10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportBlaga are PD-L, Oprescu restul partidelor

Blaga are PD-L, Oprescu restul partidelor

La Bucuresti, in mod cert, vor merge candidatul PD-L Vasile Blaga si candidatul independent Sorin Oprescu. In tabara PD-L, pe de o parte, s-a afisat un optimism debordant in privinta sanselor lui Blaga; pe de alta parte, in tabara lui Sorin Oprescu se lucreaza la marirea si la coagularea garniturii de partide sustinatoare.

"Observati deci cum se reface coalitia celor 322 atat impotriva PD-L, cat si impotriva presedintelui Traian Basescu", a anuntat Vasile Blaga dupa sedinta de ieri a conducerii democrat-liberale. El l-a acuzat pe Oprescu de faptul ca nu s-a dezis de mineriade, ca este candidatul lui Ion Iliescu, ca nu are propuneri concrete in programul sau si ca nu mai poate poza in independent. "PSD vrea sa obtina Bucurestiul prin Sorin Oprescu. Aliatii mei sunt bucurestenii care vor intelege ca, votandu-l pe Oprescu il voteaza, de fapt, pe Ion Iliescu si tot sistemul pe care acesta il reprezinta", a spus Vasile Blaga. Liderul PD-L, Emil Boc, il vede deja pe Blaga invingator: "Important este ca Vasile Blaga va fi primarul general al Capitalei". Theodor Stolojan a fost si mai optimist: "Blaga nu are contracandidat".

 

Ideea ca PD-L nu va negocia cu nici un partid sustinerea lui Blaga a fost confirmata de Emil Boc si de Adriean Videanu. De partea cealalta, Sorin Oprescu, cel care a fost felicitat imediat dupa aflarea calificarii in turul doi de insusi Ion Iliescu, a declarat ca asteapta sustinerea tuturor alegatorilor, indiferent de partidul pe care il simpatizeaza. El a respins acuzatiile referitoare la revenirea in PSD, sustinand ca va ramane  independent. Oprescu a fost incurajat de Iliescu in atitudinea sa ("incepe o batalie fara manusi pentru Bucuresti") inca din seara zilei de duminica, presedintele de onoare al PSD fiind primul care a anuntat sustinerea fara rezerve a senatorului. Iliescu a dat si startul aplicarii strategiei pentru victoria "independentului": "Optiunea politica in momentul de fata e bararea PD-L. Acesta trebuie sa fie obiectivul si toate fortele politice trebuie sa se uneasca in jurul acestui obiectiv – bararea PD-L, partidul domnului Basescu". Iliescu a cerut ca la bararea PD-L sa contribuie nu numai PSD, ci toate partidele politice interesate.

 

Primul a fost PRM, al carui lider, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca-l sustine pe Oprescu in turul doi fara rezerve. Dupa ce Mircea Geoana s-a lasat convins sa anunte inca din seara zilei de duminica faptul ca PSD va sustine acolo unde nu are candidat pe toti aceia care sunt contracandidatii dreptei, Miron Mitrea a transat lucrurile ieri in fata presei, definitiv si cat se poate de clar: "Eu sunt sigur ca la Bucuresti va castiga candidatul nostru, Sorin Oprescu". De altfel, si lui Adrian Nastase sustinerea lui Oprescu i se pare "cat se poate de naturala".

Liberalii au o problema. Multi dintre liderii filialelor, sustinuti de Ludovic Orban, nu ar dori ca voturile lor sa se indrepte catre Oprescu, in ciuda anuntului transant in acest sens al lui Crin Antonescu. Premierul Tariceanu a preferat sa nu se pronunte deocamdata. Bogdan Olteanu s-a ferit dupa sedinta de ieri sa anunte oficial care este candidatul sustinut de liberali, o decizie fiind amanata pentru negocierea unor puncte din program – in realitate, postul de viceprimar al lui Orban. "Vom vedea in ce masura Blaga se va dezice de Satana", a declarat Olteanu ieri, semn ca pentru PNL "Satana" ar fi Traian Basescu. Oprescu a atacat aseara pe tema preferata si de liberalii Puiu Hasotti si Radu Rusanu: mineriada. A reiesit ca Vasile Blaga ar fi vinovat ca n-a oprit batele minerilor, in 1990, din pozitia de membru al FSN la Oradea.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă