15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFelix se rafuieste cu Omul Invizibil

Felix se rafuieste cu Omul Invizibil

Seful MEC, Varujan Vosganian, fostii ministri Gheorghe Dobre si Codrut Seres, directorul SRI si Elena Udrea sunt primele persoane convocate la audieri de comisia parlamentara care ancheteaza activitatea presedintelui Traian Basescu. Dar asta nu-i nimic. Dan “Felix” Voiculescu si colegii sai au stabilit sa-l invite la audieri, de urgenta, pe insusi Omul Invizibil pentru a da detalii despre cele 30 de motive pentru suspendare puse pe hartie de Antonie Iorgovan.

Desi prima sedinta a fost convocata repede, pe fondul contestarilor de neconstitutionalitate a existentei comisiei de ancheta, totusi membrii acesteia nu au reusit, desi isi doresc din toata inima, sa gaseasca chichitele legislative care sa le permita ca, pe langa convocarea premierului Tariceanu, sa-i adreseze o invitatie si sefului statului. Insa prima grija a fost aceea de a decide sa pastreze dezbaterile cat mai “discrete”. In viziunea anchetatorilor, o transparenta cat mai apropiata de zero ar denota “responsabilitate” si “obiectivitate”.

Convocari in valuri, valuri

Parlamentarii desemnati sa ancheteze activitatea presedintelui Basescu au stabilit, ieri, programul de lucru si calendarul primelor audieri. Zilele de marti si joi vor fi dedicate, potrivit presedintelui comisiei, Dan Voiculescu, “studiului individual pe dosare”, iar lunea si miercurea sunt rezervate audierilor. In primul “val” sunt convocati, pentru maine, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, precum si fostii ministri Codrut Seres si Gheorghe Dobre.

Nu stiau “exact” pe cine cheama

Partea frumoasa este ca pentru miercuri va fi lansata o invitatie speciala, potrivit lui Voiculescu, direct “sefului Administratiei Prezidentiale”. Nici n-a contat ca la Cotroceni, potrivit organigramei actuale, asemenea functie nici nu exista, deci nu exista nici o persoana care sa aiba asemenea atributii. Desigur, nici unul din membrii comisiei de ancheta nu era, ieri, lamurit in privinta persoanei care va fi chemata la audieri. “Nu stiu exact. Vom vedea”, ne-a raspuns senatorul PRM Valentin Dinescu, insarcinat sa coordoneze relatia comisiei cu presa. “Eu stiu… Nu e domnul Medar in aceasta functie?”, s-a intrebat mirat si deputatul PSD Florin Iordache, care se va ocupa, de altfel, cu lansarea invitatiilor la audieri. Sergiu Tudor Medar ocupa insa doar functia de consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala, fiind coordonator al Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale. Cert este ca trecerea pe lista urgentelor a Omului Invizibil demonstreaza ca din graba de a intra in profunzimea acuzatiilor pe care intentioneaza sa le lanseze, membrii acestei “comisii” nici nu s-au mai uitat pe cine cheama. Ce mai conteaza pentru “anchetatori” ca pe intreg parcursul mandatului sau Traian Basescu n-a avut niciodata un sef al Administratiei Prezidentiale, totul e ca “seful Administratiei” sa vina la audieri! Nu-i asa? La inceputul saptamanii viitoare, cam pe la amiaza zilei de luni, au fost chemati la ordinele lui Felix directorul SRI George Maior si fostul consilier de stat Elena Udrea. Convocarea acesteia din urma este legata, probabil, de acuzatia adusa de PSD in cererea de suspendare, cum ca seful statului ar fi intervenit la fostul ministru Seres “in favoarea firmei ALRO Slatina, inclusiv prin intermedierea fostilor consilieri prezidentiali Theodor Stolojan si Elena Udrea”.

Secretos, Voiculescu nu vrea ziaristi prin preajma

Audierile se vor desfasura insa cu usile inchise, ca si cum comisia de ancheta ar lucra cu documente secrete. Restrictionarea accesului presei la lucrari a fost explicata de Dan “Felix” Voiculescu prin dorinta de a dovedi “responsabilitate” si “obiectivitate”. “Avem nevoie de liniste. Nu putem lucra in lumina reflectoarelor si a blitzurilor aparatelor de fotografiat”, s-a plans seful conservatorilor. “Sa nu transformam lucrarile comisiei intr-o telenovela”, a mai spus Felix, iritat de intrebarile ziaristilor referitoare la textul de lege in baza carora va fi convocat la audieri presedintele Traian Basescu. Voiculescu a refuzat si sa comenteze declaratiile liderului PD Emil Boc, potrivit carora activitatea comisiei ar trebui suspendata pana cand Curtea Constitutionala se pronunta daca este sau nu in concordanta cu Legea fundamentala constituirea unei astfel de structuri de ancheta.
PD a refuzat sa-si desemneze reprezentanti in comisie si a sesizat ieri Curtea Constitutionala.

Vanatoare de virgule
Atat de mult le-ar placea parlamentarilor din comisia de ancheta sa-l vada pe presedintele Basescu sub tirul intrebarilor lor, incat ieri au studiat indelung regulamentul pentru a gasi portitele necesare. “S-a studiat cuvant cu cuvant si virgula cu virgula regulamentul pentru a vedea unde ne incadram si ce putem face fara a da prea multa apa la moara democratilor”, ne-au spus surse din comisie. Prezenta sefului statului in fata comisiei nu este insa obligatorie. “S-a inteles gresit. Presedintele Basescu poate sa vina sau poate sa nu vina”, a admis, ieri, Nicolae Vacaroiu.

 

De ce nu exista postul in organigrama
“Postul de sef al Administratiei Prezidentiale nu exista in organigrama. Nu s-au uitat in organigrama. Nici Ioan Talpes nu a fost seful Administratiei Prezidentiale”, ne-a declarat consilierul de stat la Departamentul Personal-Organizare din cadrul Administratiei Prezidentiale, Dan Vuerich. El a subliniat ca departamentele consilierilor prezidentiali au acelasi rang in conformitate cu organigrama. Fost consilier in perioada mandatului lui Ion Iliescu, Vuerich a precizat ca nici ex-consilierul prezidential pe probleme de securitate, Ioan Talpes, nu a detinut functia de sef al Administratiei Prezidentiale. Presedintele Basescu si-a exprimat nemultumirea, in anul 2005, in privinta faptului ca persoana care este consilier pentru securitate nationala ar fi si seful Administratiei Prezidentiale. “Ce are una cu alta? Un consilier cu cea mai mare greutate din punct de vedere a ceea ce ii trece prin mana si a responsabilitatilor in fata presedintelui se ocupa si de achizitia de creioane la Cotroceni, de achizitia de radiere, si de curatarea curtii in Cotroceni. Este inadmisibil ca… aici trebuie sa fie un administrator destinat. Seful Casei Prezidentiale este si seful Protocolului si se ocupa de… si de primirea ambasadorului si de tot ceea ce inseamna Casa Prezidentiala, nu?”, afirma seful statului. (I.V.)

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă