3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeOp & EdOpiniiUimiți anual de aceleași probleme și... România Educată?

Uimiți anual de aceleași probleme și… România Educată?

Este perioada Evaluării Naționale, săptămâna viitoare așteptăm rezultatele finale, ceea ce înseamnă mari emoții pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a și pentru părinții acestora.

Noi, presa, și cei neimplicați direct în acest examen extrem de important pentru viitorul unei generații, observăm și analizăm cifre.

Și anul acesta am văzut multe știri ce subliniau uimirea față de numărul absenților de la Evaluarea Națională și, mai ales, față de numărul elevilor neînscriși în examen.

Da, anul aceasta au fost aproximativ 15.000.

În ultimii doi ani au fost câte aproximativ 17.000, ceea ce înseamnă că doamna ministru Ligia Deca se poate mândri cu o scădere a numărului elevilor “dispăruți din școală”, la fel cum s-a mândrit prin comunicate cu o scădere a numărului absenților de la probele scrise, ca și cum 7.000 la Limba română și peste 7.400 la Matematică ar fi puțin.

Am spus elevi dispăruți din școală pentru că, într-adevăr, Ministerul Educației nu a dat în niciun an explicații clare pentru acești copii care nu au fost înscriși de unitățile de învățământ la Evaluarea Națională.

Unii pot fi corigenți, ceea ce nu este așa grav.

E o situație remediabilă.

Dar de mulți nu se știe nimic, pentru că vorbim de abandon școlar.

Mai mult, legislația ce a impus finanțarea per elev a școlilor a dat naștere unui obicei bolnăvicios pentru societate, al directorilor unităților: promovarea din pix a elevilor care nu vin la școală.

Mai exact, tu cunoști situația unor familii defavorizate, știi că acești copii sunt sănătoși, dar nu sunt trimiși la școală, dar, ca să nu pierzi finanțarea pentru ei, îi treci până în clasa a VIII-a, în cel mai fericit caz, cu o prezență sau două la școală.

Act de prezență.

În realitate, nepăsare față de acești copii, doar lăcomie de bani și funcție.

Un director care pierde masiv elevi, riscă să-și piardă și funcția de conducere, odată cu retragerea personalității juridice a școlii ce va fi desființate sau comasate.

Directorii vor invoca imposibilitatea exmatriculării.

Cu noua lege a Educației, îi vor putea examatricula pe acești elevi.

Așa a fost gândită “România Educată”, pentru eliminarea elevilor săraci din școli.

Iohannis, garantul Constituției, a călcat în picioare prima lege a statului!

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România acceptă extinderea competențelor Parchetului European, condus de Kövesi

România acceptă extinderea competențelor Parchetului European, a declarat ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, la reuniunea Consiliului JAI din 4 - 5 decembrie 2023. Subiectele...

Crăciunul acesta fii în tendințe: cele mai căutate seturi de parfum pentru sărbători

Crăciunul 2023 se apropie! Magazinele online au pregătit deja surprize excelente pentru luna decembrie – seturi cadou de parfumuri și calendare de Advent. Acum...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă