15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleFoodO moarte devenită „afacere“ cu ramificaţii spre Rusia

O moarte devenită „afacere“ cu ramificaţii spre Rusia

Autopsia corpului miliardarului rus Boris Berezovski, găsit mort în sudul Angliei, a dezvăluit că, după toate probabilităţile, a decedat prin spânzurare. Există speculaţii privind regizarea unor detalii care duceau automat la ipoteza sinuciderii, dar poliţia britanică nu se mai pronunţă oficial în acest sens. Parchetul General al Rusiei va lupta pentru reîntoarcerea în ţară a activelor oligarhului decedat.

Extrem de prudenţi, anchetatorii britanici care se ocupă de elucidarea morţii oligarhului rus Boris Berezovski, un critic înverşunat al preşedintelui rus Vladimir Putin, vorbesc de „moarte prin spânzurare“, dar nu de „sinucidere“. Desigur, menţionează că nu s-au găsit dovezi că ar fi fost implicată o a treia persoană în „afacerea“ Berezovski, dar numeroşi apropiaţi ai acestuia refuză ipoteza unei sinucideri. La 67 de ani, Berezovski era în formă şi se deplasa regulat la Londra pentru întâlniri şi mese de afaceri sau cu prieteni. În plus, nici o scrisoare care ar fi explicat posibilitatea unei sinucideri nu a fost găsită nici în apropierea corpului oligarhului, nici în casa care a fost percheziţionată amănunţit de poliţie. Potrivit unor declaraţii făcute presei de câţiva dintre amicii săi, fosta soţie a lui Berezovski, sosită la faţa locului în timp ce în casă se afla echipa medicală, a văzut o eşarfă lângă trupul aflat în baie, unde fusese găsit de o gardă de corp. Pentru ea, eşarfa era „arma crimei“ – fostul ei soţ fusese sugrumat.

Dubiile apropiaţilor sunt alimentate de faptul că inamicul numărul 1 al Kremlinului în Marea Britanie se aflase fără protecţie timp de şapte ore în ziua morţii lui. Unica sa gardă de corp – deşi ani de zile Berezovski a angajat mai mulţi foşti soldaţi din Legiunea Străină – îşi lăsase singur angajatorul în jurul orei 10 dimineaţa pentru a efectua câteva curse. Fost agent al Mossad, el nu a revenit la reşedinţa miliardarului rus decât la ora 17, când a descoperit telefonul lui mobil pe o masă, cu numeroase apeluri rămase fără răspuns. Atunci a avut ideea de a forţa uşa sălii de baie, închisă pe dinăuntru, şi a găsit trupul fără viaţă al lui Berezovski zăcând pe jos, complet îmbrăcat. După ce a verificat dacă îl poate reanima, a chemat o ambulanţă. În acea baie, medicii l-au declarat mort.

Specialiştii britanici efectuează alte analize, în special toxicologice, asupra trupului oligarhului, dar rezultatele nu vor fi cunoscute decât peste câteva săptămâni, a precizat poliţia. De asemenea, examinarea ştiinţifică a proprietăţii fostului miliardar, unde accesul este încă interzis printr-un cordon de securitate, va continua mai multe zile.

Regia unei crime?

Boris Berezovski era de ani de zile sperietoarea Kremlinului şi nu este singurul rus exilat în Marea Britanie care moare în condiţii suspecte. De altfel, Berezovski a fost ţinta mai multor tentative de asasinat şi întrebarea firească acum este dacă Putin poate cu adevărat să închidă gura duşmanilor săi din Marea Britanie.

Circumstanţele morţii lui Boris Berezovski par clare. Un om deprimat, o sală de baie zăvorâtă, echimoze pe gât. Garda de corp, care l-a găsit sâmbăta trecută zăcând îmbrăcat pe podeaua sălii de baie, mort, îl lăsase în viaţă în urmă cu şapte ore. Duminică, poliţia britanică a dat detalii provizorii asupra a ceea ce s-ar fi putut petrece în acea zi la reşedinţa de lângă Ascott. Detectivii au declarat că miliardarul rus ar fi spus prietenilor că este deprimat după înfrângerea suferită în justiţie în faţa fostului amic şi asociat, oligarhul rus, apropiat al Kremlinului, Roman Abramovici. Şi au exclus posibilitatea „participării unei a treia persoane, în acest stadiu“. Concluziile lor duceau mai mult spre o sinucidere şi nu spre un act criminal, iar poliţia a dat de înţeles că toate problemele ale lui Berezovski – personale, politice şi financiare – l-ar fi împins spre un act disperat de a-şi lua singur viaţa. La trei zile de la moartea lui, familia şi apropiaţii resping unanim această versiune a faptelor. Dimpotrivă, ei suspectează că Berezovski a fost asasinat. Nikolai Gluşkov, un exilat rus şi amic apropiat al lui Berezovski, consideră că „ideea că s-a sinucis este o prostie, l-am văzut în ultimele zile. Era plin de viaţă şi chiar mi-a vorbit de o domnişorică ce îl aştepta acasă. În ultimul timp era decis să-şi rezilve problemele financiare”. Iar fosta soţie a milkiardarului, Galina este şi ea sceptică în ce priveşte posibilitatea unei sinucideri. Toţi cei care au vorbit cu Berezovski în ultimul timp resping ipoteza avansată iniţial de poliţia britanică. „Când am vorbit ultima oară, Boris se îndreptase spre viitor şi căuta şcoli private în SUA pentru fiica sa. Dar Boris înţelesese că scopul Kremlinului era să-l distrugă“, arată unul dintre amicii apropiaţi, Iuri Felştinski. Suspiciunile sunt de înţeles. Kremlinul are o experienţă dezagreabilă de a elimina duşmanii din străinătate, iar Berezovski era fără îndoială unul dintre ei. Guvernul britanic este convins că amicul lui Berezovski, Alexander Litvinenko, a fost asasinat în 2006 de agenţii Kremlinului trimişi de Moscova la Londra.

Afacerea Litvinenko a afectat relaţiile ruso-britanice, ajunse la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Adevărul asupra asasinării lui Litvinenko ar putea apărea în octombrie, când este aşteptat rezultatul unei anchete. Berezovski îşi exprimase dorinţa de a participa, un alt motiv pentru care moartea acestuia este deconcertantă.

Kremlinul a fost în mod neobişnuit foarte bine pregătit să dea explicaţii imediat după decesul inamicului numărul 1. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, afirma că Berezovski îi scrisese preşedintelui pentru a-şi cere scuze. Iar un ziarist rus de la Forbes a pretins că i-a luat un interviu oligarhului exilat chiar în ajunul morţii şi îi spusese că aspira la Moscova şi „supraestimase“ Vestul. Şi, bineînţeles, i se păruse deprimat.

Condiţiile sinuciderii erau clar desenate. Dar sentimentele reale ale Kremlinului au fost foarte bine exprimate de Nikolai Kovlev, fost şef al KGB. La o televiziune rusă, el a declarat că Berezovski a obţinut ceea ce merită orice trădător al patriei sub codul necruţător al KGB – o moarte dezagreabilă.

 

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă