25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăGeoană comentează ideea de a fi candidat la Președinția României

Geoană comentează ideea de a fi candidat la Președinția României

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre ideea de a fi candidat la Președinția României, la alegerile din anul 2024.

Mircea Geoană a răspuns la o întrebare în acest sens cu prilejul unei vizite pe care a efectuat-o, miercuri, la Târgu Mureș. Geoană a confirmat că “sunt multe zvonuri” în privința viitorului său politic. Totuși, actualul secretar general adjunct a precizat că acum se dedică doar funcției de la NATO.

“Sunt implicat, aşa cum este firesc, moral şi etic, în funcţia de înaltă răspundere pe care o am la vârful NATO. Sunt dedicat 100% acestui moment al carierei mele şi cred că cel mai important lucru este să ne facem datoria fiecare, astăzi şi mâine. Sunt multe zvonuri… Eu cred că este totalmente prematur pentru astfel de discuţii. Sunt multe alte probleme care frământă şi românii, şi ţările aliate, avem un război la graniţă, avem o perioadă complicată. De aceea, nu mă las să fiu perturbat de niciun alt gând şi de nicio altă formă de insinuare cu privire la viitor. Viitorul ne aparţine nouă tuturor şi sunt în situaţia în care să am luxul să aleg ce fel de viitor îmi propun după ce termin la NATO, când voi termina la NATO şi acest lucru încă este un subiect deschis”, a declarat Mircea Geoană.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, expiră în anul 2024. Cu certitudine, până la acel moment va expira și mandatul secretarului general adjunct, Mircea Geoană. Teoretic, aceste două mandate au durata de patru ani. Totuși, mandatul lui Stoltenberg, care s-ar fi terminat în anul 2022, a fost prelungit cu doi ani. Aliații au decis să-l mențină pe Stoltenberg în fruntea NATO din cauza crizei produse de războiul din Ucraina.

Poate fi candidat la Președinția României doar după ce își termină mandatul la NATO

Poziția exprimată de Geoană intervine după ce toate partidele au început să caute candidați pentru următoarele alegeri prezidențiale. Nu este obligatoriu ca președintele unui partid să fie și candidat la funcția de șef al statului. De exemplu, PSD, partidul condus cândva de Mircea Geoană, încă nu a stabilit ce candidat va avea.

Mircea Geoană (64 de ani) a devenit secretar general adjunct al NATO în anul 2019. Anterior, în anul 2009, el a candidat la Președinția României.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă