27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăOp & EdOpiniiAdrian-Ionuț Chesnoiu – singurul ministru cu viziune

Adrian-Ionuț Chesnoiu – singurul ministru cu viziune

Doar șase luni i-au trebuit lui Adrian-Ionuț Chesnoiu să scoată ministerul agriculturii din fundătura lăsată de liberalul “catastrofă” Adrian Oros.

La preluarea mandatului, în decembrie 2022, Chesnoiu nu avea 40 de ani. Execuția bugetară era la nivelul de doar 61%. A reușit, numai el știe cum, să ridice procentul la 94 %.

Ludovic Orban a adus o nulitate, care s-a perpetuat în jilțul ministerial și în “echipa câștigătoare.” Lejereanu Oros poate fi etichetat de către viitorii istorici ca zero absolut. Nu a reușit să introducă în PNRR niciun cent pentru agricultură, domeniu care duce greul de ani de zile. Clujeanul – nu doar că a sărăcit fermierii – ba chiar i-a dus la sapă de lemn.

În 2020, liberalul a blocat programul “Tomata,” a închis toate șantierele de irigații, a anulat mai multe subvenții și a plătit fermierilor bani toamna, când nu mai aveau nevoie.

Pe Adrian-Ionuț Chesnoiu l-am cunoscut drept un parlamentar cuminte. Un  om care știa să asculte și să întrebe. A ajuns în noul guvern Ciucă să facă performanță, cum nu a mai existat la vreun înaintaș de-al său, în ultimii treizeci de ani,.

Jumătate de miliard de Euro a reușit să smulgă de la guvern, în vederea creării Fondului pentru Modernizare.

Adrian-Ionuț Chesnoiu știe de mic să dea cu sapa

Antreprenorii din industria alimentară și fermierii pot accesa fonduri pentru finanțarea echipamentelor de producere de energie din biomasă sau instalarea de panouri fotovoltaice, astfel încât costurile de producție să nu mai fie atât de împovărătoare, precum acum.

Prezent într-o emisiune recentă, un producător de vin îmi spunea că a plătit luna trecută 25.000 de lei factura la energie electrică. L-am întrebat, firesc, ce sumă a scos din jeb, în aceeași perioadă anul trecut: 8.000 de lei. Deci de trei ori mai mult. Acum, nu se așteaptă decât la o nouă creștere, prin urcarea “plafonării” de un leu kilowatul.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Ieri, prezentam date, potrivit cărora, companiile de stat din energie plus OMV au înregistrat un plus de un miliard de Euro, la profit, față de anul trecut. Bani și de la fermierii români.

Diferența dintre Oros și Chesnoiu e ca cea de la încălțat cu fesul și mersul în cizme de gumă.

Învățat de mic să dea cu sapa, i-a fost mai ușor cu mapa.

Adrian-Ionuț Chesnoiu nu se îmbracă în certitudini. Știe să cosească dezbrăcat

Chesnoiu a copilărit în Cezieni, județul Olt, unde tatăl său era inginer agronom. Știe cum să modeleze și să sfințească holda. Și, totuși, e omul care nu se-mbracă în certitudini, asemenea multora din cabinet, e sceptic privind anul agricol.

“Îi ce trebuie,” îmi spunea deunăzi un țăran din zona copilăriei mele. A dat subvențiile când era nevoie, a redeschis fabrica de îngrășăminte, a plătit la timp compensarea motorinei pentru arat și semănat.

A deschis programe pentru fermieri, știind cum se transformă cerealele în carne. Vorba unui vechi ministru: “mintea lui nu sună ocupat.”

E singurul demnitar al statului român care s-a opus unor directive aberante ale Comisiei Europene. Mai știți altul?

Nouă ne mai sticlesc amintirile momentului în care Oros a căzut secerat în fața eurocraților, când s-a dus cu programul pentru irigații și i s-a dat cu flit.

Ministrul performanță

Mai mult, “ministrul performanță” (cum i-am putea spune fără tăgadă) a forțat mâna oficialilor din Altiero Spinelli, ca să poată să le dea crescătorilor de bovine, porcine și păsări – ca ajutor de stat –  91 de milioane de Euro.  

Adrian-Ionuț Chesnoiu a pus deoparte, din bugetul de stat, suma de 50 de milioane de Euro, în vederea finanțării depozitelor pentru producătorii de cartofi. Astfel, marfa nu va mai fi vândută, la recoltare, în septembrie-octombrie, cu 40 de bani kilogramul de cartofi, pentru ca în ianuarie-mai să importăm aceste legume.

Ministrul social democrat a salvat porcul românesc din bătătură. Guvernarea lui Ludovic Orban a propus o aberantă lege a porcului, scrisă sigur de multinaționale, prin care se impuneau condiții draconice fermierului român. Pentru că răul nu vine niciodată cu Oros, pardon singur, înmulțirea gonacilor ar fi fost interzisă. Tare mai erau supărate hypermarket-urile…

Chesnoiu a blocat legea ucigașă de porci românești.

Agronomul din Cezieni poate fi mândru de el

A respins ferm aberația cu oprirea exporturilor de cereale, România fiind pe primul loc dintre țările Uniunii Europene la producția de floarea soarelui, locul patru la grâu și pe locul șase la porumb.

În scurtele sale apariții în media, e contrazis miturile intelectualilor cu mănușele de dantelă și dinți de porțelan. Că nu avem aia, de-aia și mai știu ce.

România are una dintre cele mai mari instalații mondiale de producție de mezeluri: 160.000 de tone pe zi. O fabrică întinsă pe patru ha.

Uitându-ne la balanța comercială a României, la recomandarea sa, am descoperit că nu importăm atât de multă pâine congelată, existând în Ardeal o fabrică uriașă de precopt pâinea pentru supermarket-uri.  

Fiul agronomului din Cezieni nu a ajuns mare. N-a devenit, precum alții. S-a lăsat de Poliție, pentru că Poliția nu a mai avut nevoie de cadre. A fost chemat la ministerul agronomiei ca șef de cabinet. Apoi a fost propus la AFIR. Ajuns parlamentar PSD, a avut mereu rațiune și angajament în comisia de berari, ajunși să decidă soarta agriculturii românești. Acum e ministru performanță.

Pământul e aur…

Chesnoiu n-are de ales. Repară, cârpește și proiectează viitorul tiv al singurului domeniu care poate exploda în termeni financiari.

“Pământul e aur,” îmi zicea un consătean. Dar el se gândea la tranzacții imobiliare. Chesnoiu poate să redea românilor mândria pierdută de a fi țăran adevărat. Mai mult, nu vrea să mănânce lăcustele occidentale.

Programul de relansare a agriculturii românești, în viziunea lui Chesnoiu, nu pare vânare de vânt, ci de împușcat francul.

Vocile lumii

Adrian-Ionuț Chesnoiu

ministrul agriculturii

Adrian Chesnoiu și Ursula von der Leyen

Uitați-vă ce se întâmplă în statele din vest, Franța, Germania, țări mari producătoare de alimente, erau dependenți de Ucraina, luau ulei rafinat din Ucraina, luau șroturi de floarea-soarelui din Ucraina.

Acum, în momentul în care a apărut o breșă, au început să își pună întrebări, oare ambițiile noastre de mediu, pachetul ‘Fit for 55’, că vom fi în 2055 în Uniunea Europeană acoperiți de o cupolă de sticlă în care vom respira aer curat și vom mânca lăcuste, mai sunt valabile?”, a declarat social-democratul pentru B1 TV.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...

Ludovic Orban: „Intrarea României în Schengen nu este un favor pe care ni-l face cineva. Este dreptul nostru!”

Ludovic Orban a scris pe pagina sa de Facebook despre un subiect mult disputat de multă vreme, și anume, intrarea României în spațiul Schengen. Președintele...

Numărul ucrainenilor care intră în România, din nou în creștere. Peste 12.900, ieri

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) informează că ieri, prin punctele de frontieră, au intrat în România 108.013 persoane, dintre care 12.908 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă