7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăCine vrea să fie președintele României. Ciolacu ar accepta candidați din afara...

Cine vrea să fie președintele României. Ciolacu ar accepta candidați din afara PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a recunoscut că, în PSD, încă nu se știe cine vrea să fie președintele României.

PSD încă nu a discutat ce candidat ar trimite la alegerile prezidențiale din anul 2024.

“La nivelul PSD şi al preşedintelui PSD nu au început aceste discuţii”, a precizat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Dar în mod cert, acest candidat nu va fi, în mod automat, președintele partidului, a precizat Ciolacu. “Părerea mea este că s-a rupt acea cutumă în care președintele partidului trebuia să fie și candidat”, a afirmat Ciolacu. Altfel spus, el, personal, nu ține să candideze la Președinția României.

“Singura discuţie pe care am avut-o foarte clar: viitorul candidat al PSD va fi ales de către fiecare organizaţie, de fiecare consilier comunal, municipal, viceprimar, primar, în conferinţe de alegeri în întreaga ţară. Schimbăm cu totul sistemul de desemnare a candidatului pentru funcţia de preşedinte al României”, a anunțat liderul PSD.

Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a fost întrebat de jurnaliști dacă PSD ar putea avea un candidat la Președinția României din afara partidului. “Din punctul meu de vedere aş accepta şi oameni din afara partidului, ca să fie o competiţie cât mai deschisă”, a răspuns Ciolacu.

Declarațiile pe acest subiect ale președintelui PSD vin la scurtă vreme după cele ale președintelui USR, Cătălin Drulă. Abia ales președinte USR, Drulă anunța că USR vrea să dea și premierul, și președintele României. Ca și Ciolacu, Drulă admitea că ar accepta și un candidat din afara partidului.

Cine vrea să fie președintele României, dacă Laura Kovesi nu poate fi convinsă

În plus, Drulă indicase și un eventual candidat care poate fi susținut de USR. Candidatul agreat de USR ar fi Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, fosta șefă a DNA. ”Orice soluţie este posibilă. În general, partidele încearcă să îşi găsească candidaţi şi soluţii interne dar, la numite momente, poate fi o soluţie să ai şi un candidat extern”, a explicat Cătălin Drulă.

Doar că, imediat după aceea, Laura Kovesi a dezmintit categoric ideea că ar candida la Președinția României.

Ca și PSD și USR, un alt mare partid cu ambiții în alegerile prezidențiale este PNL. Klaus Iohannis are deja două mandate, deci nu mai poate candida. Din partea PNL, un potențial candidat ar fi președintele partidului, Nicolae Ciucă. El nu a comentat încă ideea că ar candida la funcția supremă în stat. Acest lucru devine însă foarte posibil în condițiile în care, în anul 2023, Ciucă va pierde funcția de premier. Conform înțelegerii dintre PSD și PNL, în 2023 postul de premier va fi cedat de PNL către PSD.

Un candidat interesant la alegerile prezidențiale din anul 2024 poate fi și Mircea Geoană. El s-a afirmat ca politician PSD, fiind chiar președinte al partidului, timp de cinci ani. În anul 2009, Geoană a candidat la alegerile prezidențiale din România și a ajuns chiar în turul al doilea al alegerilor, fiind însă întrecut de Traian Băsescu. Geoană este acum secretar general adjunct al NATO, ceea ce îi oferă o foarte bună imagine internațională. Atât Mircea Geoană (fost ambasador la Washington) cât și Nicolae Ciucă (fost general de armată) sunt apreciați în SUA, ceea ce va cântâri, cu siguranță, în ochii electoratului din România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă