19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăFOTO Reuniunea de la Atena. Maia Sandu, între Zelenski și Ciolacu. Premierul...

FOTO Reuniunea de la Atena. Maia Sandu, între Zelenski și Ciolacu. Premierul României, cu mâna în buzunar în timp ce vorbește cu premierul Greciei

Reuniunea liderilor țărilor din Europa de Sud-Est și din Balcanii de Vest, desfășurată la Atena, oferă câteva detalii interesante despre relațiile dintre liderii acestor țări.

La reuniunea din data de 21 august 2023, România a fost reprezentată de premierul Marcel Ciolacu. Chiar premierul Ciolacu a postat pe facebook fotografii de la acest eveniment. Într-una din imagini, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, apare așezată la masă, flancată de premierul Ciolacu al României și de președintele Zelenski al Ucrainei. Imaginea este interesantă în condițiile în care Republica Moldova se află, geografic, între România și Ucraina.

Într-o altă scenă, premierul Ciolacu apare stând de vorbă cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. În mod neinspirat însă, Ciolacu vorbește cu Mitsotakis ținându-și mâna în buzunarul de la pantaloni. Maia Sandu și Volodimir Zelenski asistă la acest dialog.

Într-o altă fotografie, premierul Ciolacu stă de vorbă cu președintele Zelenski. Nu se știe ce discutau acești doi lideri. Zelenski pare că-i explică lui Ciolacu iar Ciolacu pare că-l ascultă cu bunăvoință.

La reuniunea de la Atena au participat lideri din nouă țări europene. Cei mai importanți invitați au fost însă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Din Grecia, cel mai important oficial prezent la reuniune a fost premierul. Totuși, pe parcursul vizitei în Grecia, președintele Zelenski a avut și o întâlnire cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

Premierul Ciolacu a prezentat câteva teme dintre cele pe care le-a discutat la Atena.

“Securitatea regiunii noastre reprezintă un element vital pentru România! Am propus liderilor din sud-estul Europei și Balcanii de Vest să lucrăm #împreună pentru dezvoltarea economică a zonei noastre.

Alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și alți șefi de stat și de guvern din Europa de sud-est am reafirmat unitatea și solidaritatea de care trebuie să dăm dovadă în acest moment esențial al istoriei. De felul în care acționăm acum depinde viitorul Europei și păstrarea valorilor fundamentale ale democrației și libertății.

România este un vector de #stabilitate și poate fi un hub economic cheie în această zonă a Europei. Avem nevoie de un mecanism european care să susțină #investițiile foarte mari pe care le vom face în infrastructură și extinderea capacităților logistice.

În plus, am subliniat că locul României este în Schengen. Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen este nu doar o așteptare legitimă, ci și o decizie de importanță strategică în actualul context regional”, a scris, pe facebook, premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă