Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Membru PSD, despre pragul abuzului în serviciu: „Este pură ticăloșie”

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan susţine că iniţiativa celor 38 deparlamentari PSD de a institui pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu este "pură ticăloşie", iar aleşii respectivi ar trebui excluşi din partid.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 27.12.2017 - 14:42

Cătălin Ivan scrie pe Facebook că iniţiativa celor 38 de senatori şi deputaţi PSD privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu este "pură ticăloşie" şi că aleşii PSD care susţin proiectul trebuie să-şi piardă "automat" calitatea de membri de partid.

"Dacă PSD nu ia măsuri urgente faţă de iniţiatori, atunci va confirma suspiciunea că singura raţiune de a exista a acestui partid în ultimele luni este de a proteja un grup restrâns de indivizi extrem de bogaţi şi de corupţi. Prin această iniţiativă, deputatul Rădulescu ar fi trebuit să-şi încheie automat cariera politică într-un partid democratic, european, angajat total în eradicarea corupţiei, mai ales într-o ţară atât de săracă precum România", afirmă europarlamentarul Cătălin Ivan.

El aminteşte că în vara acestui an, Comisia Europeană a adoptat Directiva 1371 privind "combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloac ede drept penal" care prevede pedepse de minimum patru ani de 36 închisoare dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro.

"Pragul sub care un stat membru UE poate renunţa la acţiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 de euro.Directiva stabileşte standarde înalte în combaterea furtului din banii plătiţi de Contribuabilii europeni: «Corupţia constituie o ameninţare deosebit de gravă Pentru interesele financiare ale Uniunii». Această Directiva trebuie implementată până în vara anului 2019, fix în perioada în care România va avea preşedintia Consiliului Uniunii Europene. Deci, pe perioada în care România va deţine un rol cheie la nivel european, va trebui să explice de ce nu pune în aplicare o directivă atât de importantă sau, la fel de rău, de ce pentru banii europeni sunt reguli atât de stricte, cu un prag de doar 10.000 de euro, în timp ce pentru banii naţionali pragul este de 20 de ori mai mare", mai spune Cătălin Ivan.

Un grup de 39 de senatori şi deputaţi PSD au depus, în 18 decembrie, o propunere de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu, argumentând că sancţiunea penală trebuie să intervină doar în cazul unei pagube "substanţiale".

De asemenea, iniţiatorii propun reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi modifică regimul închisorii, astfel încât pedepsele de până la trei ani să fie executate la domiciliu.

Tot la domiciliu îşi vor ispăşi pedeapsa şi cei cu vârsta peste 60 de ani sau cu boli grave sau incurabile, susţinând că scopul pedepsei este acela de reeducare, coroborată cu recuperarea prejudiciilor.

Parlamentarii PSD vor şi modificarea prevederilor refritoare la denunţ, care ar urma să fie valabil doar dacă este făcut la 6 luni de la data la care denunţătorul a aflat despre săvârşirea faptei, informează news.ro.

Comentarii