Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Comisia Europeană critică reforma Justiției propusă de ministrul Tudorel Toader: Suntem surprinşi de afirmaţiile că Legile Justiţiei ar fi sprijinite de Executivul european

Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a declarat că Legile Justiţiei prezentate pe 23 august de către ministrul Tudorel Toader nu au fost discutate sau sprijinite de către Comisie şi reiterează îngrijorarea Executivului European faţă de posibila afectare a independenţei justiţiei

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 30.08.2017 - 23:18

Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat că Legile Justiţiei prezentate pe 23 august de către ministrul Tudorel Toader nu au fost discutate sau sprijinite de către Comisie şi reiterează îngrijorarea Executivului European faţă de posibila afectare a independenţei justiţiei, potrivit Mediafax.

"Suntem surprinşi de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreşedintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiţiei Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile şi priorităţile de acţiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislaţiei relevante. Comisia a solicitat autorităţilor române să transmită aceste propuneri şi explicaţii adiţionale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi”, se arată în declaraţia Angelei Cristea, remisă presei miercuri seara.

Comisia reiterează îngrijorările faţă de unele modificări anunţate de căte ministrul Tudorel Toader.

”Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislaţiei, anunţate pe 23 august, ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege şi ar intra în vigoare. Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii şi judecătorii din România în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, precum şi faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenţei şi profesionalismului instituţiilor din sistemul judiciar. În acelaşi timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiţiei corupţiei ca infracţiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare”, se arată în documentul citat.

Comisia Europeană îşi anunţă disponibilitatea de a o oferi României tot sprijinul necesar pentru ca măsurile luate de România în domeniul judiciar să fie un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări curpinse în ultimul raport MCV.

În urmă cu o săptămână şi jumătate, premierul Mihai Tudose a declarat că ministrul Tudorel Toader a prezentat la Bruxelles măsurile pe care le preconizează şi că ”a venit cu ok-ul de acolo”. ”A fost acea consultare publică extinsă şi discuţia pe care a avut-o domnia sa cu Bruxelles-ul. A fost la Bruxelles, le-a prezentat ce şi cum, a venit cu ok-ul de acolo”, a declarat Tudose.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...