La mineriadă, servicii secrete românești și străine s-au implicat și în proteste și în represiune

O serie de martori susțin că în Piața Universității s-au aflat și au acționat ofițeri ai serviciilor secrete.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

14.06.2020 - 23:45

Un fost membru marcant, din anul 1990, al guvernului condus de Petre Roman declara public, acum câteva luni, că fenomenul Piața Universității, care a durat șase săptămâni și care a fost anihilat în iunie 1990, fusese manipulat, în ultima sa perioadă, de agenți ai serviciilor secrete – atât din România cât și din alte țări.

Astfel, acel fost membru al Guvernului Roman susținea că Teodor Mărieș, liderul Asociației “21 Decembrie”, pe care l-a întrebat ce se întâmplă, în realitate, în Piața Universității, i-ar fi răspuns astfel: "Nu mai suntem noi (coordonatori – n.n.). Sunt toți acolo” – adică toate serviciile secrete.

Martorii confirmă că serviciile secrete s-au implicat și în represiunea din 13 – 15 iunie 1990. După cum a relatat, deja, ziarul nostru, atât la dosarul penal 74/P/1998, cât și la dosarul penal 75/P/1998 există probe din care se poate trage concluzia că în acțiunea de reprimare violentă a manifestației din Piața Universității au fost implicate cel puțin trei servicii secrete. Acestea au fost Serviciul Român de Informații (SRI), condus la acel moment de Virgil Măgureanu, Direcția de Informații a Armatei (DIA) și structura de informații a Ministerului de Interne - UM 2015, supranumită „Doi și-un sfert“.

Comentarii