25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăCinci partide politice vor să schimbe în Parlament regulile la alegerile parlamentare

Cinci partide politice vor să schimbe în Parlament regulile la alegerile parlamentare

Cinci partide politice parlamentare și un deputat de la minoritățile naționale au depus marți la Parlament un proiect de lege prin care să schimbe anumite reguli în ziua votului dar și în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale.

Pentru a se evita situațiile din anii trecuți, atunci când alegători aflați în fața secțiilor de vot la ora 21.00 nu au mai fost lăsați să intre în secțiile de vot pentru a vota, inițiatorii propun ca alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare precum și cei care se află la rând în fața secției de votare pentru a intra în locația de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

„Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se afla alegători care aşteaptă să-şi exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor”, conform proiectului de lege.”, se arată în proiectul de lege.

Totodată, inițiatorii modificărilor propun o scădere a numărului de susținători necesari pentru depunerea listelor de candidați la Biroul Electoral Central. Pentru a depune liste de candidați în toate circumscripțiile electorale este nevoie ca un partid politic să depună o listă de susținători cu minim 0,5% din numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral la nivel național.

Dacă se dorește depunerea de liste doar la nivel județean, listele de semnături trebuie să conțină minim 0,5% din totalul alegătorilor din circumscripția respectivă, dar nu mai puțin de 1.000 de semnături de susținere. În cazul candidaților independenți este nevoie de doar 500 semnături de susținere.

Românii aflați în străinătate pot opta pentru votul prin corespondență dacă solicită acest lucru până cel târziu cu 45 zile înaintea zilei votării, adică până la data de 20 octombrie 2020.

Numărarea voturilor va fi înregistrată video neîntrerupt de către operatorii de calculator iar înregistrările și fotografiile proceselor-verbale în localul de vot se realizează prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale, documente ce vor fi păstrate apoi timp de 12 luni de la data alegerilor parlamentare.

Liderii de grup ai celor cinci partide care solicită modificarea legislației vor și aborgarea articolului 47 din Legea 5/2020 a bugetului de stat pe anul acesta, urmând a se reveni la vechiul algoritm de acordare a subvenției de la bugetul de stat pentru partidele politice, pe baza voturilor obținute în alegerile parlamentare din anul 2016.

Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă