» Gelateriile nu au prins foarte bine in Bucuresti. Doar cateva intrari din top sunt gelaterii 100%, restul avand profil mixt.
» Chiar si prima pozitie a topului are un profil combinat, de ciocolaterie-gelaterie.
Topul a fost realizat prin degustarea directa a produselor, precum si prin contabilizarea reactiilor de pe net. Adrian Schiop
In ciuda pozitionarii sale in zona sudica a continentului, capitala Romaniei nu se poate mandri cu o mare diversitate de gelaterii. Sau poate expansiunea lor a fost curmata de criza economica. Expansiunea pizzeriilor si a restaurantelor italienesti nu a fost dublata de aparitia gelateriilor, alt simbol al bucatariei meditaraneene, romanii preferand, se pare, clasicele cofetarii. Atunci cand apar, au de regula un profil combinat (cu cafenele, ceainarii, restaurant, cofetaie), putini patroni aruncandu-se la o gelaterie 100%, fidela conceptului original. De altfel, gelateria-fanion a inceputului de mileniu bucurestean, Alpi Bianche, s-a scufundat in anonimat, functionand doar ca take away. Doar mallurile isi permit gelaterii necontaminate cu alte profiluri, iar cea mai cunoscuta pe acest sector este "Il Gelato Italiano", prezenta in mallurile reprezentative ale Bucurestiului.
Venchi (Calea Victoriei 214)
1. Ultimii veniti sunt, se pare, primii sositi: producatorul italian de inghetata de lux si-a deschis anul acesta o locatie in Bucuresti, care, iata, a impresionat prin stilul in care comercializeaza elementul forte al brandului, ciocolata, intr-un magazin care arata a delicaterie. Continutul de grasimi la inghetata de fructe este 0%, ceea ce nu e o nota foarte buna pentru o inghetata despre care se spune ca e foarte eco. Este produsa din semipreparate pe baza de pudra sau de pasta si cuprinde retete bazate pe frisca, ce necesita utilizarea laptelui sau a derivatilor acestuia (amaretto, biscuiti, dolce di latte, cafea si o multime de varietati de ciocolata – cu portocale, condimentata, neagra, cu lapte, cu cafea, nuca de cocos, crema caramel, fior di panna, iaurt de fructe, gianduja, liquorice, malaga, marron glace, mascarpone, nocciola, fistic, cassata, tiramisu, crema de vanilie, zabaglione, meringue, panna cotta, menta, torrone, iaurt, scortisoara&ghimbir); retete pentru fructe proaspete (fructe disponibile in toate anotimpurile – banane, smochine, mango, curmale), precum si retete diferite, bazate pe lapte (ciocolata alba, neagra, cu lapte, fior di panna, gianduja, alune de padure, fistic, vanilie, frisca Fiorentina). Preturile sunt maricele: cam 80 lei pentru un kilogram. Exista si o sectiune de inghetate premium.
Il gelato Italiano (Mall Vitan)
2. Cea mai cunoscuta gelaterie de mall, prezenta in mai multe malluri bucurestene, cu o inghetata "profi" foarte bine facuta, foarte parfumata, dupa licenta italiana. Calitatea si gustul indiuscutabil exista. O multime de sortimente pe baza hiturilor clasice: vanilie, cacao si fructe. Reteta, se lauda producatorii, contine 90% fruct natural.
Michelangelo (Calea Mosilor 145)
3. Loc cu staif, amenajat classy, cu bustul lui Michelangelo. Cele mai cautate inghetate, pe langa cele de vanilie si ciocolata, sunt cele cu gusturi exotice, cum ar fi sortimentele de ananas, banane, mango, pepene, kiwi, struguri, dar si cele de menta, fistic, migdale, toate combinate cu fructe naturale. Gelateria poate produce la comanda un sortiment de inghetata la cerere, cu fructele preferate.
Liliana (Ion Mihalache 115-117)
4. Locul e, de fapt, laboratorul antic al unei cofetarii comuniste din care au ramas cateva mese (momentan, locul e inchis, angajatii fiind in concediu). Specificul acestei inghetate e ca respecta 100% reteta comunista – fara conservanti sau arome – si ca are preturi foarte bune – 3 lei /100 grame pentru cele trei sorimente (vanilie, alune, ciocolata). Inghetata se serveste in cupe de plastic.
Café Gelato (Franceza 20)
5. Locatie tip cafenea – inghetate cu tot felul de combinatii de siropuri, fructe, purtand nume exotice si cam emfatice, dar si preturi care te scot la 15-20 lei portia (e drept, foarte mari). Numele sunt sugestive: "Bahamas", "Tahiti", "Jamaica", la fel ca preparatele italienesti, gen inghetata cu mascarpone sau "Disaramo Amaretto".
Krishna Café (Kogalniceanu 17)
6. E o cafenea cu aspect de ceainarie, apasand asupra detaliilor de atmosfera indiana (perne, mult rosu etc.). Inghetatele sunt handmade, facute in "bucataria" cafenelei. Acum, nu stiu cata legatura exista intre decorul indian si inghetata (nici una), insa inghetata chiar este naturala in acest loc.
Alpi Bianchi (Preda Buzescu 30)
7. Faimoasa la inceputul anilor 2000 ca avand cea mai buna inghetata italiana din oras, gelateria a renuntat ulterior la spatiul comercial de pe Buzescu, profilandu-se pe productie industriala si take away. Inghetata artizanala, cu 20% fructe naturale. Pretul este de 31,4 lei/kilogram fara TVA.
Kosta (intersectia Dorobanti-Dacia)
8. Punctul forte al acestei cafenele-gelaterii este modul cum serveste inghetata: sub forma de smoothie, adica un amestec de inghetata de vanilie, lapte si sirop Monin de fructe; combinatia, prea putin folosita in Bucuresti, este delicioasa, mai ales atunci cand in loc de sirop este piure de fructe. Siropul e din fructe de padure, cocos, curacao, guava. Dar si pretul este pe masura – 14,5 lei paharul.
Casablanca (Take Ionescu)
9. Vedeta cafeteriei este inghetata. O multime de sortimente asamblate in cocktailuri care combina stickuri de ciocolata, fructe ornamentale, frisca si diverse sortimente de inghetata, in special de fructe exotice cu nume . Preturile sunt foarte rezonabile – intre 8 si 10 lei, cu exceptia inghetatei de alune, la 20 lei.
Mamma Mia (Piata Kogalniceanu)
10. Desi se numeste gelaterie (gelaterie-pizzerie), nu convinge neaparat ca gelaterie (de altfel, locul este frecventat mai mult de amatorii de pizza). Inghetata se serveste, de regula, asortata, la portie mare (6 lei pentru cinci cupe) sau mica (3,5 lei pentru trei cupe). Varietatile sunt de ciocolata, fistic, vanilie, capsuni, caise.