16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleFoodMedicul de garda: "Cazul Nataliei nu e nici primul, nici ultimul"

Medicul de garda: “Cazul Nataliei nu e nici primul, nici ultimul”

» Conducerea Maternitatii Giulesti a numit-o sefa a comisiei de ancheta in cazul decesului, in conditii suspecte, al Nataliei Ionescu pe doctorita de garda din noaptea in care aceasta a fost lasata sa sangereze pana a murit.
» In ciuda opiniilor altor medici, dr. Carmen Georgescu continua sa sustina ca nu trebuia sa-i faca transfuzie pacientei si nici cezariana "pentru ca nu se impunea".

"Romania libera" a prezentat, in ultimele zile, povestea dramatica a Nataliei Ionescu, tanara insarcinata in sase luni si jumatate care a murit dupa ce a fost lasata sa sangereze 12 ore. Articolele publicate sub titlul "Un vis ucis la maternitate" continua sa starneasca nenumarate reactii pro si contra medicilor. Ies la suprafata totodata noi amanunte suspecte legate de moartea Nataliei.

Ancheta cu probleme de credibilitate
Directorul Spitalului "Prof. dr. Panait Sarbu" din Giulesti, Bogdan Marinescu, ne-a declarat ca decesul pacientei a fost urmat de o ancheta interna condusa de dr. Carmen Georgescu. "Doamna doctor poate sa va dea toate detaliile. Noi aveam trei variante, dar dansa va poate spune exact. Oricum, nu ne putem pronunta pana cand nu primim rezultatul de la IML (Institutul de Medicina Legala)", a precizat dr. Marinescu. Curioasa este, in aceasta investigatie interna, tocmai numirea dr. Georgescu in administrarea probelor si formularea concluziilor. Carmen Georgescu nu poate fi obiectiva din moment ce este implicata direct in caz pentru ca in noaptea de 10 si pana pe 11 octombrie dimineata a fost de garda. Ceea ce presupune ca acest medic ar fi trebuit sa tina sub observatie pacienta si sa reactioneze in momentul in care a vazut ca aceasta sangereaza masiv.
Cativa doctori care au preferat anonimatul ne-au spus ca, procedural, ar fi trebuit sa aiba loc o transfuzie, lucru negat de medicul de garda. "Am vrut sa salvam copilul si atunci am lasat-o sa avorteze. Nu trebuia sa-i facem nici o transfuzie si nici sa o operam prin cezariana. Nu se impunea acest lucru. Avea o scurgere de lichid amniotic, si nu o sangerare", a replicat dr. Georgescu, care ne-a declarat ca nu a fost o ancheta propriu-zisa, ci doar o munca de secretariat. "Am luat foaia de observatie, am pus-o in plic si am trimis-o catre Parchet. Trebuie sa aveti mare grija ce scrieti pentru ca nu a fost asa cum sustineti. Trebuie sa vedem daca se confirma presupunerile noastre. Oricum, nu este primul caz si nici nu va fi ultimul", a afirmat medicul de garda din acea noaptea.
Intrebata cum justifica termenul "sangerari moderate", trecut in foaia de observatie, dr. Georgescu a spus ca nu mai stie exact pentru ca documentul a fost sigilat si nu-l poate consulta pana cand procurorii nu-si finalizeaza ancheta. Calvarul indurat de Natalia Ionescu a avut un final tragic. Dupa ce a fost supusa operatiei prin cezariana, fara acordul sau scris la dosar, femeia a fost dusa la Terapie Intensiva. Nici acolo nu i s-a facut transfuzie. A facut primul stop cardiac la ora 17.00, dar a fost salvata pe moment. Potrivit sotului ei, ziaristul Mihai Ionescu – redactor la "Romania libera", Natalia a fost ventilata mecanic la aceeasi sectie, fara a fi insa monitorizata. Peste trei ore de la stopul cardiorespirator, tanara mama a facut un nou infarct si nu a mai putut fi salvata.

 

Reactiile cititorilor
» Ura, revolta, acuze si alte povesti din spitale
Articolul "Un vis ucis in maternitate" a fost urmat de peste 200 de comentarii ale cititorilor, majoritatea relatand ce-au patit in spitalele romanesti si acuzand sistemul sanitar de stat de crima. si nu doar pentru cazul Nataliei Ionescu.

» Asistentele trateaza gravidele ca pe niste vaci
Viitoare mamica: "Nu ma pot opri din plans. Sunt insarcinata in 26 de saptamani!! Inadmisibil, cum e posibila atata indiferenta si nepasare?? Cum e posibil sa nu se ia masuri, cand este al n-lea caz relatat in mass-media anul acesta??!! Oare «stimatii conducatori» si cei din Ministerul Sanatatii chiar nu vad mizeria, lehamitea doctorilor, in ciuda sumelor fabuloase pe care le primesc spaga pentru nasteri, bataia de joc a asistentelor medicale, care trateaza gravidele ca pe vaci, care n-au pic de respect pentru femeia care aduce o viata, o minune, viitorul in sine, pe lumea asta??!! Mi-e sila de tara asta mizerabila. E revoltator!!".

