La întâlnire ar urma să participe şi ministrul Culturii, Daniel Breaz.
,,Mâine o să fixez o oră în care să discut, să vedem care sunt nemulţumirile. Vreau să chem şi ministrul Culturii, astfel încât să luăm o decizie cât mai bună”, a declarat Viorica Dăncilă, la Parlament, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, citată de Agerpres.
Câteva sute de actori şi persoane care lucrează în domeniul artistic au protestat, duminică, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de tăierile bugetare ce afectează domeniul cultural.
„E un protest împotriva unor tăieri bugetare care afectează foarte mult întregul domeniu cultural. (…) Practic, e imposibilitatea continuării decente a unor activităţi de bază în teatrele de stat şi în primul rând punerea într-o condiţie de precariat extremă a unor oameni care sunt indispensabili – tehnicieni, cabiniere, recuziteri – şi afectarea tuturor colaboratorilor, care nu sunt plătiţi de luni de zile”, a declarat dramaturgul Mihaela Mihailov.
Corpul de control, la TNB
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a afirmat duminică la Antena 3 că trimite Corpul de control la TNB să analizeze cum s-au cheltuit banii și cum s-au semnat contractele.
„Nu trebuie privita ca o razbunare, dar vreau sa prezint opiniei publice exact cum se cheltuiesc fondurile. Nu e normal sa acuzi ca se dau afara zeci de artisti de la Teatrul National. E o firma cu care nu stiu de ce s-a semnat contractul”, a spus ministrul.
În calitate de director al TNB, Caramitru a acuzat faptul că teatrul se îndreaptă cu viteză spre faliment și că nu sunt bani pentru plata actorilor. Aceștia au protestat în fața Guvernului.
„După calculele mele de artist «liber cugetător», ne aflăm în fața unui faliment. Falimentul ține de proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc. Există un faliment la vedere. Deși am fost la ministru împreună cu 20 de manageri din țară, toate Operele Naționale, toate Teatrele Naționale, Muzeul Național de Istorie, Muzeul de Artă, «Antipa» etc., cu un document trimis sub semnătura mea și a lor, pentru a discuta față în față despre acest faliment în care suntem aduși, nu am ajuns la nici o concluzie.
Cel mai grav lucru este că noi avem angajați, acum, 54 de oameni din afara teatrului (pentru că deși cerem de ani de zile posturi, nu primim), dintre care 39 deservesc scena. Practic, fără acești oameni teatrul nu poate funcționa. Numai că, acești oameni, angajați printr-o agenție de forță de muncă, ne costă cu 24% mai mult, fiecare. Conform legii, ei trebuie să aibă salariul pe care îl au și angajații teatrului, la care se adaugă, în plus, 19% TVA și 5% comisionul acelei agenții. Printre ei se află oameni de o calitate excepțională, oameni care lucrează în teatru de un timp, care s-au specializat și pe care, dacă i-am pierde, am avea numai de suferit. Nu mai găsim oameni de specialitate pentru teatru. Dacă am avea posturi, i-am angaja imediat. Am explicat domnului Ministru, nu o dată, că dacă am primi posturi, am face o economie. Ca să putem să încheiem discuțiile de la Minister, care se prelungeau de peste trei ore, dl. Ministru ne-a spus să facem o calculație în plus de 30% din bugetul pe care l-am primit, poate că la rectificare se va reuși ceva. Eu nu văd o rectificare pozitivă la modul în care funcționează economia României în acest moment. Am întocmit o adresă către Ministrul de Finanțe și către doamna Prim-Ministru. Poate reușim să ne întâlnim față în față”, spunea, luni, managerul TNB, Ion Caramitru, potrivit unui comunicat remis Mediafax.