11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăMediuPanourile solare, tot mai căutate de români. Firmele abia fac față

Panourile solare, tot mai căutate de români. Firmele abia fac față

Pentru că de la Guvern legile vin pentru români, dar de ele nu beneficiază toată lumea, tot mai mulți caută soluții pe cont propriu. Panourile fotovaltaice sunt acum la mare căutare, iar firmele în domeniu spun că abia mai fac față cererilor uriașe din ultima perioadă.

Am sunat și noi la cateva firme care se ocupă de instalarea panourilor fotovoltaice și spun că cererea românilor a crescut simțitor. Pentru că facturile la gaze și electricitate s-au triplat, oamenii sunt disperați și acceptă să facă investiții chiar dacă își vor recupera treptat banii. În contextul apariției războiului din Ucraina, situația este incertă, însă mulți analiști au spus deja că facturile vor continua tendința de creștere, ceea ce fără echivoc vom avea facturi și mai mari, cel puțin la electricitate, mai ales că vine vara și vor fi folosite sistemele de răcire, care sunt mari consumatoare de electricitate.

Între timp, la ministerul mediului este în curs programul de panouri fotovaltaice, un program care a pornit cu stângul, a fost ușor sugrumat de-a lungul anilor, dar nici acum românii nu se pot baza în totalitate pe el. Sunt bani europeni, dar și condițiile sunt pe măsură, iar celebrul dosar cu șină rămâne în continuare. În acest program sunt anumite firme înscrise, iar românii așteaptă să li se factureze banii, așa că cei mai mulți renunță și pleacă singuri în piață în căutarea unei firme care să le instaleze în scurt timp un asemenea sistem de economisire a energiei.

“În urma unei analize am observat că numărul de programe a crescut în ultimii ani, deși personalul AFM alocat gestionării programelor a rămas neschimbat sau chiar s-a diminuat, apărând astfel un dezechilibru care poate determina întârzieri în soluționarea dosarelor de finanțare și în implementarea proiectelor. Aceste aspecte au determinat identificarea unei soluții urgente care să ne permită să contractăm servicii specializate de evaluare a dosarelor de finanțare, astfel încât să ne încadrăm cu analiza în calendarul de derulare a programelor de finan țare. Anul acesta ne dorim să putem lansa noi sesiuni de finanțare după aprobarea bugetului instituției și să ne asigurăm că toate programele vor avea succes, fie că vorbim de simplificarea mecanismelor de accesare prin extinderea digitaliz ării, cât și prin soluționarea rapidă a cererilor de finanțare depuse de cetățeni sau autoritățile publice. Până la momentul la care vor fi finalizate procedurile de achiziție publică de externalizare, care estimăm că vor dura câteva luni, pentru a nu afecta derularea programelor lansate, vom începe evaluarea internă a cererilor de finanțare depuse, astfel încât să putem anunța primele rezultate în cel mai scurt timp”, a declarat

Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Cât costă un sistem la o casă normală?

Estimativ prețul unei instalații solare începe de la 3.200 euro. Dacă alegi să încorporezi și o baterie solară în sistemul tău, un calcul de început pornește de la 1100-1500 euro per kilowatt instalat, fără TVA. Ceea ce înseamnă un total de 6.500 de euro la o casă de 120 de mp, de exemplu la care se adaugă manopera și alte calcule. Evident că sunt multe tipuri de panouri și diferă tarifele, dar amortizarea investiţiei se face în 6-7 ani, spun specialiştii din domeniu, însă efectele se văd imediat, astfel că prețul facturii scade la jumătate sau chiar mai mult.

Cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut în toată Europa, Germania este cea mai mare piață, urmată de Olanda și Spania.

De altfel, în PNRR sunt prevăzute fonduri și pentru economisirea energiei electrice și pentru a avea o Românie cât mai verde. Așteptăm să vedem ce programe vor fi implementate față de cel actual, chiar și cu ajutor extern pentru ca românii să nu mai trateze facturile la gaze și electricitate ca pe un lux, dar și pentru a avea un aer cât mai puțin poluat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă