27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăLifestyleFoodRomânii care apără frontiera maritimă a Europei

Românii care apără frontiera maritimă a Europei

Ștefan cel Mare, nava amiral a Poliției de Frontieră Române, a plecat ieri, din Portul Constanța, într-o misiune de trei luni, în Marea Mediterană. Va participa la Operațiunea Comună ”EPN Triton 2015/Triton 2016”, organizată de Agenția Europeană FRONTEX (abrevierea din franceză a expresiei ”frontières extérieures”). 

Obiectivul principal este acela de a contracara migrația ilegală la frontiera externă a Uniunii Europene.”Este o misiune de asistență acordată statului italian, deoarece acesta  se confruntă cu un fenomen migraționist foarte mare”, a declarat comandatul navei, Cătălin Paraschiv. El a ajuns la a cincea misiune de acest gen. Cea mai recentă misiune cu nava Ștefan ce Mare, tot în Italia, a fost în 2013. ”Atunci am salvat 965 de persoane. Acum ne așteptăm ca la o singură misiune să avem un asemenea număr de imigranți la bord. În prima săptămână a operațiunii putem avea chiar și o mie de persoane la bord”, a spus comandantul Paraschiv, cu câteva minute înainte de plecarea navei. Acesta a afirmat că echipajul navei (21 de persoane special instruite) este pregătit să acorde asistență persoanelor care trebuie salvate, dar și să descopere cine sunt cei care organizează aceste rețele de trafic de persoane. La bord se află și un minispital, unde se pot realiza chiar și operații de mică amploare. Pentru că echipajul nu are un chirurg în componență, dacă va fi nevoie de așa ceva se va aduce un doctor cu elicopterul. De asemenea, nava este echipată cu radare moderne, care pot detecta orice ambaracțiune pe o distanță de câteva zeci de mile (distanța depinde mult de mărimea ambarcațiunii și de starea vremii).

În cadrul aceleiași operațiuni comune, Poliția de Fontieră va detașa, în cadrul Centrului Internațional de Coordonare din Roma, doi ofițeri de legătură, care vor menține permanent legătura între nava românească și Centrul Operațional al IGPF, precum și între navă și reprezentanții Sectorului Operațiuni Maritime din cadrul Agenției FRONTEX.

Cu gândul la copiii de acasă

Nava are o misiune de 3 luni, dar echipajul se va schimba la jumătate (vor veni din Catania spre casă cu avionul). Tot echipajul, cu excepția comandantului. Să pleci pe mare și să-ți lași familia acasă nu e ușor. ”A fost greu să plec. Am fetițe mici. Am încercat să le pregătesc. Emoții avem cu toții, indiferent de cât de bărbat ai fi, atunci când vine vorba de familie. Fetele mi-au transmis să vin cât mai repede acasă, dacă se poate peste o săptămână”, a spus agent șef adjunct George Miu, paramedic.

În mod curios, la plecare militarii nu sunt însoțiți de familie. Este o cutumă pe care nimeni nu știe să o explice. Probabil că despărțirea de cei dragi ar fi prea grea, probabil că bărbații aceștia care pleacă să salveze oameni plecați din iadul războiarelor civile ar fi prea emoționați. Pe 31 martie însă, data când nava trebuie să ajungă înapoi în Constanța, cheul va fi plin de copii, soții și părinți. Îi așteaptă încă de pe acum. ”În prima săptămână a operațiunii putem avea chiar și o mie de persoane la bord”, a afirmat Cătălin Paraschiv, comandantul navei Ștefan cel Mare.   

Copil de 28 de zile

Paramedicul George Miu își amintește și unul dintre cele mai grele momente din cele șase misiuni în care a participat. ”Cel mai șocant moment a fost atunci când am salvat un copil de 28 de zile. Cel mai greu atunci a fost. Am crezut că e bagaj. Am rămas uluit când am văzut. A fost salvat”, a spus el.

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă