10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportNu mai demisioneaza!

Nu mai demisioneaza!

Premierul Calin Popescu Tariceanu a renuntat la demisie. Juristii liberali au gasit solutia: o declaratie politica extrem de larga pentru care Guvernul sa-si angajeze raspunderea. Aceasta va cuprinde referiri la inundatii, la reforma in justitie si lupta anticoruptie. Se pare ca declaratia va trece fara probleme de Parlament pentru ca pesedistii ar putea sa nici nu depuna o motiune de cenzura, de teama anticipatelor. S-ar putea astfel sa avem un guvern validat de… PSD! Intr-o penibila declaratie “la cald”, Nicolae Vacaroiu a uitat ca este in opozitie si a declarat ca PSD apreciaza hotararea premierului Tariceanu. In aceste conditii este clar: pesedistii nu vor vota pentru caderea actualului Guvern.

La intoarcerea de la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a marturisit unor apropiati din PNL ca exista posibilitatea renuntarii la demisie, in conditiile in care oficialii europeni ar avea rezerve fata de faptul ca, in aceasta varianta, Romania nu si-ar respecta calendarul aderarii. Potrivit unor surse liberale, solutia iesirii din criza eru renuntarea la demisie si prezentarea in Parlament cu o declaratie politica referitoare la “continuarea reformei” care ar fi necesara pentru integrare. Guvernul ar urma sa se prezinte in Parlament pentru a obtine un vot de incredere pentru acest program.
Ieri dimineata, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit la Palatul Victoria, iar in cursul discutiilor se pare ca au fost analizate sondaje de opinie din care reiese ca in caz de anticipate prezenta ar fi scazuta. Divergentele dintre presedinte si premier au fost accentuate de faptul ca Traian Basescu a refuzat sa-l propuna pe Tariceanu premier interimar, atragand atentia ca o asemenea varianta este neconstitutionala. In aceasta situatie, spun sursele noastre, presedintele l-a avertizat pe Tariceanu ca va trebui sa-si asume raspunderea pentru decizia pe care o va lua.

Gaselnite legislative

Tot ieri dimineata, Tariceanu a avut o intalnire cu o parte a membrilor Biroului Permanent Central al PNL, in care s-au cautat solutii pentru iesirea din criza. In sedinta respectiva, Tariceanu a parut, de asemenea, hotarat sa nu isi dea demisia, afirmand ca ar mai trebui sa aiba loc o analiza serioasa in cursul zilei de miercuri. Pe de alta parte, surse liberale afirma ca in cursul sedintei s-ar fi identificat o procedura: Guvernul sa-si angajeze raspunderea pentru o declaratie politica. Declaratie politica care sa fie facuta pe tema inundatiilor, luptei impotriva coruptiei si a reformei in justitie. In acest caz, se intra pe procedura angajarii raspunderii in care, pentru caderea Guvernului este necesara depunerea unei motiuni de cenzura, care ulterior sa fie dezbatuta de Parlament. Liberalii iau in calcul doua variante: fie motiunea nu trece si atunci Guvernul poate ramane si poate transforma declaratia politica in program al Guvernului. Daca motiunea este votata, sprijinitorii ei pot fi oricand demascati drept opozanti ai integrarii europene. In acest caz, se revine la procedura anticipatelor. Totusi, surse din Alianta afirmau ca este foarte posibil ca PSD sa nu depuna nici o motiune de cenzura.
Ulterior, Tariceanu a convocat la Guvern Consiliul de Conducere al Aliantei D.A. In cursul acesteia, democratii au insistat pentru alegerile anticipate, insa nu au reusit sa-i determine pe liberali sa renunte la ideea lor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă