18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăPoliticăMinistrul de Externe Bogdan Aurescu, bilanț după un an de mandat

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, bilanț după un an de mandat

Bogdan Aurescu a declarat faptul că mandatul recengt în care a condus diplomația românească a fost cel mai dificil interval din cei cei 24 de ani ai săi de carieră diplomatică, aceasta fiind o perioadă care ”ne-a pus la încercare expertiza, rezilienţa, capacitatea de inovare în raport cu aşteptările cetăţenilor români şi cu unele tendinţe în relaţiile internaţionale.”

”Pandemia de COVID-19 a determinat situaţii complexe şi o presiune fără precedent asupra activităţii diplomatice şi a influenţat, inevitabil, acest amplu proces. Însă, la mai bine de opt luni de la impactul pandemiei în Europa, pot spune că Ministerul Afacerilor Externe s-a adaptat şi a rămas în slujba cetăţenilor români din ţară şi din străinătate.

În această perioadă am lucrat într-un ritm deosebit de alert, am adaptat constant conduita şi instrumentele de acţiune ale Ministerului la realităţile fluide şi dinamice cu care ne-am confruntat.

Obiectivul nostru a fost o politică externă activă în realizarea obiectivelor şi intereselor naţionale, care să facă România mai respectată şi ancorată ferm la partenerii şi valorile occidentale democratice.

De altfel, în luna mai, am declanşat în cadrul ministerului un proces de reflecţie privind impactul pandemiei asupra politicii externe a României. Prin acest proces de reflecţie, care se apropie de final, vizăm conturarea pragmatică a unor linii de acţiune extrem de concrete şi a instrumentarului necesar pentru adaptarea noastră eficientă.

Trebuie să putem încuraja şi sprijini acele tendinţe şi evoluţii care corespund intereselor şi obiectivelor noastre de politică externă, dar şi să contracarăm eficient acele tendinţe, evoluţii şi provocări care nu ne sunt favorabile.

La nivel operaţional, întrucât nu ne-am mai confruntat cu o pandemie globală până acum, creşterea capacităţii consulare – şi voi reveni asupra acestui aspect – a reprezentat o provocare majoră pentru România şi pentru toate statele lumii, având în vedere natura distinctă a crizei actuale şi caracterul urgent şi complex al nevoilor de sprijin ale cetăţenilor afectaţi în mod direct.

În acelaşi timp, activitatea noastră în ceea ce priveşte îndeplinirea şi consolidarea obiectivelor fundamentale de politică externă ale României nu s-a restrâns în niciun moment, în ciuda restricţiilor care ne-au afectat mobilitatea. Dimpotrivă, pot spune că tranziţia rapidă către folosirea instrumentelor digitale ne-a ajutat să ne coordonăm îndeaproape cu omologi din toate colţurile lumii.

Politica externă a României a rămas fundamentată, în spiritul continuităţii şi predictibilităţii, pe aceiaşi piloni fundamentali care stau la baza arhitecturii sale – creşterea rolului şi profilului României în cadrul Uniunii Europene, şi respectiv a NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, ataşamentul profund pentru multilateralism şi respectarea dreptului internaţional, precum şi promovarea valorilor democratice. Toate acestea sunt elemente cheie, inclusiv în contextul eforturilor individuale şi comune de gestionare a crizei.

În noul context internaţional, continuăm să dezvoltăm acţiuni şi instrumente concrete, prin care să fie realizate eficient obiectivele pe care se bazează în mod direct pe aceşti piloni, în conformitate cu Programul de Guvernare.”, a declarat Bogdan Aurescu.

Raportul de activitate ce conţine principalele realizări în perioada noiembrie 2019-noiembire 2020 poate fi consultat la linkul: http://www.mae.ro/node/54097

Înregistrarea video a prezentării este accesibilă aici http://www.mae.ro/node/54096

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă