0.9 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeOp & EdRecviem la parastasul unui ziar istoric: Gazeta Sporturilor

Recviem la parastasul unui ziar istoric: Gazeta Sporturilor

Corporatiștii de la Ringier taie jugulara unui ziar istoric. Gazeta Sporturilor nu mai apare în ediția

tipărită. O publicație de tradiție suferă de-o moarte asistată electronic, zic cioclii elvețieni. Chipurile, sufletul Gazetei se va primeni printr-o platformă digitală. Cică noul Babel sportiv va funcționa asemenea unui electrolit, în stare să aglutineze și mai mulți bani, în goana lor pentru profit.

Cititorul pierde un pastel de culori. Nu se va mai putea delecta la un cigar și o cafea cu mirosul de plumb înmuiat în cerneală. Ersatz-ul, cuibărit în mantra potopului de știri și de pop-up-uri cu soluții pentru o mai bună erecție, va impresiona asemenea voiajului dintr-un carusel, când căutătorul de senzații tari rămâne doar cu cele de amețeala și stările de vomă.

Presa de calitate își dă obștescul sfârșit din cel puțin trei cauze: latifundiarii presei n-au dezvoltat rețele proprii de difuzare, primăriile au desființat chioșcurile de ziare, cititorii s-au obișnuit să primească informații gratis, fără a realiza că cineva bagă cărbuni în moara de cuvinte. Victimele se prind singure în capacana de propagandă.

citește și: În Kenya, Regele Charles al III-lea se confruntă cu ideologia BLM

Nu interesează pe nimeni unde s-au dus banii din jocurile de noroc, în redacție sau în departamentul de publicitate. Acuza e falsă, în lipsă de probe materiale sau poate e doar un pretext pentru distrugerea unui brand istoric.

Revin copiștii medievali

Platforma digitală GSP.ro pare a deveni un agregator de imagini și cuvinte scrise de roboți. Sigur, acestea nu vor putea compensa parfumul, delicatețea și stilistica frazelor bine meșteșugite de epicii arenelor.

Profesioniștii îs dați afară, iar locul lor va fi ocupat de copiști, fără mari pretenții salariale.

În anii tinereții noastre, erau vremuri tulburi. Vise și coșmaruri. Lupte imaginare. Monștrii virtuali. Cotidianele erau pline de știri politice. Săptămânalele de investigații dădeau măsura dezastrului din post-comunism. Gazeta Sporturilor făcea diferența. Era ceaiul de fructe, după un potol grețos.

Condeierii lumii apuse și zorii minunatei lumi noi

Inegalabilul Radu Cosașu, alias Belphegor, ne delecta prin stilistică, pastel de cuvinte și metafore memorabile. Cătălin Tolontan, un magistru al organizării echipei redacționale, scotea viii din morții arenelor. Maestrul Ovidiu Ioanițoaia, probabil cel mai înțelept jurnalist sportiv, ne dădea lecții de pian și vioară publicistică. Cât despre povestașul Maria Andrieș, am amintirea gustului cronicilor, catifelări de vorbe și de conținut, adevărate opere publicistice. O scurtă perioadă de timp, am avut șansa de-ai fi coleg de pagină. Îi cunosc bine devenirea liturgică. Știu cum căuta titlul care să rimeze cu scorul, metafora cu luftul, întrebările care să învioreze predicativa.

YouTube video

Traian Radu Ungureanu, un reper al dogmei că rezultatul prost poate naște o cronică fantastică, era tot ce poate fi mai viu în publicistica românească. Scrisul său electriza. Te punea în priză, deși erai dezamăgit de rezultat. Nuanțele contrastau chinurilor din teren. Arena de sub ochelarii săi, cu lentile cât ventuzele bunicii, devenea prilej de ritual și de închinări Regelui Fotbal.

Era să uit prietenul meu de-o viață, Alin Buzărin, puțin cam prea didactic pentru gustul meu, dar cu un imens aplomb pentru a face, nu doar a literaturiza aspectele marginale ale vieții sportive.

Gazeta Sporturilor a călit în bătăliile pe frontul media generații întregi.

“Cârnățarii” fac bani în România

Dacă CEO-iștii de la Ringier (niște cârnățari, cum îi batjocorea Cornel Nistorescu, pe vremea când dețineau și brand-ul „Evenimentul zilei”) nu decapitau o legendă a publicisticii portive, aveam mai multă înțelegere pentru abuzurile lor imobiliare. Un fost prim ministru e agresat zilnic de buldo-excavatoarele construcțiilor faraonice de blocuri cu apartamente de lux, în zona rezidențială a Bucureștiului.

Îmi amintesc cu greață de unul astfel de MasterChef, specialist în nefăcut nimic, plătit de Cârnățarul șef regește, cum protesta prin birourile de la „Evenimentul zilei” că, din cauza țigărilor noastre, îl ceartă nevasta că miroase a tutun. Știam că o ardea cu pipițele prin cluburi, dar noi eram de vină. Trăgeam la jugul redacției, ca el să salte zeci de mii de dolari pe lună, ca Obermeister. Unica sa „virtute” era aroganța.

Buzărind pe Buzărilă…

Revenind la amicul Buzărin, pe care deseori îl buzăream recitând chiflele geambașului de presă, intrus printre maeștrii – deh, nicio redacție nu e un Doboș-tort – îmi amintesc cum ne-am ciocnit ființele, în fața mofetei din Sângeorz, unde mi-a livrat pontul că maestrul ceremoniilor negre, Vasile Ianul, se ascunde în apropiere. L-am căutat în zadar.

Nimeni nu mi-a dezvăluit ascunzătoarea. Era urmărit de trupeții liftelor anticorupție. Nici acum nu-mi pot ierta eșecul ultimului interviu.

Am avut onoarea să apar și eu în câteva pagini, lucru de care mă mândresc. N-am avut cadența și nici puterea de înțelegere a fățărniciei compromisului.

Foto: Marius Ghilezan – în galeria lui Poli Timișoara, la un meci cu Anderlecht, desfășurat la Bruxelles, în toamna anului 2009

Pentru mine, Gazeta Sporturilor rămâne fructul oprit. Poate de aceea, titanilor presei sportive le port o stimă nemăsurată, înaripaților cuvintelor ticluite despre sport, singura activitate care hrănește neuronul și asigură calitatea vieții.

De mic, am simțit pulsul arenei. I-am cunoscut, încă de pe vremea când eram un șefuleț de galerie, de la ortopedul stilisticii arenei, George Rotaru (căruia i-am dăruit o haină de piele, cadou de la Fabrica de Mănuși din Timișoara), până la maestrul Ioan Chirilă. I-aș fi cărat și mașina de scris, în anii comunismului. „Răsucind fusele orare” din lecturile copilăriei mele, mi-a stârnit visul de a ajunge aproape de el, nu mare ca el.

Marele Nea Mache locuia într-o garsonieră

Revoluția mi-a dat șansa de a fi invitat acasă la Nea Mache – Eftimie Ionescu – la o dulceață și un pahar de vodkă. Locuia într-o garsonieră deasupra alimentarei Unic de pe Magheru. Mi-a dat îndrumări despre cum se fișează meciurile. Am primit mici instrucțiuni despre cum se organizează atacul în frontul de cuvinte.

Credeam că micile detalii ale tainelor gazetăriei erau oferite cu generozitate. Naiv, îl consideram un altruist pur sânge. Era, însă, interesat de viitorul Gazetei. Mi-a propus un post de redactor, încă din vara anului 1990, promițând că el și Nea Vanea (Ioan Chirilă) vor avea grijă de mine să cresc mare și la vremea opririi ceasurilor vieții lor, să le ocup locul. Mi se părea ceva grozav. Neașteptat pentru un visător.

Dintr-un impuls idealist democratic, l-am refuzat, la a doua sau a treia întâlnire secretă. „N-am făcut Revoluția pentru a scrie cronici sportive. Nu vreau la Gazetă!” – i-am trântit brutal, deloc elegant. Și am acceptat oferta lui Petre Mihai Băcanu să devin redactor la „România liberă.” Și acest monstru sacru al publicisticii românești mă visa șef, funcție pe care am detestat-o toată viața.

Sunt alături de colegii de la GSP.ro, în greaua suferință a trecerii de la memorie, în irelevanța lumii digitale.

Acest recviem e o scuză – profund ipocrită – pentru ce n-am reușit să fiu.

Vocile lumii

Pagina de media

“Grupul Ringier Sports Media Group produce un nou cutremur în mass-media din România: Gazeta Sporturilor a închis ediția print și Cătălin Tolontan a fost concediat din funcția de coordonare editorială! Nu mai puțin de 9 posturi vor fi desființate cu efect imediat.

Ringier Sports Media Group a comunicat în urmă cu doar câteva momente că a decis închiderea ediției print a Gazetei Sporturilor. Astfel, ediția de azi, 1 noiembrie 2023, a fost ultima lansată pe piață.

În același timp, grupul a decis și îndepărtarea lui Cătălin Tolontan din funcția de coordonare editorială. Alături de el, alți 9 angajați ai secției de print au fost concediați, notează paginademedia.ro.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă