12.1 C
București
duminică, 26 martie 2023
AcasăOp & EdHuiduirea lui Fritz prevestește sfârșitul userismului

Huiduirea lui Fritz prevestește sfârșitul userismului

După doi ani de mandate, primarii USR și-au dovedit incompetența, au reușit să lămurească românii că provin dintr-un partid progresist de laborator, că sunt parte a unei vaste rețele de interese oculte. 

Odată cu huiduirea lui Dominic Fritz, de la începutul concertului lui Phoenix, de Ziua Timișoarei, se încheie practic anii de miere dintre naivi și parașutații ”minunatei lumi noi” în administrațiile românești.

Falimentul primarilor USR era predictibil. Dar tinerii frumoși și liberi n-au vrut să bage în seamă argumentele noastre. Au votat cu organele, nu cu mintea. 

Ideea e că n-au nicio idee

Dominic Fritz, Nicușor Dan, Alen Coliban, Daniel Stanciu Viziteu, Clotilde Armand, în doi ani de stat în funcții, și-au demonstrat nu doar incompetența, ci și apartenența la o structură parastatală.

În administrarea lor, orașe ca Bacău, Timișoara, Brașov, București s-au umplut de gunoaie. Parcuri distruse, frig în casele oamenilor iarna, urbanism de ghetou. 

În toate primăriile conduse de useriști există doar planuri haotice de dezvoltare. Clientelismul și nepotismul au proliferat. Licitațiile pentru lucrările publice au fost mereu câștigate de firme de apartament, cu proprietari membrii ai rețelei. 

Argumentul tinereții primarilor n-a ținut. În sectorul 4, bucureștenii au votat un primar PSD. Pe Daniel Băluță, locuitorii l-au reales. A transformat un sector sărac într-unul prosper. A creat infrastructură și a adus noi investitori. Parcurile administrate de primăria sectorului 4 arată altfel decât cele ale Clotildei sau ale lui Nicușor Dan. 

Pe lângă că nu s-au priceput, primarii USR au stârnit scandaluri după scandaluri.

Iată, că prin ”azi în Timișoara, mâine-n toată țara,” buboiul progresist se sparge. 

Argumentul tinereții nu e testul de sarcină

Alegătorii ar trebui să se maturizeze. Să nu mai voteze himere!

Disperați, românii au ales aventura, în locul ”lucrului bine făcut.”

Atitudinile dușmănoase ale edililor cu veston tefelist ne conving că misiunea lor era de la început alta. Trebuiau să stopeze dezvoltarea. Economiile locale să stagneze. Investitorii să fie alungați. Nu e o probă a angajării lor într-un serviciu străin?

desen de Ștefan Popa Popa’S

Au dosare la DNA cu nemiluita. Încă se mai bucură de un factor de protecție intern. Dar când hegemonii vor schimba rețeta, vor fi primii aruncați la câini.

Să ne mai mirăm că Dominic Fritz n-a adus niciun investitor german? Am spus-o, încă din campania electorală pentru alegerile locale din 2020, că e un Neicanimeni cu agendă străină. Timișorenii nu m-au înțeles. Acum, mulți mă întreabă de unde știam?

Dominic Fritz a distrus simbolul floral al Timișoarei

Dominic Fritz nu are absolut niciun proiect propriu pentru oraș, nici măcar la nivel de enunț sau idee. Nici măcar proiectele lui Nicolae Robu nu le-a încheiat. Ca să nu mai vorbim că la fonduri europene e zero. Daniel Băluță a atras, în acești doi ani, peste două sute de milioane de euro. Nicușor Dan a lipsit la apelurile de finanțări. A dormit în funcție. Legăturile lui cu ambasadele nu mai încălzesc iarna bucureștenii.

Sub administrația incompetentului Dominic Fritz, Timișoara și-a pierdut aura de oraș al florilor. Parcurile au devenit murdare. Neirigate, plantele s-au uscat, la fel ca speranțele votanților săi. Florarii săi au pus niște tufe de Veneția, în chip de inorogii din Cantafabule.

La venirea sa în primărie, Coltermul, compania de termoficare, avea un minus de trei sute de milioane de lei în cont. În scurt timp, oamenii săi au mărit datoriile. Edilul a declanșat procedura de faliment. Creditorii nu i-au mai livrat materii prime. S-a dus cu miloaga la guvern. Autoritățile de mediu i-au dat două amenzi succesive, pentru neachiziționarea certificatelor verzi. Dar executivul ”dă dreapta”, în marea sa mărinimie, a topit două sute de milioane pe incompetența edilului pafarist.  

Dominic Fritz – marele arhitect al infernului

Timișoara e blocată. Nu mai emite certificare de urbanism, ceva similar cu Bucureștiul. Primarul și-a angajat, în schimb, clientela de partid și a servit rețeaua internațională de ONG-uri. Acolo, a dat bani fără număr. 

Mai sunt doar câteva luni până la evenimentul, care ar fi trebuit să fie crucial, Timișoara – Capitală Europeană a culturii. Planul lui e că nu are niciun plan. Noroc cu expoziția Constantin Brâncuși, organizată de Consiliul Județean, condus de liberalul Alin Nica. Mai salvează câte ceva din dezastrul predictibil.

Edilul userist al Timișoarei are mai multe dosare la DNA, începând cu cel de fals în declarații și uz de fals, în dosarul de candidatură, continuând cu abuzurile în serviciu, cu o mulțime de angajări ilegale și de concedieri ilegale, și sfârșind cu amenzile cumulate de 35,5 milioane euro pentru neachiziționarea certificatelor verzi. 

Mai are sens să le reamintesc timișorenilor mei despre Johann Preyer, Károly Küttel, Török Janos, primarii vizionari ai urbei? Chiar dacă erau etnici germani sau maghiari au desenat și proiectat un model de dezvoltare urbană. Primul oraș cu tramvai tras de cai din Europa, primul oraș electrificat din lume, primul oraș cu patru teatre? Nostalgiile nu-și au sensul. Scoateți-vă din cap cuiul că progresismul e salvarea lumii!

VOCILE LUMII

MITROPOLITUL BANATULUI

IOAN SELEJEAN

Foto: Tion.ro

„Domnule primar, știu că pentru domnul Popa’s s-a găsit o palmă de pământ aici, în Timișoara, pentru un muzeu în memoria și activitatea sa și vă rog să băgați mâna printr-un buzunar și să găsiți un spațiu cât de mic și pentru opera maestrului Orăvitzan, care a trecut de mult frontariile țării noastre. Am impresia că este mai cunoscut în străinătate decât aici la noi, la Timișoara,” a afirmat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, în timpul ședinței festive a reuniunii Timișoara – 103 de România, potrivit Tion.ro.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Aproape 110.000 de români lucrează în companii americane

În România sunt prezente în acest moment 960 de companii americane, la care lucrează aproape 110.000 de persoane, a anunțat noua ambasadoare a Statelor...

Francesco Bagnaia, victorios în Marele Premiu al Portugaliei

Pilotul italian Francesco Bagnaia, campionul mondial en-titre, a câştigat Marele Premiu al Portugaliei la MotoGP, duminică, pe circuitul de la Portimao. Pilotul cel de la...
00:00:34

VIDEO: Primăria orașului Bordeaux, din sud-vestul Franței, a fost incendiată

Primăria orașului Bordeaux, din sud-vestul Franței, a fost incendiată joi (23 martie), în timp ce în toată Franța au avut loc proteste împotriva planurilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă