15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiPolitizare instituționalizată prin noua lege a învățământului preuniversitar

Politizare instituționalizată prin noua lege a învățământului preuniversitar

Una dintre bilele albe pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a meritat în acest mandat a fost organizarea – așa cum s-a putut: îmbunătățită, dar perfectabilă – a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli.

Acest demers devine însă aproape nesemnificativ în fața inițiativei de a schimba legea din învățământul preuniversitar, prin introducerea unei noi structuri conduse politic, cu scopul precis de organ represiv asupra direcțiunilor școlilor.

Prin proiectul de lege a învățământului preuniversitar, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației, se pregătește înființarea Autorității Naționale pentru Inspecţie Şcolară şi Asigurarea Calităţii (ANISAC).

Această autoritate va fi în subordinea Ministerului Educației și, pe lângă cheltuielile pe care le presupune organizarea unei astfel de instituții bugetare, organismul va avea ca țintă monitorizarea activității directorilor, care cu toții ar trebui numiți, în final, prin concurs.

Cu alte cuvinte, un director numit politic de la centru va fi cu ochii pe directori și – foarte important – va avea posibilitatea, prin lege, de a-i demite pe șefii de unități de învățământ preuniversitar.

Acest lucru a fost anunțat chiar de Sorin Cîmpeanu, în declarația de presă susținută la sediul ministerului, săptămâna aceasta: “Există pentru prima oară menţionată în lege, nu ne face plăcere, dar este o realitate, posibilitatea de încetare a mandatului unui director de şcoală în situaţia în care ANISAC constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate”.

Prin urmare, vom avea politizare pe față: dacă șeful noii autorități nu îl place pe un director de școală, îi va căuta nod în papură, îl va teroriza cu inspecții, până când acesta va deveni activist de partid, în caz contrar având posibilitatea demisiei sau demiterii.

De ce a fost nevoie de această prevedere în noua lege?

Pentru că au existat directori care au câștigat concursul, au fost demiși, iar apoi și-au recâștigat postul în instanță.

Acum, legea va fi de partea organului opresiv.

Citește și:

Legea rectorilor nemuritori

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă