29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăOp & EdColumnist26 septembrie în istorie: Teroriștii atacă la München. Minerii atacă la Bucureşti

26 septembrie în istorie: Teroriștii atacă la München. Minerii atacă la Bucureşti

La 26 septembrie 1387, Moldova intră sub suzeranitatea Poloniei. În anul 1980, la München are loc un atentat soldat cu 13 morţi şi peste 200 de răniţi. În anul 1991, minerii lui Miron Cozma obţin demisia guvernului Roman. Iar în anul 2000, Andreea Răducan pierde o medalie olimpică de aur, pe motiv că s-a dopat cu Nurofen.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 26 septembrie în istorie.

1387. Petru I Mușat, domnul Moldovei, recunoaște suzeranitatea poloneză.

1791. S-a născut pictorul şi graficianul fancez Theodore Gericault.

1874. Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc: un concurs de tir (tragere la semn).

1877. A murit savantul german Hermann Grassmann, cu importante contribuții în lingvistică, matematică, fizică și publicistică. A fost un adevărat umanist al epocii sale.

1888. S-a născut poetul şi dramaturgul american T. S. Eliot, laureat Nobel.

1889. S-a născut Martin Heidegger, una dintre cele mai importante figuri intelectuale ale secolului al XX.

1898. S-a născut compozitorul George Gershwin.

1907. S-a născut poetul, eseisul și dramaturgul Dan Botta.

1937. A murit cântăreța Bessie Smith, supranumită „regina bluesului”.

1945. A murit, la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Bartók, născut la Sânnicolau Mare, în Transilvania.

1948. S-a născut cântăreața și actrița australiană Olivia Newton-John.

1950. S-a născut gimnastul Dan Grecu, medaliat olimpic și la campionatele mondiale, antrenorul lotului olimpic al echipei masculine de gimnastică a României.

1960. La Chicago, Illinois, a avut loc prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, între Richard Nixon și John F. Kennedy.

1961. Bob Dylan își face debutul.

1969. The Beatles lansează albumul Abbey Road.

1980. Atac terorist la Munchen, în timpul Oktoberfest. 13 oameni au fost ucişi iar alţi 211 au fost răniţi.

1990. A murit scriitorul italian Alberto Moravia („Ciociara”, „Mascarada”).

1991. A patra mineriadă, condusă de Miron Cozma. Sub presiunea minerilor sosiţi la Bucureşti, preşedintele Iliescu acceptă demisia guvernului Roman. Au loc scene de violență și de vandalism.

2000. Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a decis, la propunerea Comisiei Medicale a acestui for, descalificarea gimnastei Andreea Răducan de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Sydney, retragîndu-i medalia de aur cucerită în concursul individual compus. Sportiva a fost depistată pozitiv la un control antidoping, după ce luase Nurofen.

2002. Timișoara a devenit primul oraș din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă: pe perioada nopții, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminare, fără a afecta însă siguranța circulației, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.

2003. A murit muzicianul britanic Robert Palmer.

2005. O femeie soldat în Armata SUA, Lynndie England este găsită vinovată în scandalul de tortura de la închisoarea Abu Ghraib, din timpul ocupației asupra Irakului. A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.

2008. A murit actorul și regizorul Paul Newman  (născut 1925).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă