Ce crede ministrul de externe al Moldovei despre starea economica a tarii? „In 2009 cand am venit la putere, Moldova avea un deficit bugetar de 16 % raportat la PIB. Fostii guvernanti din motive strict electorale au pretins ca Moldova e un fel de insulita de stablitate intr-un ocean ravasit de tsunami si nu au inceput niciun program anticriza cum au facut alte tari. Noi ne-am angajat intr-un program de reforme, foarte dure e adevarat, nepopulare – ma gandesc mai ales la diminuarea cheltuielilor sociale. Am avut un program in acest sens cu FMI, pe care l-am urmat cu strictete si cu maxima responsabilitate. Astazi am ajuns la un deficit programat de 5,4 %, si avem o crestere economica ca urmare a acestor reforme de liberalizare, de reglemetare.”
Ce are Moldova de oferit?
Agricultura e considerata de foarte multa vreme pilonul principal al economiei Moldovei. O scurta privire prin istoria locului si ai putea spune ca dintotdeauna a fost asa. In Uniunea Sovietica era considerata un taram al vinurilor si fructelor spre deosebire de Ucraina de exemplu care a fost puternic industrializata si inarmata. In prezent 33,5 % din populatia activa lucreaza in acest sector. Agicultura si industria alimentara (procesarea alimentelor) contribuie probabil la peste 50 % din exporturile acestei tari. Terenul agricol insuma, la 1 ianurie 2009 aproximativ 2506,2 hectare sau mai bine zis 74 % din teritoriul tarii, dintre care 1821,7 hectare sunt teren arabil. Din totalul terenului agricol cultivat, 40 % e detinut de firme cu raspundere limitata (S.R.L.-uri), 37 % de ferme familiale, 10 % de alte forme de organizare juridica, 10 % de cooperative de productie si 3 % de firme individuale. In conformitate cu legislatia in vigoare, investitorii straini au oportunitatea sa inchirieze pamant agricol pe o perioada de 30 de ani. Aceasta oportunitate e folosita indeobste de investitori germani si bulgari.
Necunoscuta patrie a vinurilor
In Europa, cei mai cunoscuti producatori de vin sunt fireste francezii, dar si italienii sau spaniolii. Pana si maghiarii si-au facut cunoscut in lume vinul lor Tokay si asta o spune cu oarecare invidie si amaraciune urmasa poporului ce locuia pe teritoriul drag lui Dionisos – Dacia. Daca in istoria noastra comuna vinurile sunt subiect de legenda, prilej pentru actiuni drastice fara precedent dar si fara continuitate, cum a fost taierea vitelor de vie ordonata de Burebista, in istoria contemporana, vinurile moldovenesti (ca si cele romanesti) nu sunt atat de cunoscute precum ar trebui. De exemplu, noi romanii, atat de apropiati istoric, emotional, familial, lingvistic de moldoveni, de cate vinuri ce provin din aceasta tara am auzit? Cate am putea numi? In comparatie de exemplu cu vinurile frantuzesti? Nu cred ca e doar o problema de calitate ci lipsa patronajului unor zei moderni: marketingul, publicitatea, PR-ul. Cu toata nestiinta noastra, Moldova exporta 90 % din vinuri si 75 % din vinurile spumante (dintr-o productie de 400 000 de tone anual). Exportul de vin a adus in tara 193,2 milioane de dolari in 2008.
O usa deschisa inspre viitor
Mi se pare ca traim o perioada in care agricultura bio, de calitate, legumele si fructele care cresc natural, fara ajutorul hormonilor si a altor compusi artificiali ar putea salva si schimba cursul istoriei multor teritorii. Cei mai civilizati si informati oameni ai planetei cauta tocmai produse de acest fel, renuntand complet la hrana tip fast food si la cea alterata genetic sau compromisa prin compusi chimici. Daca in viitor omenirea va renunta la produsele care astazi mai degraba imbolnavesc decat hranesc bine (si e foarte posibil sa fie asa, vazand amploarea pe care o iau obezitatea si bolile cardiovasculare in tarile mari consumatoarea de mancare extra- procesata), o tara ca Republica Moldova, cu un plan vizionar si efort constant si sustinut are un potential enorm de dezvoltare
Cateva site-uri interesante:
viticultura
diverse