De asemenea, Viorica Dฤncilฤ va avea o întâlnire cu Günther H. Oettinger, comisarul UE pentru Buget ลi Resurse umane, în perspectiva preลedinลฃiei române a Consiliului UE, potrivit programului prezentat pe site-ul Comisiei Europene.
Executivul a confirmat, luni într-un comunicat, cฤ premierul Viorica Dฤncilฤ va efectua o vizitฤ oficialฤ la Bruxelles, în perioada 9-10 iulie, ocazie cu care va avea o întrevedere cu preลedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Potrivit sursei citate, prim-ministrul român va avea discuลฃii cu Phil Hogan, comisar european pentru agriculturฤ ลi dezvoltare ruralฤ, Günther Oettinger, comisar european pentru buget ลi resurse umane ลi cu Corina Creลฃu, comisar european pentru politicฤ regionalฤ.
„Vizita la Bruxelles urmฤreลte intensificarea dialogului Guvernului României cu instituลฃiile europene, în perspectiva preluฤrii de cฤtre ลฃara noastrฤ a preลedinลฃiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019”, precizeazฤ Guvern, în comunicatul de presฤ remis Mediafax.
Dฤncilฤ îi va reasigura pe oficialii europeni cฤ autoritฤลฃile români au un angajament ferm de a avea un mandat de succes, iar obiectivul României deste de „a contribui, de o manierฤ constructivฤ, la definirea ลi promovarea interesului comun european, la asigurarea unitฤลฃii ลi coeziunii între statele membre, precum ลi la reapropierea cetฤลฃenilor de Uniunea Europeanฤ”.
În cadrul vizitei premierul Dฤncilฤ, vor fi abordate ลi aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe politica de coeziune ลi politica agricolฤ comunฤ.
Informaลฃia cฤ Viorica Dฤncilฤ va avea o întrevedere, marลฃi, cu preลedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apฤrut prima oarฤ pe site-ul CE unde a fost publicat programul oficialului european.
Miercuri, Comisia Europeanฤ a arฤtat cฤ urmฤreลte cu tot mai mare îngrijorare evoluลฃiile din România ลi transmite cฤ nu va ezita sฤ treacฤ la acลฃiuni unde va fi necesar pentru asigurarea compatibilitฤลฃii cu tratatele europene. „Comisia Europeanฤ urmฤreลte îndeaproape ลi cu preocupฤri din ce în ce mai mari evoluลฃiile din România. Noi, la fel ca ลi alลฃi parteneri internaลฃionali ลi state membre, am subliniat în mod repetat cฤ lupta împotriva corupลฃiei ลi asigurarea unei justiลฃii independente ลi profesioniste au o importanลฃฤ foarte mare. Aceasta este ลi esenลฃa rapoartelor MCV. Este crucial pentru România sฤ intensifice eforturile ลi sฤ evite regresele de la realizฤrile înregistrate în trecut”, se aratฤ într-un rฤspuns al unui purtฤtor de cuvânt al Comisiei Europene, remis Mediafax.
„În acest context, urmฤrim îndeaproape reformele în sistemul judiciar ลi ale codurilor penale din România. Observฤm cฤ reforma Codului Penal a fost adoptatฤ de Parlamentul român. Vom examina versiunile finale ale acestor legi pentru a observa compatibilitatea cu reglementฤrile relevante ale UE în domeniul justiลฃiei penale ลi cu standardele internaลฃionale. În calitatea de garant al tratatelor europene, nu vom ezita sฤ trecem la acลฃiune unde va fi necesar pentru a asigura aceastฤ compatibilitate”, mai transmite sursa citatฤ.
Camera Deputaลฃilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificฤri la Codul penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivฤ, 19 abลฃineri, în calitate de for decizional, dupฤ ce marลฃi iniลฃiativa a trecut de Senat.
ÎCCJ a sesizat Curtea Constituลฃionalฤ a României asupra proiectului care aduce modificฤri Codului Penal. ลi PNL, USR ลi PMP au atacat la CCR iniลฃiativa legislativฤ.