» Doctorul: "Taci, fa, ca-ti trag doua palme!"
O mama de copil: "Acum 28 de ani am nascut la Maternitatea Cantacuzino, dar am fost mai norocoasa decat dna Ionescu. Acelasi tratament. Eu am avut nastere pelviana, m-am chinuit 12 ore, in care foarte putin am fost bagata in seama. Daca ma vaitam, imi spunea medicul: «Taci, fa, ca vin si iti trag doua palme de cazi de pe masa de operatie». si mai tineti cont ca eram si sunt asistenta medicala. Fara alte comentarii".

» Imi vine sa urlu: medici criminali!
Marius: "Imi vine sa urlu numai cand citesc ce i s-a intamplat unei femei care vroia sa aduca un om pe lume si niste monstri, care isi zic medici, au lasat-o sa moara in chinuri. Din pacate, este o poveste generalizata, in toata tara taranii care nu au bani si nu stiu ca trebuie sa dea la doctor sunt lasati sa moara, sa sangereze pana mor, ca nu pricep ca trebuie sa dea. Vedeti in provincie, e nenorocire ce se intampla acolo. La nasteri e si mai simplu: ai un doctor care te-a urmarit in cursul sarcinii? Inseamna ca l-ai umplut de bani, eu de ce sa te ajut, ca mie nu mi-ai dat nimic? Te trec din garda in garda si, daca nu vine ala de s-a ocupat de tine, te las cat rezisti, sa mori pe garda altuia. E infiorator, frati doctori, dar asta e realitatea, nu va mai ascundeti dupa deget. Din fericire, sunt si la Giulesti oameni absolut exceptionali, medici adevarati, mai ales sectia lui Dambeanu, acum condusa de dr. Toma, de la Prematuri, care fac minuni, ba sunt si la nasteri cativa, dar familia Ionescu a dat peste spertari de cea mai joasa speta, din cei care lucreaza la stat doar pentru a agata pacienti pentru cabinetele lor. Asta e realitatea medicinii romanesti. Noroc cu presa, ca va scoate mizeria in fata, cinste celor care au ales sa nu mai taca, parintii lui Sebastian si cei care lupta sa stearga fatarnicia celor care isi fac vile pe cadavrele pacientilor".

» Le pasa doar de grosimea portofelului
Raluca: "Adevarul este ca majoritatea doctorilor care au mai ramas in Romania sunt ori incompetenti, ori jeguri umane, carora le pasa numai de grosimea portofelului. Pana la momentul in care oamenii nu vor actiona in justitie aceste gunoaie in mainile carora ne lasam viata, nu vom reusi sa schimbam ceva. Rastigniti-i pe toti cei care v-au omorat sotia!".

» Copil distrus pentru un pumn lipsa de maruntis
Ion: "Sunt un om de 45 de ani. Mi s-a intamplat un caz similar. Un doctor de maternitate mi-a condamnat pe viata fiul ca nu am avut un pumn de maruntis. Am studiat mult pe cazul fiului meu, carti de specialitate, tot internetul de la cap la coada, am platit multi medici legali si concluzia este aceasta: ACEL DOCTOR ESTE UN MaCELAR. Nu este concluzia mea, nu este o afirmatie spusa la durere. Sunt 24 de ani de suferinta pentru mine si familia mea si asa va fi pana la capatul vietii mele si dupa aia pana la capatul vietii fiului meu. Stau si ma intreb: ce sentimente incearca un doctor care trece pe langa un handicapat care este rezultatul unei greseli a lui? Ce mai reprezinta juramantul lui Hipocrate? Domnilor doctori, nu va temeti de Dumnezeu? Dumneavoastra nu aveti copii? Vreti sa castigati multi bani? Alegeti constructiile. Se castiga fabulos. Dar va rog, cei care sunteti iubitori de averi lasati meseria asta! Mergeti in alt domeniu".

» Rusine e prea putin spus!
Moi: "Atata i-au mai ridicat in slavi, pe unii doctori, pacientii lor (desi le dadeau spagi grase) incat au ajuns mai rau ca animalele! Nu rusine! Rusine e prea putin spus! La parnaie cu ei!!! Cu toti criminalii!!! Nu ma refer aici la cei cinstiti, la OAMENI, ci la cei care sunt exact la fel ca cei descrisi in articol. Nu ma indoiesc de veridicitatea celor intamplate acolo!".

» Legea tacerii
Omerta: "Daca in locul lui Nicolaescu ar fi fost tot un doctor ca ministru, situatia ar fi si mai grava. Legea tacerii in randul medicilor e sfanta, iar daca unul incearca sa rupa tacerea este terminat".

Cele mai citite

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...
Ultima oră
Pe aceeași temă