Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Controversă PSD - PNL pe Programul Start-up Nation

În timp ce PSD lansează din Opoziţie, din Parlament, o nouă ediţie Start-up Nation, ministrul Economiei, Virgil Popescu, critică iniţiativa.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

12.12.2019 - 11:58

Firmele care au un contract sau un precontract cu o universitate sau care folosesc brevete înregistrate la OSIM vor primi 10 puncte suplimentar în noua ediţie a programului Start-Up Nation, a declarat senatorul Ştefan-Radu Oprea , secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de iniţiator al 'Start-Up Nation - ediţia a III-a', informează Agerpres.

Reacţia a venit imediat. Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Radu Ştefan Oprea, lansează propunerea legislativă "Start-Up Nation - ediţia a III-a", într-un exerciţiu de PR ridicol, după ce, pe vremea când era ministru, la rectificarea bugetară din august, a redus creditele bugetare aferente acestui program cu suma de 232,570 milioane de lei, scrie, pe de altă parte, actualul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

"S-a vorbit foarte mult despre inovare şi atunci am gândit un punctaj pentru inovare astfel încât să putem măsura pentru că inovarea este greu de cuantificat şi de măsurat într-un criteriu. Ceea ce propunem este ca firmele care au un contract sau un precontract cu o universitate, cu o firmă sau care folosesc brevete înregistrate la OSIM să primească un punctaj de 10 puncte suplimentar", a spus Radu Oprea, la evenimentul de lansare a propunerii legislative 'Start-Up Nation - ediţia a III-a'.

El a afirmat că în noua ediţie se va acorda un punctaj mai mare cu 20 de puncte pentru producţie, servicii, industrii creative şi comerţ.

De asemenea, aportul la capitalul social subscris şi vărsat al societăţii aplicante va fi punctat diferit, respectiv 15 puncte pentru 6000 de lei, 10 puncte pentru 5000 de lei şi 5 puncte pentru 4000 de lei.

Totodată, pentru echipamente tehnologice şi software necesare desfăşurării activităţii în pondere mai mare sau egală cu 80% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile se vor acorda 15 puncte. Pentru echipamente tehnologice şi software necesare desfăşurării activităţii în pondere mai mare sau egală cu 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile firma va primi 10 puncte. Dacă ponderea este mai mare sau egală cu 40% se vor acorda 5 puncte.

În replică, Virgil Popescu spune că, "după ce PSD a pârjolit totul şi a lăsat prăpăd în urmă, iar noi ne-am asumat greaua misiune de a pune România pe traiectoria normală, fostul ministru Radu Ştefan Oprea, într-un exerciţiu de PR ridicol, vine să lanseze propunerea legislativă "Start-Up Nation - ediţia a III-a"".

Popescu aminteşte că, pe vremea când era ministru, la rectificarea bugetară din august, Oprea a redus creditele bugetare aferente acestui program cu suma de 232.570.000 lei. "Pe lângă asta, a lăsat în urmă facturi neplătite, iar mulţi beneficiarii au trimis, disperaţi, reclamaţii că sunt în situaţia în care furnizorii le ridică echipamentele livrate şi neachitate", arată Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, Radu Ştefan Oprea a fost cel care a cerut, sub semnătura sa, tăierea creditelor de angajament din buget în sumă de 100 milioane de lei.

"Guvernul PNL a îndreptat această situaţie gravă la rectificarea bugetară, când s-au alocat 300 milioane de lei pentru a plăti toate deconturile care vor fi depuse la minister, până la sfârşitul anului. Guvernul PNL va susţine şi în continuare programul Start UP Nation, însă vom face o evaluare şi, pe viitor, vom promova performanţa antreprenorială, inovarea şi introducerea de noi tehnologii care să permită IMM-urilor înfiinţate prin program să se poată autosusţine şi după perioada implementării programului", scrie Virgil Popescu.

Comentarii