23.4 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistCampioni la bob. Lorentz. Yalta. Apus de soare. Prevert. Pluto. Xenakis. Imbruglia.

Campioni la bob. Lorentz. Yalta. Apus de soare. Prevert. Pluto. Xenakis. Imbruglia.

1769. În Marea Britanie se introducere pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.

Citește și: Cetățeni cărora Dumnezeu le-ar cam scurta viața

1861. În Montgomery, Alabama, delegaţiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia şi Louisiana au decis înfiinţarea Confederaţiei Statelor Americii.

1872. S-a născut pictorul Octav Bancilă.

1900. S-a născut poetul francez Jacques Prevert.

1902. S-a născut aviatorul Charles A. Lindberg care, în zilele de 20 și 21 mai 1927, a realizat primul zbor New York-Paris.

1906. S-a născut Clyde W. Tombaugh, astronomul care a descoperit, în 1930, planeta Pluto.

1909. Are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

1928. S-a născut fizicianul olandez Hendrik Lorentz, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1902 împreună cu Pieter Zeeman, pentru serviciul extraordinar oferit prin studiile lor privind influența magnetismului asupra unor fenomene de radiație (efectul Zeeman).

1934. Echipajul român de bob, de două persoane (Al. Frim şi V. Dumitrescu), cucereşte titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveţia.

1945. Au început lucrările Conferinţei de la Yalta, în Crimeea, în cadrul căreia au fost discutate probleme legate de configurarea lumii postbelice și împărţirea sferelor de influenţă între marile puteri.

1974. A murit matematicianul bengalez Satyendra Nath Bose, cunoscut pentru contribuțiile sale din domeniul mecanicii cuantice în anii 1920, prin care a pus bazele statisticii Bose-Einstein și pentru Condensatul Bose-Einstein. După el a fost denumit bosonul.

1975. S-a născut cântăreața americană Natalie Imbruglia.

1986. A murit Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător; pionier al filmului românesc documentar şi de ficţiune; format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor 1920.

2001. A murit compozitorul francez de origine română, Iannis Xenakis, cunoscut pentru folosirea efectelor electronice şi a teoriilor matematice în compozițiile sale.

Sri Lanka: Ziua Independenței

Citește și:

Cântând în ploaie. Russel. Sid Vicious. Ferrari. Stalingrad. Roma. Joyce. Mendeleev. Amin.

Mircea. Razele X. Schubert. Troțki. Ruzici. Căldură mare. Țăndărică. Emanciparea romilor.

Cianură pe Tisa. Bloody Sunday. Călugăru. Porsche. Palme. Gafencu. Spasski. Beatles pe acoperiș.

Cele mai citite

Din rău în mai rău! O fostă campioană de Grand Slam a ajuns la 12 înfrângeri în ultimele 14 meciuri

Sloane Stephens, într-un declin continuu: 12 înfrângeri în ultimele 14 meciuri. Fosta campioană de Grand Slam, Sloane Stephens, continuă să se confrunte cu o criză...

Cursă finală spre Otopeni: Metroul M6 a intrat în faza de execuție

Ministrul Transporturilor a declarat că metroul spre Otopeni va fi gata peste 4 ani Sorin Grindeanu a anunțat că lucrările pentru tronsonul magistralei de metrou...

Raed Arafat, deranjat de discuțiile „în derizoriu” despre mesajele Ro-Alert

Șeful DSU a anunțat că sunetele pentru mesajele Ro-Alert se vor schimba Raed Arafat a declarat într-o intervenție televizată, că discuțiile care duc „în derizoriu”...
Ultima oră
Pe aceeași temă