32.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodNikola TESLA: american, sârb, croat, ROMÂN. Inventator genial

Nikola TESLA: american, sârb, croat, ROMÂN. Inventator genial

Nikola Tesla a fost unul dintre cercetătorii geniali ai secolului XX. S-a născut la 10 iulie 1856 în satul Smiljan (Smilian), din actuala Croaţie, mama lui fiind sârboaică, iar tatăl – preot ortodox, de etnie aromână.

Se zice că, în copilărie, Nikola Tesla se numea Nicolae Teslea.

Nikola Tesla a urmat studii inginereşti la Politehnica din Graz, Austria, între anii 1875-1881. Din acea perioadă datează şi primele lui invenţii. Apoi va pleca la Paris şi Strasbourg, iar de acolo – în Statele Unite, unde va primi cetăţenia americană.

După succesul primelor sale studii ştiinţifice, Tesla obţine o recomandare adresată lui Thomas Edison, inventatorul american. Acesta îl angajează ca inginer electrician pentru repararea motoarelor şi generatoarelor de curent continuu.

Potenţialul noului angajat este subevaluat de Edison, până în anul 1885, când Tesla se remarcă la lucrările de repunere în funcţiune a pachebotului Oregon. Transatlanticul era dotat cu generator electric Edison, care se defectase, dar trebuia să plece spre Europa într-o săptămână.

Echipa condusă de Edison a reparat scurtcircuitul generatorului în 20 de ore. Edison îi promisese lui Tesla un premiu de 50.000 dolari dacă nava pleacă la timp. Tesla şi-a respectat angajamentul de a face reparaţia la timp, dar Edison nu şi-a respectat promisiunea de a-l recompensa, susţinând ulterior că ideea premiului a fost o glumă.

Tesla, rivalul lui Edison

În urma acestui incident, Tesla pleacă din compania lui Edison şi îşi deschide, în 1885, propria firmă, “Tesla Arc Light Company”.

Tesla este cunoscut mai ales pentru studiile sale în domeniul curentului alternativ şi al forţei electromagnetice (de altfel, unitatea internaţională de măsură a inducţiei magnetice este Tesla).

Nikola Tesla revine în Europa în anul 1893, pentru a participa la înmormântarea mamei lui. În această perioadă îl întâlneşte pe Henri Coandă, mult mai tânăr ca el, asupra căruia face o puternică impresie. Coandă îl descrie mai târziu pe Tesla drept “unul din românii foarte importanţi, care a schimbat, poate, toată viaţă omenirii”.

În primăvara anului 1898, Tesla demonstrează posibilitatea dirijării prin radio, la mare distanţă, a unei nave fără echipaj. Experimentul s-a desfăşurat în Atlantic, în dreptul oraşului New York.

În 1899, în Colorado, Tesla construieşte un mare post de radio, cu o putere de emisie de 200 kW. În aceeaşi perioadă realizează demonstraţii de telegrafie fără fir, la peste 1000 de kilometri distanţă, pune la punct un sistem de aprindere a iluminatului public prin telecomandă şi produce tensiuni de 12 milioane de volţi, folosind un generator Van de Graaf.

În anul 1915, Nikola Tesla şi Thomas Edison sunt propuşi să primească, împreună, Premiul Nobel pentru fizică. Tesla refuză propunerea, din cauza vechii sale rivalităţi cu Edison.

Citeşte şi:  GALERIE FOTO. Inventatorul RACHETELOR: Hermann Oberth, german din Sibiu

Tesla a rămas cunoscut mai ales pentru studii în domeniul curentului alternativ şi al forţei electromagnetice (de altfel, unitatea internaţională de măsură a inducţiei magnetice este Tesla).

Dar în mod intenţionat, unele aspecte ale activităţii lui sunt neelucidate, iar unele studii şi invenţii au fost clasificate de Guvernul SUA.

Top Secret:  “Raza Morţii”

Se spune că invenţia cea mai importantă a lui Tesla ar fi  “Raza Morţii”, care putea distruge instantaneu oraşe şi armate întregi. “Aparatul meu îmi permite să trimit spre un punct foarte îndepărtat energii de trilioane de ori mai mari decât este posibil cu raze de orice alt fel. Astfel, mii de cai putere pot fi transmişi printr-un fascicul mai subţire decât firul de par şi nimic nu poate rezista”, susţinea Tesla.

El a fost implicat, se pare, şi în pregătirea “Experimentului Philadelphia” (1943), un controversat test american care a produs dispariţia fără urmă a unei nave de război.

Tesla a murit la New York la 8 ianuarie 1943 şi a rămas în istorie drept un genial savant american. Totuşi, în Europa, sârbii îi cinstesc memoria: în Belgrad, aeroportul internaţional şi muzeul tehnic poartă numele Nikola Tesla, iar croaţii au transformat casa familiei Tesla din satul Smiljan în muzeu.

Din păcate, în România, Nicolae Teslea este aproape necunoscut.

Citeşte şi:  FOTO. 20 iunie 1867 – Generalul român Pomuţ cumpără ALASKA, de la RUŞI, pentru Statele Unite

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Stăpânește Arta Analizei Datelor cu Cursul de Data Analyst de la GoIT și Ghidul de Prețuri

Introducere în Cursurile de Data Analyst de la GoIT Într-o lume tot mai digitalizată, analiza datelor devine o competență esențială pentru orice profesionist în IT....

Amenințare cu bombă la Palatul de Justiție din Ploiești

Palatul de Justiţie din municipiul Ploieşti este vizat de o ameninţare cu bombă, poliţiştii efectuând la această oră verificări."La data de 27 iunie a.c., poliţiştii...

Crimă în Capitală: cadavrul unei fete de 17 ani, găsit într-o cameră de hotel

Cadavrele unei fete de 17 ani și al iubitului acesteia, de 24 de ani, au fost găsite într-o cameră a unui hotel din Capitală. Anchetatorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă