12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăLifestyleFoodNATO se reinventează

NATO se reinventează

În Ţara Galilor se deschide astăzi Summitul NATO, unde preşedintele american Barack Obama şi ceilalţi lideri ai statelor Alianţei se reunesc având ca obiectiv principal unul vechi şi familiar – protecţia membrilor Alianţei vulnerabili faţă de Rusia.

Ordinea de zi a summitului a fost influenţată de politica lui Putin, care de multă vreme doreşte slăbirea alianţei şi a invadat estul Ucrainei, sfidând sistemul şi regulile internaţionale.

Piesa de rezistenţă a reuniunii din Ţara Galilor este un acord formal privind o nouă forţă de recţie rapidă, de 4.000 de oameni, capabilă să se deplaseze cu un preaviz de 48 de ore pentru a proteja membrii NATO contra agresiunilor externe, care, în circumstanţele actuale înseamnă periferia Europei – statele baltice şi Polonia.

Luni, NATO a anunţat planuri pentru noi baze temporare în spaţiul estic european, stocarea prealabilă de muniţie şi carburant cu scopul protejării Poloniei şi ale altor membri ai Alianţei din Europa de Est care se simt ameninţaţi de acţiunile Moscovei.

Obama şi ceilalţi 27 de membri NATO vor examina la acest summit întărirea capacităţilor alianţei pentru contracararea acestui „război hibrid” sau „asimetric” dus de Rusia în estul Ucrainei. Analiştii militari estimează că alianţa are nevoie de o politică mai forte pentru a face faţă ambiţiilor lui Putin.

Obama în Estonia

În drumul spre Ţara Galilor, preşedintele american, Barack Obama, a făcut o escală în Estonia unde l-a avertizat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi a ameninţat voalat cu ripostă în cazul unui atac contra vreunui stat baltic.

Această primă vizită a lui Obama într-un stat baltic de la venirea sa la Casa Albă, intervine într-un context de tensiuni extreme între ţările membre NATO şi Moscova şi într-un moment în care mulţi observatori îşi exprimă temerile privind izbucnirea unui conflict la scară largă în Europa.

„Inelul de oţel“

Newport, oraşul-gazdă al Summitului NATO din Ţara Galilor şi Cardiff, au fost transformate în adevărate fortăreţe cu măsuri de securitate draconice pentru asigurarea desfăşurării în siguranţă a lucrărilor conferinţei şi protecţia personalităţilor mondiale prezente. Forţe de poliţie, agenţi militari înarmaţi, lunetişti pe acoperişuri, blindate pe străzi, elicoptere militare şi nave de război fac parte din sistemul de protecţie ultrasofisticat.

Peste 9.500 de poliţişti vor patrula pe străzile din Newport şi Cardiff şi în jurul principalelor situri ale summitului. Elicoptere militare şi rarele V22s Osprey americane asigură securitatea spaţiului aerian. Un distrugător nou al Royal Navy HMS Duncan a sosit în Golful Cardiff şi situl va fi asigurat şi de nava venită din Letonia, M-05 Viesturs, de dragorul de mine olandez HNLMS Urk, de ultra-nava lansatoare de rachete HnoMS Skudd din Norvegia, de dragorul de mine LNS Kursis din Lituania şi de nava franceză La Motte Picquet.

Circa 400 de persoane au ajuns în tabăra protestatarilor la Newport pentru a manifesta contra NATO şi au fost luate măsuri pentru ca protestele să se desfăşoare fără a perturba lucrările summitului.

Luxosul Celtic Manor

Celtic Manor Resort, folosit pentru găzduirea starurilor multimilionare din lumea sportului, este pregătit să devină centrul politicii mondiale şi 60 de şefi de stat şi de guvern, şefi de organisme şi instituţii internaţionale care se reunesc joi şi vineri la Cardiff pentru Summitul NATO. Poate că personalităţile participante nu vor fi impresionate de aparenţa locului – o vastă clădire rectangulară situată la periferia Newportului. Dar, ajunşi în interior, responsabilii lumii, care vor fi însoţiţi de până la 10.000 de consilieri şi personal tehnic, vor descoperi un vast atrium având în centru o mare statuie reprezentând un dragon, una din numeroasele piese ale complexului – nu mai puţin de 436 – pregătite pentru clienţii ce rămân în Ţara Galilor. 39 de apartamente de lux au fost repartizate bărbaţilor şi femeilor cei mai puternici din lume, Celtic Manor având cele mai scumpe camere din Ţara Galilor.

Pentru discuţii mai sensibile şi reuniuni bilaterale între lideri, există 24 de camere separate care pot primi între 10 şi 170 de delegaţi.   

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă