20 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăPoliticăDiana Șoșoacă: Pacea nu poate să aibă ca fundament asimilarea etnică forțată...

Diana Șoșoacă: Pacea nu poate să aibă ca fundament asimilarea etnică forțată a minorității românești din Ucraina

Senatoarea Diana Șoșoacă a transmis o serie de clarificări asupra propunerii sale de recuperare a teritoriilor istorice românești din Ucraina, precizând că această propunere vrea să evite asimilarea etnică forțată a românilor din Ucraina.

„Propunerea legislativă pentru denunţarea Tratatului cu Ucraina și recuperarea teritoriilor românești din Ucraina nu poate fi confundată sau interpretată sub nici o formă ca un demers pentru război.

Dar pacea nu poate să aibă ca fundament asimilarea etnică forțată a minorității românești, ceea ce constituie practica statului ucrainean, și nu doar față de minoritatea română, ci și față de celelalte minorități etnice (Ungaria reclamă același tratament injust al Kievului față de minoritatea maghiară)”, precizează un comunicat transmis de partidul S.O.S. România.

S.O.S. România este partidul înființat de senatoarea Șoșoacă, după ce aceasta s-a retras din partidul AUR. În Parlament, Diana Șoșoacă are acum calitatea de senator neafiliat.

           ”Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale. În schimb, la Sighetul Marmației există un liceu cu predare în limba ucraineană. Remarcăm lipsa principiului reciprocității, principiu aplicabil în dreptul internațional (principiu al relațiilor internaționale, consacrat în acorduri, în tratate și în convenții de asistență juridică, în temeiul căruia statul beneficiar al tratamentului aplicat de partenerul său se obligă să-i asigure acestuia un tratament identic sau echivalent); astfel etnicii români din Ucraina nu au reprezentant în Parlamentul de la Kiev, în timp ce ucrainenii din țara noastră au reprezentant în Parlamentul României”, a arătat senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă în Expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Companiile aeriene sunt pregătite. Haosul din timpul verii trecute nu se va mai repeta

Companiile aeriene au declarat că sunt pregătite să evite repetarea haosului de anul trecut, dar au avertizat că unele zboruri ar putea fi încă...

Novak Djokovic, în sferturile de finală la Roland Garros. Recordul stabilit de jucătorul sârb

Novak Djokovic s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de Grand Slam de la Garros, pentru a 17-a oară în carieră, după ce...

MAE, atenționare de călătorie pentru Franța, pe 6 iunie. Greva generală va perturba transporturile

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franța că marţi, 6 iunie, este prevăzută o...
Ultima oră
Pe aceeași temă