27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomePoliticăAtacurile cibernetice ar putea duce la lansarea accidentală a unor rachete nucleare

Atacurile cibernetice ar putea duce la lansarea accidentală a unor rachete nucleare

Astfel raportul thin tank-ului Chatham House și intitulat Cybersecurity of Systems of Arms Nuclear a identificat un “număr de vulnerabilități” la sistemele de arme nucleare din întreaga lume, ceea ce le-ar putea permite hackerilor accesul la atacuri nocive, inclusiv prin folosirea de programe malware sau viruși.

În cazul în care un stat nu este conștient de faptul că sistemele sale au fost compromise, ar putea duce la luarea deciziilor pe baza unor informații false,  afirmă studiul.

“Sistemele de arme nucleare au fost dezvoltate pentru prima dată într-o perioadă în care capabilitățile de calculatoare erau în fază incipientă și s-au dat puține considerații potențialelor vulnerabilități cibernetice malware”, spun autorii raportului.

 “În momente de tensiune sporită, atacurile cibernetice asupra sistemelor de arme nucleare ar putea provoca o escaladare, ceea ce ar duce la utilizarea lor. Lansările nucleare neintenționate ar putea rezulta dintr-o dependență involuntară de informații și date false. În plus, nu se poate avea încredere în sistemul compromis în luarea deciziilor”.

Raportul sugerează că probabilitatea încercărilor de atacuri cibernetice asupra sistemelor de arme nucleare este “relativ ridicată” și citează rapoartele unor departamente de stat ale SUA care spun că ar fi putut infiltra anul trecut părți ale sistemelor de rachete din Coreea de Nord provocându-le astfel, eșecuri de testare. Aceasta avertizează că o lansare eronată de rachete cu ogive nucleare ar putea duce la o “pierdere semnificativă a vieții pe Terra”.

Autorii aportului mai scriu că: “Vulnerabilitățile Cyber ​​în cadrul sistemelor și structurilor de arme nucleare prezintă un întreg set de pericole și riscuri. În cel mai bun caz, insecuritatea cibernetică în sistemele de arme nucleare ar putea submina încrederea în capacitățile militare și în infrastructura armelor nucleare.

În cel mai rău caz, atacurile cibernetice ar putea duce la dezinformarea intenționată și la lansarea inadecvată a armelor nucleare.

În perioade de criză, pierderea încrederii în capacitățile de arme nucleare ar putea influența procesul de luare a deciziilor și ar putea submina credințele în descurajarea nucleară – în special în ceea ce privește extinderea descurajării nucleare asupra țărilor aliate”.

Raportul,  Cybersecurity of Systems of Arms Nuclear: Amenințări, vulnerabilități și consecințe, a declarat că problema necesită “o atenție urgentă” din partea guvernelor statelor ce dețin nucleare și a celor care ar putea fi afectate de utilizarea armelor nucleare.

De asemenea, raportul cere  guvernelor să fie deschise cu privire la negocieri, adăugând: “La urma urmei, publicul va plăti prețul final pentru satisfacția cu privire la securitatea cibernetică a sistemelor de arme nucleare”.

Potrivit unui alt raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm din 2014, nouă țări dețin actualmente forțe nucleare: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.

Cele mai citite

Ministerul Investițiilor așteaptă 608 milioane de euro rambursări de la CE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Autorităţii de Certificare şi Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de...

Zeci de percheziții în mai multe județe – Operațiune masivă a autorităților

”La data de 1 octombrie 2023, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, efectuează 44...

Salariul minim brut se majorează de azi la 3.300 de lei

Salariul de bază minim brut crește la 3.300 lei lunar, începând cu 1 octombrie 2023, faţă de nivelul actual de 3.000 de lei. De...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies