9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeOp & EdMireanul Patriarhiei Române scoate tablele adecvării

Mireanul Patriarhiei Române scoate tablele adecvării

Irodul Noului Ierusalim a dat ordin să fie uciși toți pruncii, de teamă să nu se nască un nou împărat, așa cum prevestesc magii răsăritului. Cam așa descrie Leontin Jar, mitropolitul Bucovinei de Nord, prigoana creștinilor ortodocși din Ucraina.
Narativul Noii Rome e că preoții, călugărițele, mirenii din lăcașurile de cult ortodoxe din Ucraina sunt eretici. Se închină la zei păgâni! Sunt putiniști. De aceea bocancii noului NKDV, a se citi SBU, au călcat sfintele așezări și au tăvălit grumazurile mironosițelor, în căutarea versetelor satanice.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, îi îndeamnă pe ortodocșii ucraineni „să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist” la realitatea tragică din țara vecină, „invadată și agresată militar de aproape un an.” Nu uită să aducă aminte publicului, prin intermediul unui comunicat de presă, că „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu cea ortodoxă Rusă.”

BOR-ul zicea altceva în anul 1992

Să înțelegem că există curente diferite de opinie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române? Tot mai mulți laici, neînchinați la Biserica unită cu Potomacul, văd că actorul Irod, din noua piesă ciliană pe rit nou, nu e decât un Pinochet de modă nouă, în Minunata Lume Nouă.
Răsfoind memoria timpului, dăm peste un mesaj al Sfântului Sinod din 1992, prin care se spunea că “BOR nu a recunoscut niciodată desfiinţarea Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chişinău şi a Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuţi. Patriarhia Română nu a acceptat şi nu poate accepta niciodată consecinţele nefaste ale pactului Ribbentrop – Molotov.”
Noul Sinod nu s-a pronunțat încă dacă există ortodocși acceptați sau ortodocși adecvați. În numele cui a vorbit Vasile Bănescu?


Discursul oficial de la noi, adecvat, cum ar zice purtătorul de cuvânt, e asemănător spălării pe mâini a lui Pilat din Pont, când s-a declarat nevinovat de vărsarea sângelui unui om drept, Iisus Hristos.
Așteptăm clarificări din partea Patriarhiei Române. Trebuie să-i primim pe cruciații post-adevărului cu brațele deschise și să le dăruim odoarele, paralele și podoabele? Că așa-i noul canon?
Nu știm care este opinia Prea Fericitului Daniel, dar știm că slujitorii bisericii ortodoxe române se roagă pentru frații întru credință prigoniți din Ucraina. O singură certitudine avem: mireanul Bănescu a făcut-o de oaie!

Prea Luminatul Stăpân Nevăzut al Lumii vede criminali buni și criminali răi


În altă ordine a lucrurilor, Prea Luminatul Stăpân Nevăzut al Noii Rome vede criminali buni și criminali răi, vorba lui Mircea Dinescu. Cei care ucid sunt de feluri diferite, plăcuți Sinedriului de pe a cincea stradă a New York-ului, pentru că o fac în numele dreptății Graalului Nord-Atlantic și criminali și mai criminali pentru că se închină lui Kiril. Nu știm cine e Metodiu în povestea asta, dar ciorba mireanului, livrată la picioarele noului Buda, care dă mâna cu pereții și uită drumul către casă, e de porc.

YouTube video


În narativul propagandei de război se spune că Volodimir Zelenski conduce un război de apărare împotriva invadatorului. Dar, recentul desant al serviciilor secrete ucrainiene, înarmate până-n dinți în mănăstirile ortodoxe, nu e o agresiune, un act criminal? Depinde de ce parte a adevărului te situezi. Consideri că există crimă circumstanțială sau crimă de neadecvare?

Mitropolitul Jar, ars pe jarul serviciilor secrete


Creștinii sunt obișnuiți să deplângă orice moarte. Știu românii că în spitalul mitropolitului Jar, ars pe jar de propaganda zelenskiană, sunt îngrijiți aproape o sută de soldați ucrainieni răniți pe front? Dar că Prea Sfinția Sa de Jar adoptă de ani de zile sute de copii orfani?
Noul Pinochet a trimis cruciații în așezările sfinte din Bucovina de Nord. Să ne facem că nu vedem? Sau să stăm pe partea corectă a străzii și să aplaudăm acțiunile criminale, justificându-ne că suferim de morbul adecvării? Și dacă suntem inadecvați, e bistosz că suntem cu rușii?

citește și: Spre un candidat comun PSD-PNL, la prezidențiale
Celebra publicație progresistă americană, The New York Times, anunță că intrăm într-o fază brutală a războiului teribil al lui Putin în Ucraina. Citadela industrială Bahmut, din inima Donețk-ului, va fi trecută prin sabie și ciur de către mercenarii criminali din Divizia Wagner.

Adecvații știu că SUA vor învinge


Adepții adecvării susțin că cele mai avansate sisteme americane de apărare sunt pe drum spre Ucraina. Vehiculele de luptă Bradley sunt gata de livrare. Challengerurile din Marea Britanie au tunurile adecvate. Doar Germania e cam reticentă să trimită Leopardurile sale spre îndepărtata Crimee. Și dacă ajung prea târziu?
Cei mai entuziaști protagoniști ai adecvării sunt polonezii, fiindcă ei știu cel mai bine ce halcă vor lua din Ucraina, când meciul se va sfârși. Și dacă inadecvații, criminalii lui Putin, vor câștiga pe front? Ce-o să mai zică adecvații? Exact ca după atâtea războaie de la cel din Saigon încoace: americanii au câștigat.
Domnul Vasile Bănescu e de partea bună a istoriei. Simte pulsul victoriei, stând comod în jilțul cu orientare către vest. Nu e compasiv cu preoții, călugăresele și ierarhii Bisericii Ortodoxe din Ucraina. El e mirean. Mai direct, în civil.
Slavă Domnului, Păstorul Ortodoxismului românesc nu s-a pronunțat încă.

VOCILE LUMIIIon Cristoiu

publicist


“Vasile Bănescu, celebrul apostat, care n-are nicio treabă cu ortodoxismul, ne spune, în numele Patriarhiei Române, că preoții, maicile, cărora li se pune cizma pe gât în Ucraina, nu aparțin Bisericii Ortodoxe Române. Stimate cetățene, Bănescu, sfinții din Calendar de ce nu s-au adecvat Împărăției de la Roma? Să vină Volodomir Zelenski, cu KGB-iștii lui și ei să spună “să trăiți?” Preoții să se roage la Volodimir? – se întreabă Ion Cristoiu, în podcast-ul de ieri.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ministrul Culturii: “Marile studiouri americane sunt interesate să revină în România”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, dezvăluie că marile studiouri americane manifestă un interes semnificativ pentru revenirea în România. "Marile studiouri americane sunt interesate să revină în...

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...

O celebră actriță s-a înscris în AUR la Congresul de la Alba Iulia

Ramona Bădescu, actriță notorie în spațiul public, s-a alăturat Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), aceasta fiind prezentă sâmbătă la Congresul Extraordinar al partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă