12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn spital nu înseamnă patru pereți

Un spital nu înseamnă patru pereți

Marea majoritate a politicenilor care ne-au guvernat în ultimii ani par să înțeleagă foarte bine cum stă treaba cu alegătorii și ne oferă un ambalaj frumos, dar lipsit de conținut. În fiecare an electoral, se plantează floricele, se asfaltează străzi sau se zugrăvesc spitale fără nici un proiect de viitor. Cazul copiilor din Teleorman suspectați de infecție cu bacteria E.coli ne-a confirmat încă o dată demagogia unor politicieni care au investit zeci de milioane de euro doar pentru a renova o clădire care s-ar fi vrut un spital regional, dar au uitat să o doteze și cu aparatură.

În cazul menționat, medicii au avut la dispoziție doar câteva banale teste rapide, care se găsesc în orice laborator de colț de bloc, pentru a stabili o suspiciune de infecție și pentru a trimite rapid cazul spre rezolvare la un spital din București.

În 2012, când încă mai era președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea, un „guru al combinațiilor” pentru autoritățile teleormănene și naționale, îl invita pe prietenul și șeful său de atunci Victor Ponta să inaugureze lucrările unui spital care în doar doi ani ar fi trebuit să devină „cel mai mare spital din sudul României”.

După patru ani, Victor Ponta a dispărut din prim-planul politicii, Liviu Dragnea i-a luat locul la București, la șefia PSD, iar teleormănenii au rămas cu o clădire modernă pe care scrie frumos Spital. Dar un spital nu înseamnă doar câțiva pereți renovați. De regulă, aici ajung oameni care au nevoie de analize și tratamente. Dar medicii se plâng de faptul că acolo nu există aparatura necesară pentru a stabili un diagnostic banal și atunci trimit pacienții la spitalele din Capitală sau la clinicile private din curtea spitalului, care de multe ori sunt în strânsă legătura de afaceri cu mai marii județului.

Cel care a fost, o vreme, ministrul Dezvoltării și Administrației Publice a reușit să amâne de cinci recepția unui proiect pe care-l anunța măreț, să piardă milioane de euro din fondurile europene și să lase județul cu cei mai săraci locuitori din România fără asistență medicală de calitate pentru următorii ani. De fapt, după două zeci de ani de condus Teleormanul care l-a promovat la vârful politicii, Liviu Dragnea a reușit să facă din această zonă fruntașă la asistați social, ocupând primul loc la nivel național, cu peste cincisprezece mii de persoane.

PSD și PNL se mândresc că au reușit să salveze de la închidere spitale din orașe mici, dar care nu fac decât să genereze locuri de muncă și să cheltuie în zadar banul public. În urmă cu patru ani, am făcut un reportaj despre spitalul din Zimnicea, care funcționează și în prezent, unde la secția de chirurgie erau trei doctori care nu operau niciodată pentru că nu aveau anestezist, iar la secția de ginecologie, cei doi medici erau bătrâni și asigurau doar asistența avorturilor, nu și a nașterilor.

Măsurile și proiectele aberante ale acestor politicieni duc la apariția unor drame precum cea de zilele trecute de la Moinești, unde un copil de grădiniță a fost trimis de la spital de două ori acasă cu diagnosticul de otită și a murit pentru că de fapt avea meningită. 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă