Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ludovic Orban cere desfiinţarea Secţiei Speciale, după raportul GRECO

Liderul PNL Ludovic Orban cere Executivului Dăncilă să se angajeze că susţine desfiinţarea Secţiei Speciale, după publicarea raportului GRECO.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.07.2019 - 15:17

"Partidul Naţional Liberal a luat act de publicarea Raportului GRECO în privinţa sistemului de justiţie din România, extrem de critic cu modificările aduse legislaţiei de PSD şi ALDE. Experţii internaţionali confirmă o dată în plus, în aceeaşi abordare cu cea a Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, faptul că deciziile luate de PSD şi ALDE nu au avut alt scop decât acela de a compromite lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei şi funcţionarea statului de drept. Acest lucru demonstrează că justeţea argumentelor Partidului Naţional Liberal în cadrul dezbaterilor parlamentare şi a tuturor acţiunilor întreprinse ulterior, precum şi validitatea acuzaţiilor aduse de PNL cu privire la agenda anti-europeană a partidelor de guvernământ", afirmă Ludovic Orban, într-un comunicat de presă transmis marţi.

El aminteşte că PNL a iniţiat un proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru anchetarea magistraţilor, adoptat tacit în Camera Deputaţilor şi aflat în dezbaterea Senatului în calitate de cameră decizională.

Orban spune că angajamentul PNL, luat odată cu semnarea "Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României", iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, este acela de a milita pentru revizuirea Legilor Justiţiei, a ordonanţelor care au operat modificări ale acestora, abandonarea proiectelor care vizează modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi reluarea de la zero a discuţiilor, numai în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene.

"Solicităm Guvernului României să se angajeze în faţa instituţiilor europene că va susţine acest proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale şi că va sprijini efectiv implementarea pe deplin şi complet a recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Obiectivul ţării noastre trebuie să fie acela de a obţine ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar acest lucru este posibil doar prin îndeplinirea standardelor prevăzute în rapoartele Comisiei Europene. Totodată, solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcţie a noului şef al Secţiei Speciale, întrucât credibilitatea acestei instituţii este pe deplin compromisă şi lipsită de recunoaştere din partea experţilor internaţionali. În acest sens, reamintim membrilor CSM opinia formulată de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, organism afiliat Consiliului Europei, care recomandă abandonarea integrală a acestei iniţiative", afirmă Orban.

El adaugă că, în condiţiile în care situaţia Secţiei Speciale se află în analiza Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, "o probabilă decizie nefavoriabilă a acesteia nu va face decât să afecteze şi mai mult credibilitatea sistemului de justiţie din România".

Liderul PNL mai cere ca reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcţie a noului şef al Secţiei Speciale.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a 

Comentarii

loading...