14.1 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodViața de refugiat sirian, simulată la marginea Bucureștiului

Viața de refugiat sirian, simulată la marginea Bucureștiului

Cinci tineri români s-au aflat în pielea unor refugiați sirieni, somalezi sau afgani, în cadrul unui proiect care își propune să atragă atenția asupra subiectului fierbinte al imigranților care fug de războaiele din țările lor.

Timp de o săptămână, cinci tineri au trăit într-un cort pe un câmp la marginea Bucureștiului, au mâncat cartofi și conserve și au trecut procedurile greoaie de obținere a azilului la Inspectoratul General pentru Imigrări. Astfel, cei cinci au jucat rolul unor refugiați, într-un proiect prin care s-a simulat o săptămână din viața unui imigrant care cere ajutorul autorităților române, gonit de conflictele din țări precum Siria, Afganistan, Iran, Somalia. Proiectul intitulat Bucharest Refugee Simulation Camp a fost derulat, între 29 iunie și 3 iulie, de Centrul Român de Politici Europene, în urma câștigării unei finanțări de 5.000 de dolari de la Ministerul Afacerilor Externe, și a vizat captarea atenției publicului larg asupra vieții refugiaților.

„Zilele petrecute în tabără nu au avut nici cea mai mică legătură cu distracția. Am stat la cort, cu țânțarii, nu direct sub cerul liber, și da, am mâncat din conserve, afumate la ceaun, nu am făcut grătare. Am avut ocazia de a intra în contact cu organizații specializate. Fiind vorba de refugiați care nu sunt dispuși să vorbească despre viața și experiența lor, cine poate împărtăși mai bine mesajul, experiența, decât cineva care a trecut prin ceva similar, chiar și din punct de vedere emoțioinal, cât de puțin. Imagini și filmulețe au mai fost realizate, însă acum mesajul va fi transmis direct, de la om la om,“ a povestit, pe pagina de Facebook a proiectului, Irina Ignat, participantă care a jucat rolul unui imigrant din Afganistan.

Mesajul ei pentru cei care se opun venirii refugiaților în România este că ar trebui să lase temerile deoparte. 

„Nu vin să ne ia locurile de muncă, nici nu vin cu armele în buzunar. Chiar nu avem de ce să ne temem, ei fug din calea războaielor și conflictelor din țările lor“, a spus Irina Ignat pentru „România liberă“.

Povara imigranților, împărțită între statele UE

Tema imigranților este una stringentă la nivelul UE, care dezbate acum un plan prin care zeci de mii de imigranți care ajung în Grecia și Italia traversând Marea Mediterană dinspre Orientul Mijlociu și Africa să fie relocați în statele comunitare. O parte dintre aceștia ar urma să ajungă în România.

Astfel, scopul proiectului Bucharest Refugee Simulation Camp este să crească nivelul de cunoaștere și empatie când vine vorba de refugiați.

“Ne-am gândit cum să facem să atragem atenția a cât mai multor oameni asupra acestui subiect. Au stat la cort, trecut prin toate procedurile prin care trec refugiații, li s-au dat cetățenii fictive Afganistan, Siria, Iran și așa mai departe, au fost amprentați, au fost intervievați, proceduri care durează vreo șapte ore. Urmează să mergem cu acești tineri prin universități, să povestească ce au trăit, și să organizăm dezbateri cu cât mai mulți tineri,“ spune directorul de programe al CRPE, Ciprian Ciucu.

Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin programul României de cooperare pentru dezvoltare, RoAid, și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Biroul Regional pentru Europa și Asia Centrală.

În anul 2014, România a înregistrat 1.506 cereri de azil, dintre care 614 au fost solicitanți din Siria, țară măcinată în ultimii ani de un sângeros război civil. La noi în țară sunt șase centre pentru imigranți, iar cei mai mulți care ajung în ele vin din Siria, Irak și Afganistan. Odată cu planul de redistribuire a imigranților care ajung în Grecia și Italia, România va trebui să pună la dispoziție și alte centre de primire.

Săptămâna trecută, gărzile de coastă italiene au anunțat salvarea a încă 4.400 de imigranți în largul Libiei, numărul total al sosirilor în Italia ridicându-se la recordul de 69.000 de imigranți. În Grecia, numărul a atins 80.000 de la începutul anului, conform Organizației Internaționale pentru Migrație.    

Cele mai citite

Refinanțarea creditelor ipotecare: Întrebările esențiale și sfaturile unui expert

Persoanele care doresc să-și refinanțeze creditul ipotecar sau să obțină un nou împrumut pentru o achiziție majoră se confruntă adesea cu întrebări precum: Ce...

Biletele pentru retragerea lui Rafael Nadal la Cupa Davis se vând la prețuri record, ajungând până la 50.000 de euro

Biletele pentru faza finală a Cupei Davis, unde Rafael Nadal își va anunța retragerea, se vând pentru sume ce variază între 2.800 și peste...

Amenzi și demolarea construcțiilor pentru românii care stau la curte și construiesc ilegal

Românii care locuiesc la casă tebuie să cunoască foarte bine legea construcțiilor. Puțini sunt cei care știu că pentru construirea unui gard sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă