14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăLifestyleFoodPorcul romanesc n-a intrat in Europa

Porcul romanesc n-a intrat in Europa

» Ordinul potrivit caruia porcii trebuie sa fie adormiti inainte de a fi sacrificati a devenit cel mult subiect de bascalie la tara.
» "Macelarul" satului ramane unul dintre cele mai cautate personaje ale locului, meseria lui fiind transmisa din generatie in generatie.
» Autoritatile nu au nici o evidenta a numarului de porci sacrificati dupa noile norme si nici oameni in teritoriu care sa-i invete pe tarani practicile europene.

De la 1 ianuarie 2007, porcul trebuie omorat cu metoda si blandete. Armonizarea legislatiei autohtone cu cea europeana a cuprins toate domeniile si nu a ocolit nici cotetele din ultimul catun al tarii. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a incercat sa elimine practica pe care unii o considera "barbara" de a sacrifica animalele fara anestezie sau, in termeni de specialitate, fara "asumare". Legea ii obliga pe tarani sa isi omoare porcii folosind un pistol cu glont captiv sau cu ajutorul unor electrozi. Echipamente pe care nu le-a vazut nimeni, nici macar veterinarii de la tara, care, teoretic, ar trebui sa aiba asa ceva in dotare. Din aceste cauze, Ordinul 180/2006 privind protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii nu are nici un efect practic. Porcii sunt sacrificati prin simpla injunghiere, medicii veterinari nu au calcat prin bataturile oamenilor, iar campaniile de informare sunt inexistente.

De la Stalingrad la sacrificiul de Ignat
De la Ministerul Agriculturii am aflat ca nu exista o statistica oficiala privind numarul porcilor sacrificati "politic corect", dupa indicatiile UE. Dar rezultatul se poate usor intui…

Alexandru Gruia a strabatut mii de kilometri pe jos pentru a lupta cu arma in mana in Crimeea, la Odessa si Stalingrad. A cunoscut toate ororile unui razboi care nu era al lui, departe de casa: frigul si foamea aproape insuportabile, moartea camarazilor, proasta echipare a soldatilor. S-a intors in satul natal de langa Orastie in 1944, imediat ce a fost demobilizat. Avea 28 de ani. Timp de cinci decenii a sacrificat si transat porci pentru familia lui si pentru multi oameni din sat. Cand a implinit 75 de ani a abandonat acest obicei.
"Acum porcul nu se mai taie doar inainte de Craciun, ci cand are omul bani. Pai, de exemplu, de Pasti decat sa iei cu 2-3 milioane un miel care are 20-30 de kile, mai bine iei un porc si il tai imediat. Costa cinci milioane si are 100 de kile", spune Tibi, fiul lui Alexandru Gruia.
La Turdas, satenii spun ca au auzit pe la televizor despre unele norme care ar trebui respectate. "Sa nu sufere… poate vor sa ii punem si muzica", spune Jenu, un localnic mucalit. Daca au venit veterinarii sa le explice ce si cum, asa cum pretind autoritatile? "Nu am vazut picior de doctor. La noi, fiecare il taie asa cum o invatat din strabuni. Io stiu, poate peste 3-4 ani sa se aplice normele astea, da nu cred", conchide Jenu.

"Cine are pistoale in sat?"
"Principala mea grija ii ca porcul sa moara iute. Nu-mi face nici o placere sa fac asta, iar prima oara am facut-o din nevoie", spune Andrei, care locuieste intr-un sat de la poalele Muntilor Fagaras. A sacrificat primul porc acum un sfert de secol. "Aveam un baiat in sat care ne taia in fiecare an porcul. La un moment dat, in ajun de Craciun, a murit. Cineva a zis sa aducem pe nu stiu cine ca se pricepe. Le-a zis ca la cati barbati suntem in curte ar trebui sa ne fie rusine sa mai chemam inca unul. L-am rugat pe un batran sa imi arate unde sa il impung si asta a fost tot", spune Andrei. Ultima oara cand a sacrificat un porc a fost anul trecut.
Reteta succesului pare simpla: un cutit ascutit bine, cu lama ingusta si lunga ca sa nu faca o gaura mare pe pielea animalelor. In sat, nimeni nu respecta nici o norma europeana. "Cine are pistol de adormit porcul? Lumea numai la asta nu se gandeste", spune Andrei.

Veterinarul trece de partea satenilor
La barul din satul sibot, din Alba, doi tineri se amuza teribil: "Da, am auzit si noi ca au adus in sat un pistol pentru adormit porci, dar nu l-a vazut nimeni. O fi la primarie, nu stiu." Nicolae ne spune ca sacrifica porci pentru familia sa si pentru vecini.
Cu ultimul porc pe care l-a omorat fara "asumare", prin simpla injunghiere, a fost pentru analize la circa sanitar-veterinara din sat. Medicul i-a facut testul pentru trichineloza fara sa il intrebe daca a respectat normele europene. "Am invatat sa tai porci de la tata Mara Viorel. Sunt unii care tin mai multi porci, ii cresc de mici si ii sacrifica pe parcursul anului, cand au nevoie, nu doar de Craciun. Atunci ma cheama pe mine." Cat ia pentru un porc? "Mai nimic. Imi da stapanul lui o punga de carne." Despre norme? "Oamenii sunt suspiciosi si zic ca de ce or putut sa taie porcul sute de ani intr-un fel si acum dintr-o data vine cineva sa le zica sa faca altfel? Poate o sa facem altfel daca o sa ne oblige de la primarie."
Traditia taierii porcilor de Craciun este conservata, deocamdata, si prin nepasarea autoritatilor. Taranii par sa vada in noile metode de sacrificare ale animalelor doar un moft sau o moda europeana.

» Astazi, ca si acum o suta de ani
Inainte de-al doilea razboi mondial, drumul pana la Bulbuc, un sat pierdut din Munti Apuseni, era foarte greu accesibil. Astazi, in localitatea care odinioara numara cateva sute de suflete mai traiesc doar patru familii.
"Pe atunci, animalele erau mult mai pretuite decat azi. La un moment dat, un bou si-o rupt piciorul si tata l-a dus la abator la Alba sa il vanda. aia nu aveau ce face cu o bucata mare din picioru’ din fata care era imbibata de sange. I-a zis lu’ tata sa o ia acasa si sa o manance. Tata a zis cum sa mance familia lui din animalul care i-a slujit atata vreme?", isi reaminteste Nicolae, care si-a petrecut in Bulbuc primii ani ai tineretii.

Cat despre porci – se taiau doar de Ignat. "Carnea era la mare pret pentru ca acolo in munti nu existau magazine, nici salamuri sau alte preparate de azi. Mancau carnea doar duminica, la ocazii, de sarbatori. Taiau un porc sau doi si restul, uneori pana la zece, ii duceau la targ la vanzare. Din banii astia trebuiau sa traiasca o buna perioada. asta era venitul lor", isi reaminteste Nicolae.
La inceputul toamnei, porcii erau lasati liberi prin livezi, de unde puteau manca prune sau merele care cadeau pe jos. "S’or mai schimbat lucrurile de atunci. Cine indraznea sa taie porcul in timpul anului ca azi?", se intreaba Nicolae.

» Fluturasi si vorbe goale
Noutatea in modalitatea de sacrificare a porcilor impusa de Uniunea Europeana o reprezinta introducerea unei etape intermediare numita asumare. Ea poate fi indusa prin doua metode: un pistol cu un glont captiv sau aplicarea a doi electrozi in capul porcului. In ambele cazuri porcul devine inconstient. Injunghierea trebuie facuta in cel mult 20 de secunde de la caderea porcului in inconstienta. Dupa perioada asta el isi revine.

Seful serviciului "Bunastarea animalelor" din cadrul ANVS, Adina Ciurea, admite ca de abia de acum va incepe o campanie de informare a taranilor. "Intentionam sa tiparim fluturasi prin care sa aratam cum trebuie sacrificate animalele. Avem un reprezentant in fiecare judet caruia i s-au trimis instructiuni pe suport electronic. Acesta a instruit, la randul lui, medicii veterinari de la sate, care au vorbit cu taranii". Acestia din urma neaga insa acest lucru.

Cele mai citite

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...
Ultima oră
Pe aceeași temă