21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleFoodNoi muzee ale victimelor si represiunii comuniste in Romania

Noi muzee ale victimelor si represiunii comuniste in Romania

Dupa infiintarea Memorialului de la Sighet, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) intentioneaza sa transforme fosta inchisoare Jilava (Fortul 13) in Muzeul Memorial Jilava, al victimelor si represiunii comuniste in Romania. Parteneri in acest proiect sunt Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Fundatia Culturala Memoria, Fundatia Academia Civica si Grupul pentru Dialog Social. Initiatorii, semnatari ai unui protocol de colaborare incheiat la sfarsitul lunii octombrie, asteapta ca detinatorul de drept al cladirii – Ministerul Justitiei – sa finalizeze formele legale pentru darea imobilului in administrarea IICCR.
Fosta inchisoare Ramnicu Sarat, centru de detentie cunoscut pentru exterminarea liderilor politici din perioada interbelica, urmeaza sa fie, de asemenea, transformata in muzeu al represiunii comuniste. Ministerul Culturii si Cultelor si-a dat acordul pentru preluarea acesteia in administrare de IICCR, urmand ca institutul sa obtina si avizul Ministerului Finantelor Publice. Cel mai probabil, imobilul ar putea trece in administrarea IICCR in primavara anului 2007.
IICCR si Facultatea de Istorie a Universitatii “Al. I. Cuza” Iasi au incheiat, in luna noiembrie a.c., un protocol de colaborare in vederea Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului. Motivatia infiintarii unui astfel de organism este complexa.
Dupa 16 ani de la prabusirea regimului totalitar comunist, ideologia, institutiile si practicile comunismului nu sunt suficient studiate in invatamantul universitar romanesc.
Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului va dezvolta proiecte de cercetare cu institutii similare din Europa de Est.

Cele mai citite

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă