2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăOp & EdOpiniiGreu pentru profesori să mai prindă elevii la școală

Greu pentru profesori să mai prindă elevii la școală

Avem cel mai trunchiat an școlar din istorie.

Avem cel mai trunchiat an școlar din istorie.

Încă de când precedentul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, lansa ideea acestei noi structuri implementate pentru anul școlar 2022 – 2023, am argumentat că principiul pedagogic de la care s-a plecat este corect, dar că școala românească are specificul său și că riscăm să ajungem la situația în care să ne jucăm de-a învățământul.

E total greșit să iei un model de sistem dintr-o altă țară, chiar dacă vorbim de un stat cu performanță în Educație, și să-l aplici în România fără a depune un minim de efort de a-l adapta.

Am spus că ideea unei pauze de înmagazinare a informațiilor acumulate de elevi, la intervaluri de patru săptămâni, este bun, din punct de vedere teoretic.

Dar, cum foarte bine se spune, practica ne omoară.

În școala românească s-au format niște obiceiuri, de care e imposibil să te dezici instant.

Este foarte greu să reintroduci elevii în ritmul eficient de învățare, imediat după vacanță – de obicei, o săptămână e de reacomodare – și este și mai dificil să le mai captezi atenția elevilor asupra materiei, în săptămâna ce precedă o vacanță, indiferent cât de scurtă.

Așa se face că rămânem cu două săptămâni de act educațional cu adevărat eficient.

În plus, dacă tot am menționat de practică, trebuie remarcat că acest aspect a fost ignorat de cei care au elaborat actuala structură a anului școlar.

Pentru liceele tehnologice este foarte dificil să mai găsească date în calendar unde să insereze practica, esențială pentru acest profil.

Acum, după mini-vacanța de 1 Decembrie, elevii revin la școală pentru doar trei săptămâni de curs.

Practic, dacă va fi o săptămână în care profesorii să se poată cu adevărat înțelege cu toți elevii, ar fi un scenariu foarte optimist.

În aceste condiții, nu e de mirare că am auzit mulți profesori, de la materii de examene naționale, precum Limba română și Matematică, afirmând că abia reușesc să-i mai prindă pe elevi la ore o săptămână pe lună.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...

LIVE UPDATE România egalează Thailanda în Cupa Davis. Urmează meciul decisiv

UPDATE: România a reușit să egaleze Thailanda. Scorul este acum 2 - 2. Urmează meciul decisiv. Nicholas David Ionel, cel mai bine clasat român la...

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...
Ultima oră
Pe aceeași temă