12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăConsiliul JAI din 8-9 iunie nu discută extinderea Schengen. Poate avem o...

Consiliul JAI din 8-9 iunie nu discută extinderea Schengen. Poate avem o șansă în septembrie

Consiliul JAI din 8-9 iunie 2023, care se desfășoară în orașul Luxemburg, nu va lua în discuție o nouă extindere a Spațiului Schengen.

Pe agenda preliminară nu figurează tema extinderii spațiului de liberă circulație. Se face totuși referire la Schengen, dar în termeni generali:

“Cu privire la Schengen, spațiul european de liberă circulație, Consiliul Schengen va discuta starea generală a zonei Schengen pe baza raportului Comisiei privind starea Schengen 2023. Consiliul va defini, de asemenea, prioritățile pentru zona Schengen pentru următoarele 12 luni și va discuta despre monitorizarea regimurilor fără vize”

Singurele subiecte concrete care ar putea avea legătură cu extinderea Schengen sunt “Proiectul pilot cu privire la azil, returnare, managementul frontierei și cooperare internațională”, precum și “Proiectul pilot la granița Bulgaria – Turcia”. Acest al doilea proiect pilot fusese cerut insistent de Austria. Austria este țara care blocase, prin veto, intrarea României și Bulgariei în Schengen. Totuși, acum nu se discută posibilitatea primirii în Schengen a Bulgariei sau a României.

În Consiliul JAI, reprezentanții țărilor participante sunt miniștrii de Interne și miniștrii Justiției. Nu există informații dacă, la reuniunea din iunie 2023, miniștrii Bode și Predoiu sunt prezenți.

După reuniunea din 8-9 iunie 2023, următoarea reuniune JAI va fi la 28 septembrie 2023 la Bruxelles. Pentru reuniunea din septembrie, programul preliminar nu este încă anunțat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă