10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLudovic Orban și dalmațienii

Ludovic Orban și dalmațienii

În PNL se fac socoteli. Câte filiale sunt de partea actualului președinte, câte ar putea fi de partea lui Rareș Bogdan, considerat de unii prea crud pentru o astfel de funcție, crud în sensul de necopt.

Așa zisa grupare reformistă are adepți în vreo 13 filiale ale PNL din 45: Cluj, Bihor, Bistrița, Alba, Arad, Giurgiu, Suceava, Harghita, Covasna, Caraș Severin, Maramureș, Sibiu, Timiș. La Bistrița, membrii Biroului Politic s-au dezis de deputatul Robert Sighiartău. Îl susțin tot pe Orban.

Harta rebelilor, a revoluționarilor care încap cu toții în liftul de la Camera Deputaților, are fizionomia liderilor de organizații județene.

Era de așteptat ca fostul PD, intrat cu coada între picioare în PNL, să emită pretenții la un moment dat la supremație. Dar și pe ăștia i-a liniștit președintele în exercițiu.

Două filiale pur liberale, printe puciștii din lift

Din cele 13 organizații, doar două sunt conduse de liberali veritabili: Ilie Bolojan, șeful cu „mână de fier” din Bihor și Alin Nica, tânărul primar ajuns președinte interimar al PNL Timiș, după ce și-a zdrobit adversarii în alegerile pentru Consiliul Județean.

Dacă pretențiile lui Ilie Bolojan sunt cunoscute, încă de pe vremea când era secretar general al Guvernului, pe timpul premierului Călin Popescu-Tăriceanu, fost șef al PNL, de neînțeles e poziția lui Alin Nica, ajuns candidat al PNL pentru județ, prin intervenția lui Ludovic Orban pe lângă vechiul președinte al PNL Timiș, fost primar al Timișoarei, Nicolae Robu, care nu și l-a dorit. Probabil că presiunea locală e imensă pe tânărul liberal cu performanțe economice, dar mai puțin politice. Ludovic Orban nu e iertat de o mare parte a organizației pentru că l-a sprijinit, în ciuda evidenței, pe Nicolae Robu.

Grupurile reformiste, pușca și cureaua lată

Constestatarii lui Orban au vorbit despre formarea unui grup „reformist,” în care au ar intra personaje puternice ca Ilie Bolojan, Emil Boc, Florin Roman, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Robert Sighiartău și Romeo Dunca.

Rareș Bogdan a luat-o pe cont propriu. Nimeni nu l-a titularizat în postura de candidat la președinția partidului. Așa se explică de ce a fost obligat să facă un pas înapoi. Așa zișii reformatori și-au comandat deja un studiu privind încrederea internă. Pe primul loc ar fi Emil Boc, care a reușit o revenire spectaculoasă după catastrofala sa prăbușire din cauza guvernării “25% salarii, tăiate.”

Acestora ar urma să li se adauge printr-un swich gruparea Bușoi, Motreanu, Gorghiu, obișnuiți să meargă cu cel care le rezolvă mai multe “contracte.”

 

Observatorii nu știu comportamentul dalmațienilor, al foștilor pediști, obișnuiți să-și schimbe culoarea, dar să-și păstreze năravul

Numai că gruparea Bușoi mai ascultă și de președintele statului, emanant din PNL și care va avea un cuvânt greu de spus atunci când va fi ales posibilul succesor.

Ludovic Orban este susținut pe față de vreo 25 de filiale, restul fiind indecise. După nominalizările unor reprezentanți în diverse organisme de putere, numărul filialelor pro-Orban vor crește, nu vor scădea.

Unii vor congresul rapid, alții mai la toamnă

Un singur lucru e cert: Ludovic Orban rămâne președinte, chiar dacă Rareș Bogdan i-a solicitat public demisia, pentru că are “capul mare.”

„Nu vreau să înlocuiesc pe cineva cu altcineva doar pentru că îi vânează scaunul de mult timp. sau pentru că are costume mai frumoase şi este mai tânăr”, a scris pe pagina sa de Facebook Alin Tişe, liderul filialei Cluj, fost pedelist, care e conștient că, în cazul unui mare scandal, partidul poate coborî la 5-7% până în toamnă, așa cum a spus la TVR.

Foștii lideri ai PD nu poartă “batistuță”

Greii pedeliști, Emil Boc, Mircea Hava, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă nu și-au prezentat încă poziția față de președintele în funcție.

Mulți dintre liberali se uită spre Dealul Cotroceniului și așteaptă să vadă care e preferatul lui Klaus Iohannis pentru funcția de președinte.

De e e important congresul PNL? Pentru că liderul ales atunci să conducă partidul va fi și candidatul la președinția României în 2024, an în care vom avea și alegeri locale și parlamentare și prezidențiale.

Observatorii, din patimă și nu din rațiune, nu știu comportamentul dalmațienilor, al foștilor pediști, obișnuiți să-și schimbe culoarea, dar să-și păstreze năravul.

 

 desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Nu v-ați plictisit de cuvântul reformă?

 Toate calculele politicianiste din interiorul PNL nesocotesc performanțele guvernării Cîțu. În cazul uneia proaste, neperformante, partidul se va prăbuși în sondajele electorale, iar bătălia se va duce pentru nimic. În cazul în care va avea rezultate pozitive, lumea va fi mai puțin nemulțumită, PNL își va menține bazinul electoral și poate chiar să-l crească, de ce nu.

Multă lumea își exprimă părerea, fără a înțelege principiile statutare. Pătimașii încing scandalurile între taberele pro-Orban și anti-Orban, fără a socoti că delegații la congres sunt propuși de către președintele filialei birourilor politice locale.

Dacă vrea să le dea lovitura “reformiștilor din lift,” Ludovic Orban poate să le bage pediștilor mortul în casă, în zilele anterioare congresului. Cum? Le pune un interimar și reformiștii pot urla la lună.

Rezultatul viitorului congres, în condițiile în care dalmațienii nu și-au anunțat candidatul, poate fi predictibil încă de pe acum.

Dalmațienii politici sunt noii liber-schimbiști

Ce nu știu naivii din tabăra așa zișilor reformiști e că viitorul președinte, fără rădăcini liberale, va face o fuziune cu USR-PLUS, în sensul realizării unei mari familii politice progresiste în estul Europei, omoloage a “en Mars”, partidul lui Macron, pilonul de rezistență al grupării europene.

Prin Ludovic Orban, vechii liberali au garanția că nu se vor rupe de popularii europeni și de tradiția sa. Puțină lume știe că actualul președinte l-a concurat și pe Valeriu Stoica, încă de la Congresul din 2000, când destinul – un accident mortal de mașină – l-a scos din joc pe preferatul alegătorilor liberali, Horia Rusu, un capitalist pur sânge.

Orban va câștiga un nou mandat dacă alegerile interne nu vor fi virusate de agenții patogeni ai sistemului.

Momentan, președintele în funcție al PNL nu se luptă cu nimeni din interior.

 

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă