12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSenatorii se opun dezincriminarii raspandirii de informatii false

Senatorii se opun dezincriminarii raspandirii de informatii false

Membrii Comisiei juridice a Senatului si-au manifestat ieri dezaprobarea fata de propunerea inaintata de Ministerul Justitiei potrivit careia ar urma sa fie abrogat articolul care incrimineaza raspandirea de date sau informatii false. Inainte de a vota “pro” sau “contra”, senatorii asteapta parerea colegilor de la aparare si de la controlul activitatii SRI si SIE.
Spiritele s-au incins cand s-a ajuns la articolul 168 indice 1 din subcapitolul “Comunicarea de informatii false”. Respectivul alineat, la care Ministerul Justitiei vrea sa se renunte, spune: “Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca fapta e de natura sa aduca atingere sigurantei nationale sau relatiilor internationale ale Romaniei, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani”. Toti membrii Comisiei juridice s-au declarat impotriva abrogarii articolului, cu exceptia presedintelui comisiei, senatorul UDMR Eckstein Kovacs, care a sustinut propunerea Guvernului. “Eu cred ca nu are ce cauta un astfel de text in Codul Penal”, a declarat parlamentarul maghiar. Printre cele mai vehemente opinii a fost cea a senatorului liberal Norica Nicolai. “Sunt surprinsa de faptul ca o serie de actiuni clare cu privire la securitatea Romaniei sunt dezincriminate”, a sustinut aceasta vizibil enervata. Parlamentarul PNL a invocat si exemplele Frantei si Italiei, tari care prevad in Codul Penal incriminarea unor astfel de fapte.
Dupa terminarea sedintei, senatorul Norica Nicolai si-a mai nuantat un pic pozitia, in sensul ca s-a declarat impotriva abrogarii articolului, dar pentru modificarea acestuia astfel incat sa se limiteze riscul savarsirii unor abuzuri. Tot impotriva scoaterii respectivului paragraf din Codul Penal s-a pronuntat si pesedistul Aristide Roibu, zicand chiar ca, in cazul dezincriminarii, ar trebui redus bugetul acordat SRI, pe motiv ca serviciul nu ar mai avea… ce face. La randul lui, reprezentantul Ministerului Justitiei a argumentat in favoarea propunerii de abrogare. “Am vazut inainte de '89 care au fost persoanele condamnate pentru aceste lucruri”, a incercat sa convinga trimisul guvernamental, adaugand ca e vorba de “infractiuni care nu s-au regasit in practica”.
In cele din urma, membrii Comisiei juridice au ajuns la concluzia de a amana luarea unei hotarari, invocand necesitatea obtinerii unor avize suplimentare pentru proiectul de lege, de la Comisia de aparare si de la Comisiile pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI si SIE.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului Penal se afla in dezbaterea Senatului de la mijlocul lunii septembrie. Desi a fost aprobata dezbaterea in procedura de urgenta, proiectul nu a depasit faza comisiilor permanente, date fiind numarul mare de articole aflate in discutie si disputele iscate de acestea.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă