5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăLifestyleFoodPovestea neurochirurgului de top care s-a întors după 40 de ani din...

Povestea neurochirurgului de top care s-a întors după 40 de ani din SUA pentru a deveni preot în România

Ștefan Mindea a plecat în Statele Unite cu părinții, când avea 4 ani. A devenit doctor, s-a specializat în neurochirurgie și a fost șef al secției de neurochirurgie la prestigioasa Universitate Stanford. Acum, la aproape 40 de ani, a decis să se reîntoarcă în România, unde operează în continuare, dar unde slujește și ca diacon la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Constanța. În plus, este student al Facultății de ­Teologie și urmează să devină preot.

„În România este nevoie de oameni pregătiți“

Doctorul Mindea spune că singurul lucru pe care l-ar putea reproșa SUA este lipsa unui anume contact cu pacientul. ”Am observat acest lucru când am avut șansa de a opera în România. Am văzut clar că este nevoie de oameni pregătiți. Sunt foarte mulți pacienți cu tumori cerebrale, cu afecțiuni la coloană și mi-am dorit să împlinesc dorința de a face ceva pentru pacienții români prin ceea ce am făcut la nivel de performanță în America”.

S-a lovit în România de problemele pe care le au și ceilalți medici: salariu prost, lipsa conferințelor, a unor obiective pentru a progresa în educație și capacități. ”Sunt multe cerințe din partea sistemului, dar medicilor nu li se oferă ajutorul necesar pentru a ajunge la o anumită performanță”, spune doctorul. Mai mult, statul român i-a cerut să-și echivaleze studiile, proces care a durat circa un an. Acum profesează ca neurochirurg. ”Deoarece locuiesc în Constanța împreună cu familia, voi demara un proiect prin care vom oferi servicii de foarte înaltă calitate. Dorim să aducem neurochirurgia în zona Dobrogei, a Tulcei”, a mărturisit doctorul pentru Asociația Salvează o inimă.

Este specializat în intervenții minim-invazive care tratează afecțiuni cerebrale, cum sunt tumorile, și leziuni sau afecțiuni la coloană. ”Foarte mulți pacienți, când se operează la cap sau la coloană în România, au diverse sechele. Tehnica minim-invazivă implică aparatură de vârf cu neuromonitorizare și alte tehnologii deosebite, pentru a oferi pacientului maximă siguranță în timpul operației și o recuperare cât mai rapidă după intervenție”, spune Ștefan Mindea.

Operează și în Elveția pentru anumiți pacienți care din diverse rațiuni nu vor să fie operați în România. Susține însă că tehnica pe care o folosește în Constanța este ”absolut de vârf și comparabilă direct cu cea de la Stanford, de la microscop, neuromonitorizare, sistem de navigație, interoperative imaging”.

Cum se împacă medicina cu credința

Diaconul Ștefan Mindea spune că provine dintr-o familie credincioasă, în care se ținea post. Pentru el, între medicină și credință nu există o contradicție.

”Mi-am dorit de când eram în liceu, dar după ce am aplicat și am fost acceptat la facultatea de medicină, am mers pe varianta asta care m-a solicitat foarte mult. A urmat rezidențiatul, apoi am profesat în State la neurochirurgie și treptat am crezut că nu mai există posibilitatea respectivă. N-am uitat, dorința am păstrat-o în inimă mereu. Prin mila lui Dumnezeu și prin faptul că m-am întors în țară am avut ocazia să realizez acest vis. În State, într-adevăr, era o viață frumoasă, nu erau lipsuri materiale, profesional era foarte bine, dar nu văd cum aș fi găsit ocazia să fac teologia, să fiu hirotonit diacon. Chiar și doar pentru această realizare duhovnicească, consider că decizia de a reveni în România a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în viața mea. Acum pot să combin tratamentul corpului cu cel al sufletului. Nu poți să ajuți un pacient când tratezi strict afecțiunile trupului. Trebuie să iei în calcul și starea sufletească a bolnavului respectiv. Fiecare om este o entitate creată de Dumnezeu, pe lângă trup are un suflet, iar acesta din urmă este, de fapt, cel mai important. Văd acest lucru la pacienții paralizați, imobilizați la pat cu diverse probleme, pe care, din păcate, ca neurochirurg, nu am cum să îi ajut. Au o liniște, au o pace, Dumnezeu le dă speranță, îi întărește. Un medic care neglijează sufletul sau nu îi acordă atenția necesară nu are cum să îi fie de folos unui pacient”, spune chirurgul-diacon.

Acesta mai afirmă că, în calitate de medic, îți dai seama foarte repede că Dumnezeu îngăduie să tratezi și să faci anumite lucruri de folos pentru un pacient. ”Medicul tratează, Dumnezeu vindecă! Este un principiu despre care mereu le atrag atenția rezidenților, cei aflați în formare ca medici, să nu pice într-o mândrie nesănătoasă și să nu se vadă mai capabili decât sunt”, a conchis Ștefan Mindea.

Ce le transmite tinerilor

”Pentru cei tineri, mesajul ar fi să nu părăsească țara. Ideea asta vine de la părintele Iustin Pârvu, nu este doar a mea. E clar că omul are anumite nevoi materiale, dar nu trebuie să prețuiască banul, aspectul material mai mult decât sufletul lui. În mare parte, cei care merg în străinătate vor da de o luptă uriașă menită să-i despartă de rădăcina lor, de a fi români. Vor fi îndemnați să se integreze în alte sisteme, să se lepede uneori chiar și de credința lor și sunt cazuri concrete în această privință! Deci, mesajul pentru cei tineri ar fi să prețuiască munca și serviciul, dar nu cu prețul credinței sau al familiei și al copiilor, care vor suporta repercusiunile.”

» Prof. dr. Ștefan Mindea a fost director al secției neurochirurgie și chirurgie spinală oncologică a Centrului Medical Universitar Stanford și profesor universitar în chirurgia spinală minim-invazivă la aceeași instituție. Timp de cinci ani consecutiv, a fost premiat în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford. Anterior, și-a încheiat studiile în medicină la Northwestern University Medical School din Chicago, iar specializarea în neurochirurgie la Northwestern Memorial Hospital și la Stanford University School of Medicine. Ștefan Mindea s-a întors în România după aproape patru decenii petrecute în SUA

Cele mai citite

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă