19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleAvancronică: Spania - Chile, partidă crucială pentru campioana en-titre

Avancronică: Spania – Chile, partidă crucială pentru campioana en-titre

Cupa Mondială din Brazilia a intrat deja în a doua etapă din faza grupelor, după un prim tur cu mult spectacol și cu rezultate-surpriză. Una dintre marile surprize ar fi și eliminarea campioanei mondiale în faza grupelor, ceea ce se poate întâmpla dacă Spania nu va reuși să câștige meciul cu Chile, din cadrul grupei B, disputat astăzi, de la ora 22.00, meci transmis de TVR și live text pe romanialibera.ro.

Grupa B va putea oferi, în această noapte, una dintre primele echipe calificate în optimile Cupei Mondiale din Brazilia. Olanda se va califica în optimi dacă va învinge Australia, în meciul de la ora 19.00 și dacă Chile, câteva ore mai târziu, va scoate un egal din partida cu Spania. În aceste condiții meciul Olanda – Chile din ultima etapă ar fi o simplă formalitate pentru trupa lui Van Gaal.

Spania are însă forța de a învinge Chile și a da peste cap planurile Olandei, chiar dacă a fost umilită de batavi, în meciul de debut, cu scorul de 1-5. Având în vedere acest rezultat, păgubos în ceea ce privește golaverajul, va trebui să câștige la scor ultimele două partide din grupe, cu Chile și Australia, pentru a-și crea șanse reale de calificare în optimi. În caz de egalitate, la puncte, departajarea echipelor se va face în funcție de golaveraj, capitol la care spaniolii sunt pe ultimul loc în acest moment.

Spania versus Chile

Naționala Spaniei și a Chile nu sunt adversare tradiționale. Totuși europenii au un record zdrobitor în meciurile directe, din cele 10 meciuri jucate câștigând 8. De asemeni au de trei ori mai multe goluri decât naționala Chile, 25 față de doar 8. Statisticile au arătat, însă, că de multe ori pot da greș în fața neprevăzutului, mai ales la un Mondial precum cel din Brazilia, care a fost plin de surprize până în acest moment.

Casillias, portarul Spaniei și al lui Real Madrid, declara imediat după catastrofa cu Olanda că a fost doar un accident, cu toate că inclusiv el, cel mai titrat portar al peninsulei iberice, și-a trecut în cont câteva greșeli mari, pe care este foarte probabil să le repete și la meciurile următoare. Spre exemplu, Casillias are tendința de a fi surprins uneori mult prea ieșit din poartă, primind gol într-o astfel de situația atât în meciul cu Olanda, cât și în finala Ligii Campionilor când a fost lobat de către Diego Godin (Atletico Madrid, evoluează la Mondial pentru Uruguay).

Del Bosque este și el încrezător în elevii săi și declara la conferința de presă de dinaintea meciului din această seară că există un sentiment de încredere în rândul delegației spaniole din Brazilia. Selecționerul așteaptă ca “roșii” să-și ia revanșa în fața fanilor în meciul cu Chile. Fost antrenor al lui Real Madrid, Del Bosque preferă un 4-3-3, însă nu unul clasic ci unul extreme de dinamic în compartimentul ofensiv.

Astfel, dacă centrul este susținut de Alonso, Xavi și Busquets, ei putând face și pasul înapoi la nevoie, Iniesta are un rol aparte, putând fi când la finalizare, pe flancul stâng, când în centrul terenului. La fel este și Jordi Alba, un fundaș extrem de dinamic, care ajunge de multe ori cu mingea la picior până în apropierea careului advers, lucru pe care îl încearcă și Latovlevici la Steaua.

Tactica lui Del Bosque, care a dat roade în multe meciuri, inclusiv la CM 2010, când Spania juca asemănător și a câștigat titlul, este posibilă având în vedere că “La Roja” geme de talente. Valoarea lotului pe care îl are la dispoziție Del Bosque este de circa 915 milioane dolari, față de doar 205 în cazul Chile.

De cealaltă parte, Chile, care a debutat la acest Mondial cu o victorie împotriva Australiei, scor 3-1, se bazează pe câțiva jucători de creacție. Starul Chile și liderul incontestabil este Arturo Vidal, 27 de ani, mijlocaș și jucător de bază la Juventus, campioana Italiei. Totuși sud-americanii au arătat că pot produce surprize. De asemeni Chile îl are în echipă pe un alt star al fotbalului european, Alexis Sanchez, atacantul FC Barcelona.

Chile poate compensa în partida cu Spania prin spiritul de echipă și prin jocul de mare calitate, construit în jurul unor jucători ca Sanchez sau Vidal. Starul lui Juventus declara, de altfel, că echipa sa se află în Brazilia pentru titlu.

Întâlniri directe Spania – Chile: 8-0 (victorii), 2 egaluri.

Echipa folosită de Vicente Del Bosque la ultimul meci: Casillas – Azpilicueta, Pique, S. Ramos, J. Alba – X. Alonso (Pedro 63), Busquets – D. Silva (Fabregas 78), Xavi, Iniesta – D. Costa (Torres 63)

Echipa Chile la ultima partidă: Bravo – Isla, Medel, Jara, Mena – Aranguiz, Marcelo Diaz, Arturo Vidal (F. Gutierrez, 60) – Valdivia (Beasejour, 68) – Alexis Sanchez, Vargas (Pinilla, 88)

Istoric Spania:

Palmares (14 ediții CM): ultima participare – CM 2010 Africa de Sud (campioană); CM 1950 Brazilia (semifinale); Euro – 1964, 2008, 2012 (campioană), 1984 (finalistă); Cupa Confederațiilor – 2013 (finalistă);

Foști jucători: Raul Gonzalez (n. 1977), Luis Suarez Miramontes (n. 1975), Emilio Butragueno (n. 1963), Fernando Hierro (n. 1968)

Primul meci internațional: Spania – Danemarca 1-0 (28 august 1920)

Istoric Chile:

Palmares (8 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (optimi); CM 1962 Chile (locul 3); Cupa Americii – 1955, 1956, 1979, 1987 (finalistă);

Foști jucători: Elias Figueroa (n. 1946), Ivan Zamorano (n. 1967), Marcelo Salas (n. 1974), Leonel Sanchez (n. 1936)

Primul meci internațional: Argentina – Chile 3-1 (27 mai 1910)

Program 18 iunie:

Grupa B: Australia – Olanda (ora 19.00, Porto Alegre)

Grupa B: Spania – Chile (ora 22.00, Rio de Janeiro)

Grupa A: Camerun – Croația (ora 01.00, Manaus).

Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă