Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris - credit foto Twitter

America, blindată în ziua învestirii lui Joe Biden

Mai sunt câteva ore până când Joe Biden va fi învestit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. Având în vedere incidentele din ultimele săptămâni securitatea în ziua învestirii este asemănătoare cu cea a unui război.

Share

Bianca Ion 0 comentarii

Actualizat: 20.01.2021 - 16:45

Inaugurarea istorică va avea loc sub umbrela de securitate fără precedent a mai mult de 25.000 de gărzi naționale, care au transformat capitala într-un oraș de garnizoană, în principal din cauza amenințării unor proteste mai violente din partea susținătorilor președintelui Donald Trump.

Zona din și în jurul Capitol Hill, o mare parte a bulevardului Pennsylvania și a Casei Albe a fost blocată publicului larg, prin ridicarea unor baricade fier înalte de opt metri.

Pe lângă transformarea orașului Washington DC într-o fortăreață, securitatea în și în jurul a 50 de Capitole de Stat a fost, de asemenea, pusă în alertă maximă pentru a asigura o tranziție pașnică a puterii.

Oficialii apărării americane spun că sunt îngrijorați și de un atac din interior sau de o altă amenințare din partea membrilor serviciului implicați în asigurarea inaugurării lui Biden, determinând FBI să facă parte din cele 25.000 de trupe ale Gărzii Naționale desfășurate pentru eveniment.

Biden va depune jurământul pe Biblia familiei sale veche de 127 de ani, care va fi ținută de soția sa, Jill Biden.

Biden, care va fi cel mai în vârstă președinte din istoria americană, va ține primul său discurs prezidențial la scurt timp după depunerea jurământului. Discursul istoric, cu tema unității și vindecării, a fost pregătit de scriitorul său de discurs Vinay Reddy.                          

Este o zi istorică și din perspectiva vicepreședintelui statului. Harris va deveni prima femeie, dar și prima de femeie de culoare din istoria Statelor Unite care va primi această funcție. Harris își va depune jurământul pe două Biblii - una care aparținea unui prieten apropiat de familie pe nume Regina Shelton și alta care aparținea lui Thurgood Marshall - primul judecător al Curții Supreme afro-americane din țară.

La ceremonie sunt așteptați foștii președinți Barack Obama, George W Bush și Bill Clinton. Fostele prime doamne Michelle Obama, Laura Bush și Hillary Clinton sunt, de asemenea, pregătite să participe la eveniment.

Trump a spus că nu va participa la inaugurare. Cu toate acestea, el a transmis „cele mai bune urări” noii administrații.

Lady Gaga va cânta imnul național și Amanda Gorman, care a devenit prima laureată a poetului tineret din țară în 2017, va citi o poezie pe care a scris-o pentru ocazie numită „The Hill We Climb”. Ea va fi urmată de un spectacol al actriței-cântăreței Jennifer Lopez.

Silvester Beaman, pastor al Bisericii Episcopale Metodiste Africane Bethel din Wilmington, Delaware, va oferi o binecuvântare.

După ceremonia de depunere a jurământului, Biden și Harris vor participa la un tradițional Pass in Review cu membrii armatei de pe frontul de est al Capitoliului, ceea ce înseamnă transferul pașnic al puterii unui nou comandant-șef.

Biden, Harris și soții lor vor vizita Cimitirul Național Arlington din Virginia, unde vor depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Imediat după, aceștia se vor îndrepta spre Casa Albă. În mod tradițional, când noul președinte ajunge la biroul oval și ocupă scaunul, îl așteaptă o scrisoare a predecesorului său. Având în vedere circumstanțele se speculează că s-ar putea să nu existe deloc o scrisoare din partea lui Trump.

În locul balului de inaugurare, la care Biden a renunțat din cauza pandemiei, al 46-lea președinte Sua va participa la evenimentul „Celebrating America”, transmis pe întregul glob.

 

Citește totul despre:

#statele unite #joe biden

Comentarii