19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăPoliticăSe mărește falia dintre taberele Cîțu și Orban din PNL

Se mărește falia dintre taberele Cîțu și Orban din PNL

Ruptura dintre liberali a atins cote maxime ieri, după ce conducerea Parlamentului a decis să stabilească citirea moțiunii de cenzură în ciuda blocajului din Birourile Permanente Reunite, creat de susținătorii lui premierului Florin Cîțu. Taberele din PNL au ripostat imediat și au cerut parlamentarilor să nu participe la ședință, sub sancțiunea excluderii din partid, iar Guvernul a sesizat Curtea Constituțională.  

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și președinta Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), au decis că moțiunea de cenzură va fi citită joi în plen. Susținătorii lui Florin Cîțu încearcă să împingă votul asupra moțiunii după Congresul PNL, însă Orban și Dragu susțin că ar fi o încălcare a Constituției ca aceasta să fie amânată.

 La rândul său, Orban ar fi favorizat la Congres dacă Guvernul Cîțu ar fi răsturnat prin votul dat în Parlament. Potrivit lui liderului PNL, împiedicarea moţiunii de cenzură este o încălcare a Constituţiei şi este încălcat principiul constituţional al statului de drept.

„Prima obligaţie a membrilor PNL în statut este de a respecta Constituţia şi legile ţării. Atrag atenţia colegilor mei mai înfierbânţi că au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării. Ca preşedinte al PNL, apăr Guvernul PNL, nu voi vota moţiunea de cenzură şi niciun parlamentar PNL nu o va face. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, am obligaţia de a respecta Constituţia României şi de a respecta democraţia”, a subliniat Orban.

El a afirmat că Birourile Permanente Reunite trebuie să stabilească un calendar al moţiunii de cenzură.

Întrebat dacă se va putea citi joi moţiunea fără cvorum pentru ordinea de zi, el a răspuns: „Nu pot să anticipez ce face plenul camerelor reunite. Nu este prevăzută necesitatea cvormului la citirea moţiunilor de cenzură. E nevoie de cvorum la acele şedinţe la care se adoptă legi, hotărări, regulamente”, a spus liderul PNL.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat că, probabil, va fi convocată o a cincea şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, susţinând că există obligaţia de a face „toate demersurile să ne asigurăm că spiritul şi litera Constituţiei sunt aplicate întocmai”. “(…) nimeni nu poate tergiversa şi amâna şi duce în derizoriu o moţiune de cenzură”, a subliniat Dragu.

Guvernul sesizează CCR

Ulterior, Executivul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

„Nu ne opunem procedurii parlamentare şi dreptului constituţional ca un partid parlamentar care are semnături legale să depună moţiune de cenzură. Ceea ce noi vrem este să ne asigurăm (…) că toate procedurile sunt respectate din punct de vedere al legalităţii”, a afirmat premierul.

Susținătorii lui Cîțu au anunțat că oricum vor boicota toate întâlnirile convocate nestatutar. Deputatul Florin Roman a precizat că niciun parlamentar PNL nu va participa la ședință.

Orban a reacționat spunând că nimeni nu are voie să ameninţe parlamentarii liberali, iar prezenţa la plen nu este facultativă, ci este obligatorie.

„Florin, are you kidding me?”

Peste 30 de parlamentari PNL, susţinători ai lui Ludovic Orban, au transmis la rândul lor un val de mesaje pe Facebook prin care cer taberei Cîţu să se delimiteze de orice colaborare cu PSD şi să nu încerce formarea unui nou USL.

„Aşa începe totul… PSD cere. PSD comandă PNL ceea ce trebuie să facă. PSD să fie servit. PSD aşteaptă ca PNL de la guvernare să îi rezolve urgent ….. x, y, z. Indiferent de argumentele de bun simţ. Florin, are you kidding me? Cum de ne-ai adus aici? Tu lângă PSD şi negociindu-se pentru tine cu PSD? Incredibil”, a scris pe Facebook Violeta Alexandru, fosta preşedintă a PNL Bucureşti.

„Îi invit pe colegii care cochetează cu opțiunea unei susțineri a PSD să reflecteze bine ce spațiu de manevră din perspectiva reformelor ar mai avea un guvern liberal în respectiva ipostază. Cum vom putea duce la îndeplinire agenda de reforme pe care ne-am asumat-o? Cu ce costuri?” ALEXANDRU NAZARE, DEPUTAT PNL

Citește și: Cîțu despre secretarii de stat și prefecții USR PLUS: Normal ar fi să plece tot aparatul

Tanczos Barna: Coaliția nu are alternativă, trebuie să continue

Moșteanu: Sesizarea CCR este încercarea disperată a lui Cîțu de a se agăța de scaun

Cele mai citite

Noua centrală de la Mintia, un proiect de 1,4 miliarde de euro, a primit acordul de mediu

Cel mai mare obiectiv industrial din România, noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acord de Mediu, anunţă Agenţia Naţională pentru Protecţia...

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă