15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPoziția de meditator, mult mai visată decât cea de profesor

Poziția de meditator, mult mai visată decât cea de profesor

Am văzut conducerea Ministerului Educației manifestând îngrijorarea că inspectoratele școlare din teritoriu au vacantat, pentru concursul de titularizare în sistemul de învățământ preuniversitar, puține posturi de profesori la materii ce sunt cuprinse în programele examenelor naționale.

Explicația este una simplă: meditațiile.

Profesorii care predau astfel de materii țin de locul lor de muncă și, mulți dintre ei, își prelungesc cariera la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare.

Evident, nu salariul este argumentul, deoarece un profesor de liceu cu peste 25 de ani de vechime la catedră ajunge să câștige ceva mai puțin de 4.000 de lei pe lună.

În schimb, sunt foarte mulți profesori de matematică, limba română, istorie, geografie și alte specializări (în funcție de profilul liceelor) care au dezvoltat reale afaceri extrem de profitabile din meditații.

Nu sunt de condamnat cei care își prelungesc cariera și, oricum, mulți sunt mai bine pregătiți, din nefericire, decât noii absolvenți ai departamentelor de formare a profesorilor din universități.

La polul opus sunt posturile de profesori pentru învățământul primar și preșcolar (educatoare și învățători, cum erau denumite înainte).

Aici, an de an, sunt scoase la concurs multe posturi și se ocupă destul de puține.

Mai mult, profesorii pentru învățământul primar și preșcolar sunt printre primii care părăsesc timpuriu sistemul, demisionează (chiar titulari fiind) și se orientează spre alte profesii.

Motivul: salariul lunar net pentru un profesor debutant din învățământul primar și preșcolar este de 2.600 – 2.700 de lei, iar oportunitățile meditațiilor sunt extrem de scăzute.

De fapt, salarizarea ridicolă pentru cei care intră în sistemul de învățământ preuniversitar este principalul motiv pentru dezinteresul crescut față de Titularizare, ce se reflectă în notele rușinoase obținute de mulți candidați la proba scrisă.

Și în acest an, aproape 20% dintre candidați au luat note mai mici de 5.

Mulți dintre ei vor rămâne să predea, pentru că, așa cum am mai arătat, nu există concurență pe posturile pe care ei le ocupă, la școli din mediul rural sau în licee tehnologice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă