20.4 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăOp & EdSperietoarea “Dronelor de la Ceatalchioi,” ticluită de Blinken și Kuleba

Sperietoarea “Dronelor de la Ceatalchioi,” ticluită de Blinken și Kuleba

Sperietoarea “Dronelor rusești de la Ceatalchioi” nu poate fi  montată decât de un serviciu secret. Cine a avut interesul să compromită generalii armatei române? Să fie oare Marian Hăpău, fost director general al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), inițiatorul de “aur” al prăbușirii tablelor în pădure? Poate că FSB-ul lui Putin vrea să-l umilească pe “în civilul” Angel Tîlvăr, ministrul focșenean abramburici al apărării? Dușmanii lui Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, care ciocnesc cuburile de gheață în fiecare dimineață la Cotroceni? Sau tărășenia a fost pusă la cale de serviciile secrete ucrainiene? O ultimă variantă ar fi pura întâmplare. Toate aceste întrebări și le-au pus raționaliștii societății românești, care nu s-au dus după fenta lui Dmîtro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, câștigător de facto al acțiunii din așezarea dobrogeană “în furculiță.” Cum, cine, unde, când? Știu că știți! Dar să urmărim filmul acțiunii și să identificăm cine face bani din parascovenia tablelor căzute peste copaci. E vorba de mulți bani.

citește și: Suntem tot mai puțini sclavi pe plantație!

Militarii români sunt puși să are toate fâșiile de frontieră. Orice cutie de conservă sau orice potcoavă de cal mort trebuie pusă în coș. Acestea vor fi analizate și li se vor prezenta lui Stoltenberg.

Cât despre jihadul stârnit împotriva lui Putin de tefeliști, te umflă râsul cum au sărit ca arse buzițele moi și sprâncenele catifelate ale cântătorilor de slavă Ucrainei! Au și văzut armata română, pe tancuri, în drum spre Moscova. Naivii pensați nu știu că, în caz de mobilizare generală, și ei, și ghetuțele lor recrutează. Sub arm, băieți! Lăsați păpușile acasă, în caz de stare de război!

Societatea a fost din nou divizată. Brambureala autorităților a arătat ce breșă enormă de securitate are statul român.

Să derulăm pe scurt firul afacerii!  

Duminică, 3 septembrie, „noaptea ca hoții,” își fac de cap mai multe drone rusești. Pescarii filmează de pe malul românesc atacurile asupra silozurilor și ale depozitelor de armament din portul Izmail. Președintele Klaus Iohannis – har Domnului! – era plecat deja din Delta Dunării. Antieriana română nu depistează nicio o „navă infractor.” Trupeții din foișor nu detectează inamicul.

Luni, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei anunță că o dronă rusească a explodat pe teritoriul românesc. Moment bun pentru Dmîtro Kuleba să anunțe că așteaptă ca autoritățile române să facă ceva.

Marți, 5 septembrie, prezent la Baza militară de la Cincu (Brașov), președintele României, Klaus Iohannis, neagă informația că pe teritoriul României ar fi căzut vreo dronă rusească. Îl asigură pe premierul Luxemburgului că situația e sub control. Ministrul Angel Tîlvăr ține isonul cu negația știrii. “Suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă.” Pe telegramul ucrainean se insistă cu drona căzută în România. Primarul PSD din Ceatalchioi (cuvântul “Çatalköy” provine din turcă și e format din “çatal” (furculiță, furcă, bifurcație) + “köy” (sat). Adică, e satul de la bifurcația Dunării) anunță prefectul că a găsit într-o pădure resturile unei drone. După conferința de presă liniștitoare a lui Klaus Iohannis, află și Marele Stat Major de existența elementelor din dronă.

Angel Tîlvăr a mers miercuri în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea

Miercuri, 6 septembrie, Ministerul Apărării se declară informat. Ministrul Tîlvăr se deplasează la fața locului, împreună cu Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană. Iau cu ei și două echipe de la  Digi TV și Antena 3. Ziariștii găsesc bucăți de fier, hârtie și aluminiu. Relatează de parcă ar fi transmis Potopul live. La emisiunea lui Radu Tudor, de pe Antena 3 CNN, generalul Petrescu e pus în dificultate. Spune că nu a avut loc o explozie. “Dar de ce au ars copacii din jur?” – vine întrebarea analistului militar. “E posibil ca scurgerile de combustibil să fi produs acel incendiu,” a recunoscut șeful Statului Major.

citește și: Biata Ucraină, decimată de cinismul american

Joi, 7 septembrie, Kathleen Kavalec îl convoacă pe Angel Tîlvăr pentru instructaj la Ambasada americană.

Blinken și Kuleba devin, astfel, principalii suspecți ai montării sperietoarei la Ceatalchioi, un nume ușor de reținut, pentru a forța mâna largă a Congresului.  “Ne dați ori nu ne dați?” Acum vă dăm.

Bâlba de două zile a autorităților române

Klaus Iohannis participă la deschiderea summit-ului Inițiativa celor Trei Mări, de fapt – INTERMARIUM – proiectul generalului Józef Piłsudski, fost premier al Poloniei, de refacere a fostului Imperiu polonez.  Volodimir Zelenski explică auditoriului, prin videochat, ce s-ar fi întâmplat cu țara noastră dacă rușii cucereau Kiev-ul.

YouTube video

Cei doi șefi ai diplomației Antony Blinken – secretar de stat al SUA și Dmîtro Kuleba – ministrul de externe al Ucrainei – decid să ia masa în oraș. Se duc la McDonald’s, cărându-și cohorta de jurnaliști după ei. Antony Blinken mănâncă o porție de cartofi prăjiți, iar Dmîtro Kuleba, o plăcintă cu vișine. Fac bancuri despre mahmureală. Sunt fericiți. Ucraina mai vrea douăzeci de miliarde de dolari de la Administrația americană. Șeful diplomației SUA avea nevoie de o întâmplare emoțională pentru a convinge Congresul să dea banii.

Cui prodest?

Sperietoarea “Dronele de la Ceatalchioi,” pretext excelent. De instrumentarea presupusei catastrofei avea cine să se ocupe. Ceatalchioi e la 250 de metri de granița ucraineană. Pescarii zic că și cu o undiță un pic mai performantă se puteau slobozi resturile de dronă. Cât despre incendiu, e greu să arunci o cârpă cu benzină și cu explozibil teleghidat de la distanță. În orice magazin de pescuit există șalupe de momeli. Pescarii știu ce zic. Asta e cea mai ieftină situație. Le e greu agenților serviciilor secrete ucrainiene să pună în operă un asemenea scenariu? Orice regizor, student la film poate monta așa o piesă.

YouTube video

Dmîtro Kuleba își bate joc de armata română. Lasă caschetele – o zi, două – să caute prin pustii, în loc să indice exact locul. Comunică prin intermediul presei. Noblesse oblige-ul impune o conduită. “Bă, vecine, ai o găină moartă-n curte!” Îi spui peste gard, nu chemi televiziunea.

Apropos, ce probe sunt că dronele erau rusești și nu au fost trimise chiar de ucrainieni, așa cum au mai făcut-o și în alte părți?

PS: Și în grădina mea au căzut fragmente de dimensiunea alicelor de tablă de la Ceatalchioi, în urma exploziei stației ilegale de la Crevedia. N-am solicitat activarea articolului 4, deși găinușele mele sunt protejate de umbrela NATO. Nici nu m-am cocoțat pe televiziuni să prezint o zdreanță în chip de praf cosmic.

VOCILE LUMII

Ion Cristoiu

“Prezența în studioul Antenei 3 CNN a celor trei generali în uniformă militară a compromis armata română. Radu Tudor a făcut șmotru cu ei.

În discuția cu ei, l-a vârât și pe nașul său, Mircea Geoană. Cum să trimiți șefii statului Major al Forțelor Aeriene, al Statului Major al Apărării și pe încă unul, ca moderatorul să șteargă pe jos cu ei. E compromițător ca general să fii pus la punct de un jurnalist. Dan Voiculescu vrea să fie americanist azi. De ce s-au dus cei trei? Ambasada americană a impus linia de comunicare lui Anghel Tîlvăr. El i-a trimis pe cei trei,” a zis, în podcast-ul său, Ion Cristoiu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!
Editorialele mele și pe Telegram!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...

Cristian Bușoi, tot mai departe de Bruxelles

Unul dintre europarlamentarii „veterani” ai PNL are șanse destul de mici să mai prindă încă un mandat la alegerile din 9 iunie 2024. Cristian...

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă