13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPSD in opinci!

PSD in opinci!

Biroul Permanent al PSD trebuie sa decida astazi cine va plati datoriile pe care partidul le are de pe urma campaniei electorale din 2004: Geoana sau Nastase? Conturile social-democratilor au fost blocate din cauza unei datorii de trei miliarde catre o firma care a furnizat materiale electorale pentru campania prezidentiala a lui Adrian Nastase. Geoana a declarat ca Nastase trebuie sa achite aceasta datorie, iar Nastase, evident, a acuzat actuala conducere a PSD de “imoralitate”, spunand ca el a fost candidatul partidului si deci banii pentru campanie trebuie platiti de partid.

“Romania libera” a publicat in luna august o evidenta a datoriilor pe care PSD le-a acumulat dupa campania electorala din 2004, datorii care sunt estimate de liderii partidului a atinge 140 de miliarde de lei. Potrivit datelor oficiale ale Curtii de Conturi, in 2004, an cu trei runde de alegeri – alegerile locale, alegerile preliminare din interiorul PSD si alegerile parlamentare si prezidentiale din toamna -, PSD a strans nu mai putin de 416 miliarde de lei, cam de trei ori mai mult decat a avut la dispozitie, spre exemplu, Alianta PNL-PD (108 miliarde). In anul electoral, PSD a cheltuit 464 de miliarde pentru o campanie pierduta. Numai campania pentru prezidentiale a lui Adrian Nastase, de asemenea pierduta, a costat 27 de miliarde de lei, din care insa s-au achitat doar 8,5 miliarde. Deci, dupa prezidentialele pierdute de Nastase, PSD a ramas cu datorii de 18 miliarde, cumulate cu inca 26 de miliarde datorii rezultate in urma celorlalte alegeri. Deci, un total de 44 de miliarde restante pe care le-a mostenit Mircea Geoana, in aprilie 2005, cand a preluat functia de presedinte de la Adrian Nastase, care s-a spalat pe maini de orice responsabilitate, la fel ca si fostul organizator-sef al partidului, Octav Cozmanca.
In 2005, pesedistii au inregistrat doar 72 de miliarde venituri si au cheltuit peste 90 de miliarde, crescand datoriile, si asa imense. Asa se face ca, la 1 ianuarie 2006, PSD avea in scripte creante de 65,3 miliarde de lei. Insa cu siguranta exista si datorii care nu apar in documente, avand in vedere ca in 20 ianuarie, la sedinta conducerii partidului, la Poiana Brasov, Mircea Geoana a dezvaluit, in fata colegilor sai, ca i s-au adus la cunostinta datorii de 70-80 de miliarde de lei! Geoana se intreba atunci de unde s-au strans atatea restante si, drept raspuns, liderii partidului l-au trimis la fostul presedinte, Nastase, explicand ca acesta a lasat neplatiti banii pentru luxosul sediu din Baneasa si pentru consilierii straini angajati in campania prezidentiala, carora trebuie sa li se mai achite inca aproape zece miliarde de lei.
In afara de acestea, PSD a insumat penalitati la datoriile mai vechi si foarte multe facturi neplatite catre diverse companii, institute de sondare a opiniei publice, telefonie fixa si mobila, energie, turism sau mobila si chiar note de plata neachitate la hoteluri. PSD datoreaza 3,5 miliarde de lei institutului de sondare a opiniei publice Metromedia Transilvania, trei miliarde de lei pentru facturi restante la Romtelecom, inca doua miliarde restante la companiile de telefonie mobila. Zece miliarde de lei trebuie achitati catre SC Romaero, companie din subordinea MEC, proprietara cladirii din Baneasa pe care Nastase a luat-o in 2001 pentru a face din ea cel mai luxos sediu de partid din Romania. Somatii au primit pesedistii si de la RA-APPS, care a cerut sa i se achite chiria pentru sediul din Kiseleff, amenintand cu rezilierea contractului de inchiriere, dar si de la Distrigaz, care, in disperare de cauza, a trimis factura restanta de 50 de milioane pentru sediul din Kiseleff la una din organizatiile de sector ale Capitalei, sperand ca aceasta, fiind solvabila, spre deosebire de “falitii” din sediul central, va plati.
In aceste conditii, este aproape o ironie faptul ca Justitia a decis blocarea conturilor PSD pentru o datorie de doar trei miliarde pentru niste sepcute si stegulete electorale neplatite din 2004. Adrian Nastase ne-a declarat ca “este normal ca un partid politic sa aiba datorii, care se rostogolesc de la un an la altul”, dar pentru situatia falimentara din Kiseleff l-a invinuit pe Mircea Geoana: “Din incapatanare, Geoana n-a platit acea datorie de trei miliarde si atunci acea firma s-a incapatanat si ea si a actionat PSD in judecata, asa ca s-a pus sechestru pe conturi”. Nastase spune ca nu vede de ce ar trebui sa achite el datoriile partidului: “Este absolut jenant, eu nu am candidat independent, am fost candidatul PSD”.
Mai mult, Nastase acuza proasta gestiune a PSD, explicand ca in 2004, cand el era inca presedinte, vistieria partidului era pe “plus” si avea in patrimoniu mai multe sedii pe care le cumparase. “Eu am avut acea politica de a cumpara sediile si ei au vandut de curand sediul din Constanta pe 20 de miliarde! Si cu acesti bani, in loc sa plateasca datoriile din campanie, au platit facturile curente”, a explicat fostul presedinte al PSD, referindu-se la sediul PSD Contanta, fostul hotel “Astoria”, pe care partidul l-a cumparat in 2002 printr-o “invarteala” specifica, de la RA-APPS, in perioada in care Nastase era prim-ministru.
Trezorierul PSD, senatorul Aristide Roibu, sustine insa ca partidul nu va intra in faliment, deoarece are “creante” de 60 de miliarde de lei, pe care trebuie sa le recupereze. Roibu a declarat ca PSD a investit 60 de miliarde de lei in sediul din Baneasa, cladire care apartine unei regii autonome din subordinea Ministerului Economiei. “Avem un fond rezidual acolo pe care putem sa-l recuperam”, a explicat Roibu. Acest lucru ar insemna insa ca partidul va trebui sa renunte la celebrul sediu, care oricum, in prezent, nu este folosit decat sporadic de Adrian Nastase.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă