0.3 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeOp & EdHaosul din Congresul american are unele explicații

Haosul din Congresul american are unele explicații

De aproape două săptămâni, Camera Reprezentanților, forul decizional al SUA, nu are lider. La ei, președintele este speaker. Fără el, circuitele legislative sunt scurtcircuitate. Dar ce consecințe are haosul din legislativul american?

Se întâmplă ca în Congres, republicanii să-și demită speakerul și să nu voteze pe nimeni în schimb. Se pare că niciun candidat nou nu adună majoritatea voturilor din Comitetul Național Republican (GOP).

Ne apropiem de durata crizei similare, din 1971, dar care nu era an preelectoral ca acum. Speakerul Congresului a murit, iar congresmenii nu au reușit să găsească un înlocuitor, timp de trei săptămâni.

Pe McCharty, l-au prins cu mâța războiului în sac

În urmă cu paisprezece zile, moderatul Kevin McCharty (PR) a fost demis din calitatea de speaker, în urma unei acțiuni gândite de trumpiști și puse în scenă de Matt Gaetz, din Florida, cel care a inițiat procedura de demitere a șefului Camerei Reprezentanţilor. Se certa cu el permanent! Era un fel de Diana Șoșoacă. Voce ridicată. Fără consistență politică. Un certăreț sadea. L-a acuzat pe Kevin McCarthy de încheierea unii ”acord secret” cu preşedintele Joe Biden, cu privire la o anvelopă financiară destinată Ucrainei, aveam să scriu în urmă cu două săptămâni, în “România liberă.” Titlul de atunci, “Un teribilist îmburdă Capitoliul” a șocat cunoscătorii vieții politice americane. Știam că planul de blocare a Congresului e demult ticluit.

Încă de atunci, republicanul Jim Jordan din Ohio, un trumpist radical, era dat ca favorit în preluarea frâielor puterii. Sforarii știau că e doar un candidat de etapă.  

Joe, se strânge lațul!

Printr-un joc nu foarte greu de ghicit, într-un moment extrem de dificil, cu cele două fronturi militare în care SUA s-au angajat, iar Joe Biden se implică cu gâtul înainte, republicanii se joacă de-a nominalizarea și de-a retragerea propunerii de speaker. Au o majoritate de 221 la 212 în Congres, iar candidatul cu șanse ar trebui să obțină 218 voturi pentru câștigarea șefiei Camerei. Asta înseamnă că desemnatul Conferinței Naționale a Republicanilor trebuie să aibă susținerea aproape cvasi-unanimă a membrilor GOP.

desen de Ștefan Popa Popa’S

În realitate, republicanii sunt împărțiți. Cea mai mare falie e între simpatizanții lui Trump și moderați, dispuși la compromisuri cu democrații. Cel puțin 12 congresmeni sunt pe față MAGA, membri ai clubului susținătorilor lui Trump.

Nu există dovezi clare ale implicării fostului președinte al SUA în criza fără precedent din Congres. Dar jocul e în favoarea sa.

Candidatul Jim Jordan, republicanul de linie dură care reprezintă Ohio în Camera Reprezentanților, dat ca succesor al lui Kevin McCharty, a “câștigat fără loc,” în cursa de nominalizare. 25 de reprezentanţi republicani au votat, vineri, împotriva lui, cu cinci mai mulți decât votul de marți. Numărul total de voturi obținute de Jordan – 194 – a fost mai mic decât cel al lui McCarthy, din cele 15 runde de vot istovitoare, organizate în ianuarie 2023.

Acum, republicanii caută un altul, într-un joc teribil de eficient în blocarea intențiilor lui Joe Biden de a acorda ajutoare financiare Israelului și Ucrainei. De fapt, el a cerut Congresului să aprobe alocarea a 100 miliarde de dolari pentru înarmare.

Sabotajul parlamentar se vede din avion

Imediat după căderea lui Jordan la vot, liderul majorității republicane din Congres, Steve Scalise, s-a retras din cursa pentru a deveni președintele Camerei Reprezentanților, printr-o decizie supriză. Probabil că a simțit că nu va întruni voturile necesare. Corabia politică a republicanilor merge înainte spre minunatul tărâm al făgăduinței? Sextantul pare că indică direcția sabotajului parlamentar împotriva președintelui american.

Părinții fondatori ai Americii au gândit bine cum va funcționa federația de state unite.

Constituția a atribuit Congresului responsabilitatea de a controla acțiunile executivului și ale justiției, de a vota bugetul, de a declara război și de a promova legi necesare pentru executarea acestor puteri. Președintelui SUA i se permite să se opună unor acte legislative, dar Congresul are autoritatea de a anula veto-ul prezidențial, cu majoritatea de două treimi din ambele camere. Acest fapt nu se poate întâmpla acum, datorită divizării voturilor. Și atunci, oamenii lui Trump au pus la cale o guerrillă parlamentară. Cât de lungă va fi lupta din forul legislativ, nu se știe. Dar se cunoaște că la mijlocul lunii noiembrie trebuie votat bugetul federal.

YouTube video

Riscă republicanii duri să arunce America în haos? Sau un plan bine orchestrat și dirijat, de blocaj politic – în lipsa unei majorități confortabile în cele două camere?

Până la noi decizii, charismaticul Patrick McHenry, liderul interimar al Camerei Reprezentanților (fără puteri decizionale), a dat-o afară pe Nancy Pelosi din biroul din Capitoliu. De ce este important speakerul în America? Președintele Camerei, așa cum am mai spus, poartă numele de speaker. Pe lângă faptul că el conduce lucrările plenului, numără voturile, trimite comisiilor proiectele de lege, dar mai și semnează legile votate și eventualele rezoluții. Speakerul este, de asemenea, pe locul doi după vicepreședintele SUA, în ordinea de precădere, pentru a deveni șeful Administrației, în cazul în care președintele nu își poate îndeplini mandatul.

citește și: Stai de șase? De ce? “De prost”

Pentru a judeca, mai întâi trebuie să înțelegem de ce se întâmplă anumite lucruri. Asta așa, ca să nu ne dăm în bărci, comentând avioane și rachete, alături de generalii fără nicio zi de front, pricepuți la toate și la nimic, din studiourile tembeliziunilor.

Las dreptul deontologilor să se facă de râs la orele de vârf și de maximă audiență. 

P.S. Nu voi comenta nici ce a fost în mintea CTP-ului, când a comparat pelerinii de la Moaștele Sfintei Parascheva cu teroriștii, sau de ce întârzie ofensiva militară israeliană în Gaza. Pe televiziunile românești, toate coafezele și chelnerii își dau cu părerea despre războiul din Fâșia Gaza. Mai mare râsul.  Norocul meu e că am tras o șarjă de cinci editoriale despre problema palestiniană, înainte ca Divizia de propagandă să dea semnalul: faceți-vă de mirul lumii.

Biata duduie Cristina Cileacu de la UM Digi Tv! Era pusă pe burtă într-o regie de cabaret de tip popotă – cică de frica teroriștilor! – dar imaginile au dat-o în gât. Prin spatele ei treceau bicicliștii.

Au despuiat-o de calitatea de jurnalist, au tăvălit-o, dar au și violat-o diviziile de propagandă. Așa se întâmplă când ești prea umil cu șefii.


VOCILE LUMII

Financial Times

“Președintele Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un pachet de securitate națională, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, care include finanțarea Ucrainei și Israelului cu 75,7 miliarde de dolari.

Asistența solicitată pentru Ucraina se ridică la 61,4 miliarde de dolari (care cuprinde și cele 30 de miliarde promise pentru refacerea stocurilor de arme) și 14,4 miliarde de dolari pentru sprijin militar și de informații.

Pachetul de 14,3 miliarde de dolari, destinat Israelului, ar include 10,6 miliarde de dolari, sprijin pentru apărarea aeriană și antirachetă, fonduri pentru companiile de apărare și furnizorii acestora și reaprovizionarea cu arme din SUA,” scria Financial Times la mijlocul săptămânii trecute.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News !
Editorialele pot fi citite și pe Telegram

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...

Hamas a eliberat încă 11 ostatici răpiți pe 7 octombrie

Armata israeliană a anunțat că alți unsprezece ostatici răpiţi pe 7 octombrie în cursul atacului Hamas au fost eliberați și se află în drum...

Serghei Lavrov are acceptul să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru o reuniune a OSCE

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă