12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistBucovina. Românul care l-a bătut pe Fischer. Iancu. Sissi. Tragedia „Mogoșoaia”. Ultima...

Bucovina. Românul care l-a bătut pe Fischer. Iancu. Sissi. Tragedia „Mogoșoaia”. Ultima ghilotină.

1524. S-a născut poetul Pierre de Ronsard, principalul reprezentant al şcolii literare franceze din secolul al XVI-lea, cunoscută sub numele de „Pleiade”.

1624. S-a născut medicul englez Thomas Sydenham, supranumit Hippocrate al englezilor, celebru pentru observațiile sale epidemiologice, descrierile amănunțite ale malariei, scarlatinei, pojarului.

1749. A murit Émilie de Breteuil, matematiciană și fiziciană franceză din perioada iluminismului. Este una dintre primele celebrități feminine în cele două domenii, apropiată a unor personalități precum Voltaire, Bernoulli sau Euler. Cea mai importantă contribuție personală este traducerea în limba franceză a lucrării lui Isaac Newton, Principia mathematica.

1806. A murit filologul Johann Cristoph Adelung, iniţiatorul unui catalog al tuturor limbilor de pe glob.

1839. S-a născut filosoful american Charles Peirce, fondator al pragmatismului și, alături de William James, părintele semioticii moderne.

1872. Moare Avram Iancu.

1892. S-a născut fizicianul Arthur Holly Compton, descoperitorul radiaţiilor Röentgen şi Gama, laureat al Premiului Nobel.

1898. Împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi) a fost asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

1919. Austria a semnat tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia.

Vezi și: Cernăuțiul de odinioară.

1933. S-a născut Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai importanți creatori de modă ai sfârșitului de secol XX.

1939. Al Doilea Război Mondial: Canada declară război Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților.

1960. La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde la grande bionda, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur. Din 15 concurente inițiale, numai patru au depășit înălțimea de 1,71 m. Iolanda Balaș a sărit 1,73 m de la prima încercare, în timp ce adversarele sale epuizaseră toate tentativele regulamentare, fără să reușească să sară o asemenea înălțime. După stabilirea victoriei sale, Iolanda Balaș a continuat singură întrecerea: a depășit înălțimea de 1,75 m, a sărit 1,77 m la prima încercare, 1,81 m la a doua, 1,85 m la a treia. A încercat și 1,87 m, care ar fi fost un nou record mondial, dar după două tentative a renunțat. A câștigat medalia de aur cu o diferență de 14 cm față de a doua clasată, poloneza Jaroslava Jozwiakowska.

1964. S-a născut Cristi Pațurcă.

1977. Hamida Djandoubi, condamnat pentru tortură și crime, este ultima persoana executată prin ghilotinare în Franța.

1983. S-a născut fizicianul elvețian Felix Bloch, laureat Nobel.

1983. A murit șahistul Victor Ciocâltea, mare maestru internațional. Una din partidele sale memorabile este cea de la Olimpiadă de șah de la Varna, în Bulgaria, din 1962, în care l-a învins pe Bobby Fischer. Ciocâltea a câștigat Campionatul național de șah al României în 1952, 1961, 1969, 1970, 1971, 1975 și 1979, reprezentând România la 11 Olimpiade de șah, între anii 1956 și 1982. A murit la masa de șah, în timpul unei partide jucate la un turneu din Spania.

1989. În urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufundă în apropiere de Galați. A murit 216 de persoane, dintr care, 45 de copii.

Citește și: 25 de ani de la tragedia de pe nava „Mogoșoaia”.

2001. Britanicul Charles Ingram trișează în încercarea sa de a câștiga premiul de un milion de lire sterline la Vrei să fii milionar? Ca probă împotriva sa la proces s-a arătat că pentru a ajunge la răspunsurile corecte, Ingram s-a folosit de profesorul universitar Whittoc, care tușea pentru a-i da de știre dacă răspunsul e bun sau nu. În 2003 a fost condamnat pentru înșelăciune.

2002. Elveția se alătură Organizației Națiunilor Unite.

2005. A murit starul american al muzicii blues Clarence "Gatemouth" Brown. În 1983, a câştigat un premiu Grammy cu albumul Alright Again!

2007. A murit Anita Roddick, fondatoarea companiei britanice de cosmetice Body Shop.

2008. A fost pornit acceleratorul de particule iniţiat de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare.

Citește și:

Ziua frumuseții. WDC. Tolstoi. Brassaï. Mao. Par avion. Regină la 9 luni

Sfârșitul verii. Laptopul și Poliomielita. Blecher. Dan Coe. Harvard. V-2. Dvořák. Spătaru.

The Blitz. Apollinaire la răcoare. R.F.G. Cadrilaterul. Primul tren românesc. Tutu.

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă